Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, dcera 22 měsíců mi špatně začala jíst, dřív hrozný jedlik, teď začíná hodně mluvit, opakovat, do toho období vzdoru, boj s přebalováním, nočník teď nechce cca 2-3 měsíce. Nejvíc mě trápí, že se nenaji bez PC / mobilu, notebooku. Písničky, vláčky, takové ty zpívánky pro děti… V noci se budí a hami a ráno taky nevydrží max do 6. Chodí spát už déle pokud spí přes den alespoň 1,5 h. Je hodně akční, dříve chodila spát kolem 18 a brzy vstávala, teď se snažíme na 99% chodit v 19 h. Ale bez elektroniky nechce jíst ani svá oblíbená jídla. Nevím už co vařit, aby jedla. Včera její oblíbená ryba a kaše a snědla 3-5 lžiček. Nebyl notas… Nemáte nějaké rady?
Přítel říkal, že to všichni vydržíme a až bude mít více rozumu, tak to omezíme… Snažím se aby měla výživnou stravu, polévky / vývary téměř každý den, ovoce, zeleninu moc nedává, jen vařenou mrkev, nebo v polévce, či zel polévky. Mléčné výrobky jak kdy, moc nechce a já nechci dávat ty plné cukru, protože pak je k nezastavení… Avokádo má často s banánem, maso krůtí / hovězí, to ale nechce kousat, takže musím úplně mix, aby jedla jiná než krůtí a rybu… Dřív jsme měli jen na večeři za odměnu a před den jedla, zpívala jsem a říkala říkanky, teď nechce a když nepustíme tak je řev, vztek a nejí. Takže nechceme, aby se budila v noci, aby jedla… Kojila jsem do 11,5 měsíce pak se odstavila a um nikdy nechtěla a teď už vůbec, když zná chutě jídel… Má to někdo podobné / měl? Děkuju moc ![]()
@Marti_Krausova píše:
Ahoj maminky, dcera 22 měsíců mi špatně začala jíst, dřív hrozný jedlik, teď začíná hodně mluvit, opakovat, do toho období vzdoru, boj s přebalováním, nočník teď nechce cca 2-3 měsíce. Nejvíc mě trápí, že se nenaji bez PC / mobilu, notebooku. Písničky, vláčky, takové ty zpívánky pro děti… V noci se budí a hami a ráno taky nevydrží max do 6. Chodí spát už déle pokud spí přes den alespoň 1,5 h. Je hodně akční, dříve chodila spát kolem 18 a brzy vstávala, teď se snažíme na 99% chodit v 19 h. Ale bez elektroniky nechce jíst ani svá oblíbená jídla. Nevím už co vařit, aby jedla. Včera její oblíbená ryba a kaše a snědla 3-5 lžiček. Nebyl notas… Nemáte nějaké rady?Přítel říkal, že to všichni vydržíme a až bude mít více rozumu, tak to omezíme… Snažím se aby měla výživnou stravu, polévky / vývary téměř každý den, ovoce, zeleninu moc nedává, jen vařenou mrkev, nebo v polévce, či zel polévky. Mléčné výrobky jak kdy, moc nechce a já nechci dávat ty plné cukru, protože pak je k nezastavení… Avokádo má často s banánem, maso krůtí / hovězí, to ale nechce kousat, takže musím úplně mix, aby jedla jiná než krůtí a rybu… Dřív jsme měli jen na večeři za odměnu a před den jedla, zpívala jsem a říkala říkanky, teď nechce a když nepustíme tak je řev, vztek a nejí. Takže nechceme, aby se budila v noci, aby jedla… Kojila jsem do 11,5 měsíce pak se odstavila a um nikdy nechtěla a teď už vůbec, když zná chutě jídel… Má to někdo podobné / měl? Děkuju moc
Hezky vychované děti. Když je naučíš na notebook a mobil, tak nějak nechápu, proč se teď divíš.
A proč ji vůbec něco k tomu jídlu poustis a tahas to na stul?
respektive proč jsi s tím začala?
Jako taky mám telku rada, ale brat ke stolu elektroniku fakt ne. Výjimečně si vezmu s batoletem obidek na gauč, když mám rozkoukany nějaký film a chci ho dokouknout (já
), on si toho moc nevšímá. Ale jinak teda k jídlu tablety mobily nepatří, základní věc. A nemáme ani tak velký stul, aby se to tam vůbec veslo, jsme radi, ze se tam poskladame všichni i s tím jídlem
![]()
Tak někdo ji to musel ukázat… moje dítko netušílo co to je pohádky v mobilu, na tabletu ve dvou letech… A to taky začala jíst hůře před druhým rokem… ale smůla prostě.. tabletem jsme to fakt neřešili. Prostě oběd..nechceš za hodinu znovu oběd.. Hlady neumře. Vytrvat, být důsledná.
Nedávat elektroniku. Ona hlady neumře, až hlad bude mít, tak to sní. Moc to jídlo prožíváš.
