Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojky,
mám tu menší problémek. Cucání palce… zvíře nechce dudlíky (ten si milostivě vezme jen když je klidné, když je rozčilené dudlík vyflusne a narve tam palec) no takže jsem si holt musela zvyknout, že jsme palečkoví.
A asi dlouho budeme, jelikož frekvence nacpání palce do pusy se zvyšuje (prostě kdykoliv se jen trochu nudí, není po jeho, něco mu nejde, nebo snad přemýšlí, má ho v puse) no dobrá…
Ale nová specialitka je palec v puse za skoro každým soustem… Dokrmuju už 2 měsíce - zpočátku pohoda, pak nechtěl, pak zase pohoda a teď kdy už ty chutě zná a ví co ho čeká - tak první - třetí lžička v pohodě a pak za každou další lžičkou palec do pusy. Nemusím psát že ho nechce vyndat a že když mu držím ruku aby si ho tam nenacpal tak že řve… nevadí mi že je pokaždý jako prasátko, jen bych chtěla aby jedl normálně …
Dělal vám to někomu prcek taky??????
(zatím zkouším předběhnout palec a dát hrneček aby se napil - zezačátku to má úspěch ale ke konci skleničky nic moc a vidí hrneček a začíná řvát)
Hlad musí mít - dnes jsem mu oběd dala schválně až po 4 hodinách od koja - viděl sklinku a úplně se třepal a hned po druhé lžičce už měl v puse palec… tu sklinku sice snědl celou (a ne s nějakým odporem - já když mi tu pusu neotevře tak ho nenutím - když nechce tak neche (i když je dost hubenej) ale po 4 hodinách musí mít hlad a dala jsem mu to co má nejdradši…
tak nevím…
Poradíte?
Ahoj Markéto,
jediné, co mě napadá - co takhle mu zkusit do ručičky něco dát? Lžičku, aby zkoušel papat sám nebo chrastítko, prostě ty tlapky něčím zaměstnat. Osobní zkušenost s palečkem nemám, starší syn byl dudlíčkový a Anička je sice skoro bezdudlíčková, ale palec zatím neobjevila.
Věrka
ahojky
to jsme už bohužel zkošeli - to něco zkusí narvat do pusy takže mám se lžičkou smůlu, nebo to zlostně zahodí.
Zkoušela jsem mu dát i lžičku s jídlem a vedla jsem mu ruku - jako že se sám krmil - ale jídlo bylo na zdech i stropě a efekt žádnej:(
bohužel
ahoj. tak vidím, že jsme na tom úplně stejně
Emička si taky strká palec v těch samých případech co tvůj prcek(nuda, upoutání pozornosti, uspání…), teď se přidal i u jídla - takže lžička-palec-vytáhnutí palce-lžička-palec-vytáhnutí palce… Ale nedělá to úplně od začátku jídla, vždycky nějakou dobu „vydrží“ a a pak najedeme na výše uvedené schéma. taky nevím, jak to řešit, ale budu se snažit vypozorovat, kdy to začíná, co je podnětem ke spuštění palečkování ( nehlad, potřeba spánku…) a uvidím. někdy to totiž nedělá vůbec. a když to někdy nedělá, tak to znamená, e to nepotřebuje vždycky, ale jenom někdy, a tak je třeba zjistit kdy. kdyžtak dej vědět, jak pokračujete. petra
Jojo, přesně tohle Eliška dělala taky a já byla na mrtvici, jak se to vleče..
Vypozorované důvody dumlání v průběhu jídla:
Když dostala namačkaný banán, tak najednou palečky jakoby neexistovaly..
Takže mršky prohnané.. můžu jen uklidnit, že u jídla už si nedumláme ![]()
Zato při únavě či nudě jo, má na palcích mozoly.. jedna snaha o odnaučení dumlání pomocí podkolenek se rovnala 5 dním nevyspání (neuměla se uspat) + posléze se jí udělala vyrážka v obličeji, kožní prý že je to lišej ze stresu…
Takže jsme se na palce vybodli a zatím to dál neřešíme… Samozřejmě se je snažím porůznu přes den zabavením „zrušit“, ale v noci, to jim vždycky dá… ![]()
A nelezou mu zuby? V době, kdy nám lezou zuby, tak si Bára strká ruce do pusy taky a to jí je přes rok…
ahojky
moooc jste mě potěšily. Jsem myslela že jsme úplná rarita, ale nejsme:o)))
Efino - jo tak přesně je to u nás - důvody bohužel znám ale barvičky jídla v průběhu krmení měnit neumím…
U banánu taky palce neexistují…
Gabinko - zuby lezou, ale tím to nebude lezou už dlouho a dřív to nedělal…
Vynalezla jsem způsob. Asi přechodný ale zatím vychází, je dost náročnej:o) a jídelní židlička za 3 tácky na nás při něm jen smutně kouká.
