Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojte,
zachvíli mají moji drobci narozeniny a přemýšlím, co uvařit na jídlo pro cca. 10lidí..? Řízek a bram. salát jsem zamítla…Přemýšlím nad svíčkovou…
Co vaříte vy, nebo nevaříte a oslavu máte jen o dortu, chlebíčkách aj???
My slavili v neděli. Udělala jsem kuřecí nudličky (udělala jsem si je ráno), pak je jen ohřála a dovařila brambory.
Vždy se snažím udělat něco, co se dá dělat dopředu (nebo upeču kuřata) a pak se jen dohřeje a dodělá příloha. Řízky jsem dělala vloni, ohřívané nemám ráda, takže jsem hodinu z oslavy strávila v kuchyni:-(
Mně se osvědčilo maso v těstě s bohatou oblohou, dá se to připravit dopředu a před jídlem jen upéct, takže to je čerstvé. I když nevím, nakolik to je slavnostní jídlo ![]()
Mě nejde přímo o slavnostní jídlo, ale něco čím nikoho neurazím…řízky nesnáším-přítel má mnoho příbuzných a oslavy jsou téměř co dva měsíce a všude řízek a bram. salát… ![]()
U nás většinou svíčková, řízky s br. salátem, nebo nějaké závitky (šp. ptáčky s rýží třeba), případně nějak zapečené plátky masa s nějakou zeleninou a sýrem, k tomu br. kaši a je to. A odpoledne ke kávě samozřejmě dort, chlebíčky, a pak takové ty různé drobnosti na zobání - tyčinky, chipsy, preclíky…
Zkoušela jsi plněnou sekanou? je to an přípravu celkem ennáročné (jen to hodíš do trouby) a všichni co ji jedli z ní byli nadšení. jinak já oslavy dělám až odpo, na dorta a dobroty. pokud přijede někdo na oslavu přes pul republiky a je u nás ubytovaný tak vařím normálně
Maso v těstě je jednoduché a zatím jsem nenarazila, že by někomu nechutnalo. Dělám z kuřecích stehenních řízků (jde i s prsíček, ale je to suché). Naklepu je, osolím, okořením. Rozválím si listové těsto a každý kus masa zabalím zvlášť, někdy k tomu přidávám ještě plátek šunky a sýra. Většinou si to dělám večer a ráno jen frknu do trouby, peču cca 60-90 minut.
Když máme na oběd víc lidí, tak se snažím, aby maso bylo hotové najednou a pro všechny, takže většinou je to kuřečí nebo vepřové a nějak zapečené v troubě. Posledně jsem dělala naložené maso pečené v pivu. Úplně nesnáším pro tolik lidí třeba smažit řízky, to pak člověk nedělá nic jiného.
Upéct kuřecí nohy a rýži k tomu? Polívku si uvařím vždycky den dopředu.
My většinou oslavy děláme až po obědě a nebo se na oběd sejdeme jen my a nejbližší, ale i tak je to tak 15 lidí (veliká rodina) U nás se dělá k jídlu asi všechno možné, plní se panenky, peče se kachna, vaří pseudo čína
nebo klidně jen guláš, stejně ta oslava a žranice teprve pak začne. Běžné bývají chlebíčky, jednohubky, obložené talíře, čokoládové fondue, někdy i masové ( k večeři super!) Pak se něco upeče, dort nebývá tak častý - spíš pro děti. Ale štrůdl, hraběnčiny řezy a pod. Je pravda, že u nás je to tak, že hlavní hostitel se domluví s ostatníma a každý něco málo přinese. Pak práce není jen na jednom a chutí se sejde spousta. A díky velikosti naší rodiny máme oslavy cca 1-2× za měsíc ![]()
My minulý rok dělali vepřové kapsy plněné žampiony a k tomu obloha a bram. kaše…úspěch to sklidilo…
Taky nesnáším řízky, a kuřecí maso…:-)
@Verlinek2 Občas děláme mohutné oslavy. Většinou teda narozeniny dospělého, ale pobíhá tu i spoustu dětí. osvědčilo se nám velké množství bramborového salátu a sekaná. Plus teda chlebíčky a to už děláme tak, že jich nazdobíme pár a u zbytku probíhá soutěž o nejhezčí chlebíček (baví i děti), když dojdou
Jednou jsme měli krásného ježečka - někdo si dal tu práci a napíchal do toho plno párátek, ale to už je OT ![]()
Jinak ještě pořádný hrnec guláše - dá se jíst s chlebem. Takže pro shrnutí - guláš, sekaná, bramborový salát a chleba. Z toho si už každý vybere (plus klasické pochutiny - chlebíčky atd). Kdo nechce bramborový salát, jí chleba
(ke guláši si samozřejmě bramborový salát nikdo nedává
)
@Verlinek2 já dělala kotlety k nim přidala osmahnuté žampiony a zalila šlehačkou. Na plech se jich vejde hodně, takže měli maso všichno naráz. K tomu šťouchané brambory.
Já bych se tu přicpala se svou otázkou: naše oslava je od 14 hod. a určitě nechci dělat dělat chlebíčky, obloženou mísu a listové šneky. Přemýšlela jsem nad sekanou na studeno, řízečky nebo pečené maso…ale spíš bych brala něco originálnějšího. Pomůžete?
Já se chystám, že na příští oslavě zkusím udělat něco podobného:
http://recepty.vareni.cz/…rafie/11566/#…
@radúna píše:
Já se chystám, že na příští oslavě zkusím udělat něco podobného:
http://recepty.vareni.cz/…rafie/11566/#…
Jojo, to jsem u někoho jedla a bylo to moc dobré. Já bych pro tolik lidí vsadila na něco jednoduchého a rychlého. Guláš nebo svíčkovou, tím potěšíš každého. Nebo třeba špízy, ty se dají nachystat dopředu, pak jen hodit do trouby, ale je to drbačka.
A pak na stůl nějakou pomazánku nebo slaný štrůdl. Jo a těstovinové saláty s masem mívají taky úspěch, třeba k večeři.