Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky všichni.
Mám problém se svoji 1,5letou dcerou,které musím! všechno jídlo neustále mixovat,a když to neudělám tak ji natahuje a v konečné fázi všechno poblinká.Ale když ji dávám jídlo z našeho talíře,tak to sní,ale zase né tolik jako když ji to vymixuji.Můžete mi někdo poradit co s tím?
Ahoj,
já mám 15ti měsíční dceru a mám s ní úplně stejný problém. Zatím jsem to řešila vařením vydatných polévek a omáček (bohužel s přílohou byl vždy také problém - brambory, těstoviny i knedlik nechtěla moc kousat a rýží se záhadně dusila!). Kolik má tvoje dcera zubů - moje zatím 6, takže si myslím, že ta nechuť kousat je trochu způsobená tím. Teď se to trochu zlepšilo, ale kdybych jí pokrájela kuřecí řízek (samozřejmě neobalovaný) a k tomu dala brambor, tak jak to jí ostatní děti v jejím věku, tak by to rozhodně nesnědla (tak jako ta tvoje by trochu snědla z mojeho talíře). Zatím všechnu trochu mixuju, ale ne do hladka, aby si zvykala pomalu na kousky. Prostě to chce trpělivost, určitě se to jednou naučí, ale také mi to štve. Asi jsem ti neporadila, ale alespoň víš, že nejste samy.
Tak kousání zdar !!
Bubina
Holky, já myslím, že ani nám by se moc dobře nekousalo se 6 zoubkama. Můj syn na tom byl stejně, dokud neměl pusu plnou zoubků. Řešila jsem to tak, že jsem jídla dost rozvařovala a pak je nemixovala, ale jenom mačkala vidličkou. Chce to také při jídle na mrně nespěchat a další lžičku mu nabrat až ve chvíli, kdy už má sousto spolknuté, jinak ta nabraná lžička a plná pusa jídla nutí rychle polknout a to je pak důvodem toho, že ani bříško neudrží tolik nepokousaného jídla. Fakt to chce hodně trpělivosti a nespěchat. Nakonec, i dospělí by prý měli další sousto nabírat až mají polknuto!
ahoj holky,
mám chlapečka - 20 měsíců a taky mám problém. v papání je hrozně vybíravej, nechce jíst skoro nic a nejradši by byl, kdyby nemusel jíst nikdy. jediné jídlo, které má rád a jí ho už od osmi měsíců je půl banánu, 4 piškoty a půl jogurtu. na to mi neřekl ne snad ještě nikdy. ale když mu dám cokoli jiného, strašně bojujem, prostě dělá všechno proto, aby nemusel jíst. zavírá oči, otáčí hlavu, vypadává ze židle.. zkusila sem mu dávat, když si hraje, to nechce vůbec. zkusila sem číst pohádky, stavět komínky, spoustu věcí, ale pořád papat nechce.. takže na oběd sní tak pět lžiček něčeho, odpoledne většinou už nic nechce a večer jenom Sunar. Jsem z toho celkem zoufálá.. kdyby měl aspoň nějaky zásoby, ale má jenom 9,5 kg, takže nic moc..
prosím, jestli máte někdo jakoukoliv radu, jak přimět prcka papat, budu strašně moc ráda!
zatím papa a moc díky!!!
Evča
Mila Evco
Ne ze bych mela pro tebe radu, spis me tvuj problem trochu potesil. Nemyslim to samozdrejme skodolibe, spis tak, ze mam presne ten samy problem a jsem rada, ze v tom nejsem sama.
Ten muj maly (22 mesicu) cuca cele dopoledne jogurt z lahve! a odpoledne do nej narvu par lzicek tepleho jidla. V noci se samozdrejme nekolikrat probudi a vypije asi pul litru mleka.
Zkousela jsem vsechno mozne,ale nema to smysl. Moje rada je, nelamat to pres koleno. Ono se to casem vyresi samo.
Pevne nervy preje Lara