Ja mam 4leta dvojcata a ani nevíš, jak mě točí, jak oni stále ji. Jak čumí furt kolem, jak je to furt na sneka (samozřejmě ve školce žádný problém, jen doma). A vim, že kdybych jim jen jednou dala mobil nebo zapnutou tv u jidla, už bychom se toho NIKDY nezbavili!!! Jestli si myslíš, že za rok si to da vysvětlit, že u mobilu se neji, tak mas smulu, neda, bude ječet stejne. Byt tebou bych nedala a furt opakovala, že se ji bez mobilu a dalších a nevar ji furt 4 chody denne, aby se najedla. Ona je ve veku, kdy zkouší, co všechno vydrzis a hledá ty hranice. Takže pravidelně 5×denne, zdravé až normální jidlo (sladky lipanek s mene cukru ji opravdu nezabije) a když nebude chtít nebude. Ty noci pitomy, ale naši se budí doted, celou noc úplně sami v pokojiku neprospi, takže možná se nebudi jidlem, ale ze se chce prostě jen tak pomazlit..
Moje holky to neznají a jedí i bez toho. Prostě bych řekla že jsme to zavedli špatně a už to dělat nebudeme, a nepustila, hlady neumře.
Proste s tim prestan, par dnu vydrz(hlady neumre) a mas po starostech…
Anebo budte jak zombici a koukejte do mobilu
je to dite, ty urcujes pravidla ![]()
Teď je to období, kdy dítě zkouší co povolíš. A řeknu ti, že s tebou točí slušně, takže nastav hranice a drž. Výchova dítěte není procházka růžovou zahradou s duhou a jednorožci, někdy je to prostě dřina. Jinak aby dvouleté dítě spalo hodinu a půl po obědě a večer šlo spát v 18h mi přijde jako sci-fi
a pod pojmem chodí spát později si taky nepředstavuji 19 h
už to není mimino
Ne nikdy bych dítěti k jídlu notebook nedala. Asi bych ho být tebou před dítětem vzala a řekla, že je rozbitý a musí do opravny a už bych ho před ní nevytáhla. S obědem bych to udělala tak, že pokud nechce, nabídla bych znovu třeba za hodinu, když stále ne, tak pak holt až svačina/večeře.
Moje dite nejedlo od mimina, ale pro tablet k jidlu bych nikdy nesahla. Je to dobry sluha, ale spatny pan. U nas uz se pousti tv i ve skolce a ve skole o prestavkach, do tech deti se to hrne vrchem spodem.
A proc proboha musi byt takto male dite u notebooku a pohadek, proc si ho na to ucila?? Tak ted musis vytrvat, chvili to potrva, ale odvykne si, jen to chce pevne nervy, hlady neumre, jen proste budou sceny a zezacatku bude jidlo odmitat..
Já půjdu lehce proti proudu, i když taky myslím, že s vámi pěkně cvičí. Ale obě mé děti měly období, kdy pohádka byla to jediné, co je udrželo v klidu u jídla, jinak by se prostě nenajedly, koukaly, kde co lítá, chtěly jít běhat a pak byly protivné, ukňourané a vedlo by to do zbytečného konfliktu kdo s koho. Obě děti to samovolně přešlo po pár měsících. Teď jsou oba na prvním stupni a ani je nenapadne si k jídlu brát jakoukoli elektroniku.
@Marti_Krausova píše:
Ahoj maminky, dcera 22 měsíců mi špatně začala jíst, dřív hrozný jedlik, teď začíná hodně mluvit, opakovat, do toho období vzdoru, boj s přebalováním, nočník teď nechce cca 2-3 měsíce. Nejvíc mě trápí, že se nenaji bez PC / mobilu, notebooku. Písničky, vláčky, takové ty zpívánky pro děti… V noci se budí a hami a ráno taky nevydrží max do 6. Chodí spát už déle pokud spí přes den alespoň 1,5 h. Je hodně akční, dříve chodila spát kolem 18 a brzy vstávala, teď se snažíme na 99% chodit v 19 h. Ale bez elektroniky nechce jíst ani svá oblíbená jídla. Nevím už co vařit, aby jedla. Včera její oblíbená ryba a kaše a snědla 3-5 lžiček. Nebyl notas… Nemáte nějaké rady?Přítel říkal, že to všichni vydržíme a až bude mít více rozumu, tak to omezíme… Snažím se aby měla výživnou stravu, polévky / vývary téměř každý den, ovoce, zeleninu moc nedává, jen vařenou mrkev, nebo v polévce, či zel polévky. Mléčné výrobky jak kdy, moc nechce a já nechci dávat ty plné cukru, protože pak je k nezastavení… Avokádo má často s banánem, maso krůtí / hovězí, to ale nechce kousat, takže musím úplně mix, aby jedla jiná než krůtí a rybu… Dřív jsme měli jen na večeři za odměnu a před den jedla, zpívala jsem a říkala říkanky, teď nechce a když nepustíme tak je řev, vztek a nejí. Takže nechceme, aby se budila v noci, aby jedla… Kojila jsem do 11,5 měsíce pak se odstavila a um nikdy nechtěla a teď už vůbec, když zná chutě jídel… Má to někdo podobné / měl? Děkuju moc
Ne, my naše děti na to nenaučili 🤷🏻♀️