Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminy.
Zajímalo by mě, jak dlouho jste pro děti vařili “z jednoho hrnce”? Syn bude mít brzy rok a půl, vařím mu zvlášť, nechce moc přílohy zvlášť a nemá rád suché jídlo. Vše musí být takové omáčkové a prostě pořád vše dohromady
kdy se to prolomí? Naše jídlo si dává když jím já tam mu dávám svojí vidličkou, ale jakmile bych mu to samé nandala do jeho misky, s jeho příborem a posadila bych ho k tomu tak už by to nechtěl. Je to normální? Kdy začali vaše děti jíst normální stravu? Jinak jí maso přílohu zeleninu, není nějak vybíravej ale teprve nedávno sem přestala mixovat a jen krájím na malinké kousky. Snídá většinou ovesné nebo mléčné kaše někdy míchané vejce ale když mi je občas plive tak nemám motivaci mu to dělat a na večeři má taky mléčnou kaši…. Sorry za sloh ![]()
Příspěvek upraven 31.10.24 v 21:49
Já jsem nedokázala vařit dvě jídla. Takže jsem prostě jídávala to, co starší. Měl ta osvědčená jídla, co snědl, ta se točila furt. Ryby s kaší, houby, luštěniny, maso s bramborem…já si to akorat na taliri dosolila.
Madsi jsem pak od zacatku davala to, co jsem varila pro me a starsi dite. Jakoze klidne jsem i rozmackala livance s ovocem a dostalo to v pul roce k obedu taky
Sobe a synovi jsem dosolila. Stale jsem delala zdrava jidla, mysleno zadne smazene, vysoce zpracovane jidlo, uzeniny…takze nebyl problem. Krome medu a soli jsem od 6m davala uplne vsechno, i vejce, mlecne, orechy.
Tak od dvou let davam vzdy uz normalne solene jidlo.
@Zmatka píše: Více
My taky nejíme “nezdravé” jídla ale já sama nevím proč jsem to tak u něj zavedla že mu vařím zvlášť. Moje první dítě no 😀 teď už to nebude asi taková sranda ho naučit jíst všechno a hezky zvlášť… no uvidíme co poradí jiné maminky. Snad nejsem jediná ![]()
Okolo 9.měsíce jsem začala dávat ochutnávat z našeho, tady brambor, těstoviny, kousek masa, zeleninou… a začali jsme si vařit vhodně zdravě a my si to dokořenili…s příkrmy jsme začali v 6měsících…teď má 13,tam a ji normální pokrájené jídlo…něco jí i sama
u první dcery to bylo podobné, většinu jídel v roce zvládla jíst sama rukama a lžicí…
@Klaudia7 píše: Více
Ja myslim, ze to je fuk, stejne maji batolata a kolikrat jeste i male deti ve skole svoje chute a manyry
Nemyslim, ze se to da tak moc ovlivnit. Muj starsi jedl vse mixovane pomerne dlouho, vyhovovalo mu to tak. A ji normalne a hezky.
Mladsi zase mixovane od zacatku odmitalo a chtelo jen kousky ![]()
Já jsem u první dcery vařila zvlášť asi do toho roku a půl, pak jsem vařila jedno jídlo a dokorenilo se nějak extra navíc až na stole, nebo jsem odebrala ji a pak dochutila víc pro nás.
Když jsme si dělali něco, co nebylo vhodné, zase jsem ji uvařila sólo.
U mladší dcery to bylo o trochu dříve.
Asi od 10 měsíců jí syn s námi. Příkrmy začal striktně odmítat, kaše jedl jen chvíli. Krájela jsem na drobno, co šlo mačkat jsem mačkala. Od roka a půl krájím už úplně normálně na běžný dětský kousky, nic extra pidi.
Zvlášť jsem vařila akorát první příkrmy. Od cca 10 měsíců jí dcera normálně s námi. Vyhýbám se akorát koření. Jídlo jde posolit a dochutit pepřem i na talíři. Když např. pečeme kuřecí maso, tak dětem vždycky jejich kousky jen trochu posolím a nám připravím s kořením a peču normálně v jednom pekáči ![]()
Tyjo holky to jste dobré
já vůbec nevím co s ním budu dělat protože jakmile mu udělám jinou konzistenci nebo větší kousky, tak mi to plive a já má chuť skočit z vokna ![]()