Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tohle je strašně špatný návyk, ale to už asi víš. Musíte s tím prestat teď, ne až „dostane rozum“. Měla by jist vědomě, ideálně s ostatními. Tak nějak samozřejmě připrav na stůl nandej si to, co dáváš ji a jez, nekrm ji, nenuť ji. Pokud nebude chtít (a bude protestovat), v klidu ji dej na zem a ať si jde. Nedělej ji diváka u rozcilovani. Pokud vydržíš, začne jíst. Hlady neumře.
Ja mam rocniho nejedlika, ano u pohadky by mi jedl lepe, protoze se vypne a jen tupe zira na pohadku a vlastne vubec nevnima, ze mu do te pusy neco strkam, ale tohle prece neni cesta ![]()
A kdo jí ten počítač a tablet ukázal? Přece to sama nevymyslela, že to k jídlu vyžaduje?
Zažila jsem u dcery. Chodila jsem na praxi a byla ráda, že mám hlídání. Bohužel hlídači ukázali dceři tablet, aby lépe jedla… Hned jak mi praxe skončila se tablet “rozbil”. Samozřejmě byl křik asi 2 dny u každého jídla, nepovolila jsem, pak to přešlo…
@unuděná já s tebou většinou souhlasím, a tady myslím žes měla asi velkou výhodu že tu výchovu - pokud můžu posoudit takhle z netu - zvládáš a víš kde svým dětem můžeš povolit. Ze zakladatelky tenhle pocit úplně nemám a bála bych se, že když teď zase povolí, tak se ani ona nenaučí ty hranice někde nastavit, natož aby se její batole naučilo je rozeznat a respektovat. Možná se mýlím ![]()
@Lily Evans Je to možný, jak jsem psala, taky to na mě působí, že s ní slečna pěkně cvičí. Jen jsem chtěla poukázat na to, že to nemusí být vždy taková katastrofa s výchovný průšvih, jak se tu snaží většina velmi taktně říct ![]()
@unuděná jako mně starší taky jednu dobu snídala na gauči - jenže to byla otázka mýho přežití, vstávala před šestou a toho já nejsem fyzicky dlouhodobě schopna
Ale mělo to velmi jasně dané hranice - jenom snídaně a jenom za předpokladu že nebude nadrobeno a banán rozetřenej po gauči
Tyhlety ústupky si můžeš dovolit když víš kde ty hranice máš a že je udržíš.
@Lily Evans píše:
@unuděná jako mně starší taky jednu dobu snídala na gauči - jenže to byla otázka mýho přežití, vstávala před šestou a toho já nejsem fyzicky dlouhodobě schopnaAle mělo to velmi jasně dané hranice - jenom snídaně a jenom za předpokladu že nebude nadrobeno a banán rozetřenej po gauči
Tyhlety ústupky si můžeš dovolit když víš kde ty hranice máš a že je udržíš.
Jé, tak u nás se snídá na sedačce u ranní pohádky běžně
Ale přesně jak píšeš - je to otázka přežití. Když máš vypravit sebe do práce a dvě děti do školy, jsi ráda, že se nějak najedí a oblečou, stolní etiketu si můžeme dopřávat o víkendu
A máme ruční vysavač, který se děti nebojí použít ![]()
@Marti_Krausova prostě nezapinat a hotovo. A jídlo dát tak, ať o něm ví. Hlady neumře, až bude mít hlad, tak se naji ![]()
Mně děti u jídla nikdy na elektroniku nekoukaly, ale obecně jedí hezky. Nicméně zažila jsem, že na táboře mojí čtyřleté jídlo moc nechutnalo, moc nejedla (ale něco ano), vzala jsem to stylem „nechceš, nejez, hlady neumres“ a ona po třech dnech zkolabovala, hypoglykemie. Tak bych s tím „žádné dítě dobrovolně hlady neumre“ byla opatrná. Neumre, ale do nemocnice se s tím dostat dá ![]()
Na tvém místě bych zkusila elektroniku nedat, pár dní, a uvidíš. Když to ale nepomůže do max týdne, dítě bude nonstop hladový, ubreceny, protivny, unavený, v noci nebude spát… Vykašlala bych se na to a ten tablet pouštěla k jednomu jídlu denně. Aby se aspoň někdy najedla a zároveň jste to trénovaly i bez. Asi k večeři, kvůli tomu spaní. Případně můžeš pak ještě omezovat stylem „zapnu tablet, ale až snis dvě lžičky. Dve lžičky bez pohádky, zbytek jídla s ní“
Ty rady „jsi blbá, dítě je nevychovany, prostě nedáš a je to“ jsou trochu hraběcí.
Snídani, oběd a večeři jíme všichni společně u stolu a když není nic výjimečného tak je elektronika vypnutá. Svačiny různě za pochodu. Ale malý (2 a půl) hodně rychle pochopil že když bude hezky večeřet tak pak možná na chviličku pustíme pohádku. Ráno má zas na chvíli pohádku před snídaní a občas o víkendu ji na snídani jen pauzneme a pak si to může dokoukat - taky to je dost motivační pro něj
Jinak to že jde pohádka pustit i na mobilu nebo počítači doteď neví - mobil je to kde je na videu babička a na počítači jen táta pracuje, to je úplně nuda…
Takže doporučuju okamžitě omezit, vypnout, schovat, nezapinat… Zbyteečně ji to neukauovat. Asi chvíli nebude jist moc ukazkove, ale ono ji to přejde… Navíc je mnohem víc různých motivaci než jen pusteni pohádky…
Jéé, já si jídlo právě nejvíc užiju a vychutnám, když si u něj čtu - zlozvyk a nebo si pustím TV - zlozvyk
Tak co s tím, neporadím, ale zase takovou kovbojku bych z toho nedělala. Pokud Vám to vadí, Vy jste rodič, tak vy rozhodujete. Tablet sebrat a nedat.
Taky bych z toho nedelala kovbojku.
My jsme zacali s jidlem za tezkeho covidu. V 2kk a s tatinkem na full homeoffice. Logistick a prostorove neslo aby nemel pusteny pc kdyz se mel maly najist. A co si budeme. Takove excelovske tabulky jsou neuveritelne zajimave.
Zakl. ano, nas taky papal u tv a u pohadek. Postupne to preslo. Po prestehovani jsme zavedli jidlo v kuchyni. Ale bez vyhladoveni a revu. Mne stoji za to se s nim domluvit. Ji sam, nikde problem nema, ve skolce ani restauraci.
Co treba detsky pribor s obrazkem. Mame zabky, at si hraje s tim. Nebo obrazkovy talirek - musi spapat aby videl co tam je namalovane.
Pocitac je rozbity a tecka. Nejedla by, sla by spat hladova a obed ji ohrala po spani nebo pote co prijde vybehana z venku…