Michal na klín - co nevíc vyslíct (po každé zelenině jdeme stejně oba do sprchy) jeho ruce dám pod svý paže a krmím a když cítím, že ta ruka mrcha chce do pusy tak promptně přeměním lžičku za magic cup od aventu - dvakrát třikrát potáhne a zase krmíme . Ne že by tam ten palec během jídla nedostal vůbec - to ne, ale tímto způsobem jsem to zredukovala na polovinu…
Zajímavý je že pokud jí v cizím prostředí tak to nedělá páč má na co kokukát..... potvůrka majinká…
tak palečkům zdar - začínám se smiřovat že ho bude dudlat do školy
Ahoj holčiny,
Kubíkovi je 6 měsíců a paleček je také náš „problém“.Začali jsme s dudlíkem, ale ten přestal být cca před 2 měsíci zajímavý (ostatně nikdy ho moc nemiloval).Dumlá přesně v situacích, které popisujete - nuda, hlad, kombinace kaše-lžička-palec v pusince.Zatím to beru sportovně, protože je zdravý, docela v pohodě dlabe a prostě paleček asi potřebuje.Větší sranda je v noci.Hlad dává najevo dumláním a mručením (nikoli pláčem) a jelikož jsme nedávno začali s přikrmováním a teoreticky je čas zoubků, dumlá občas ob hodinu.Rozeznejte v hluboké noci, jednou nohou ve snu, jestli je to hlad, zuby nebo lehký spánek a jen se uspává!Tak nevím a kojím a kojím…Ale úsměv má úžasný!!!!!!
Ahojky,
nas Luky sice neusina s paleckem v puse (nikdy si necucal palec, ale za:,–(ne jenom ukazovacek - vypadal tak premyslive
), zato v ni ma dudlik - tak doufam, ze casem se bez nej obejdeme ![]()
Pred tydnem me zarazila novinka: za kazdym soustem si cuca…palecek u nohy
…kdyz jsme doma, tak mu k zidlicce pripnu pultik a jde to, ale kdekoli jinde co lzicka, to pozuzlanicko…a kdyz mu v tom chce nekdo zabranit, to je pekne neprijemnej… ![]()
Jinak, na to, ze od chvile, kdy jsem mu zacala davat kousky, tak si sousta obcas z pusinky stoura prstem, nebo je na me prska, na to jsem si uz docela zvykla… ![]()
Hracka v rucicce nezabrala - v tu ranu ji ma v puse misto toho palce u nohy.. ![]()
Tak doufam, ze je to jenom prechodne obdobi a prejde samo…zatim vzdycky nejaka novinka za cas sama zmizela…
Pevne nervy
, Andrea
Jinak mate pravdu - zacina s tim az po chvilce, kdy ji bez problemu…takze asi opravdu zazene hlad a pak uz se bud nudi, nebo mu to jidlo moc nechutna…
Ted jsme mu zacali davat na zuzlani piskotky od Nestle a jejich konzumace je taky kapitola sama pro sebe ![]()
Máme to stejné, syn 16 měsíců, dudlá a dudlá palec při usínání, když má hlad a když nedostane co chce
tak se tím uklidňuje… S jídlem jsme začínali přesně takto, jak se tu popisuje. Jen s tím rozdílem, že dumlání palce nastupovalo hlavně večer a odmítal cokoliv vzít do úst kromě lahvičku s mlékem (cca od 11 měsíce kdy se sám odstavil). Myslím, že prostě byl tak unavený, že po 17h už prostě chtěl jen sát (můj výklad), také vždy když přes den měl už moooc velký hlad, tak také nemohl jíst, jen sát. Postupně se to dudlání snižuje, ale někdy ho to stále drží hlavně večer třeba dnes, trošku rohlíčku, trošku ovoce, trošičku kaše a pak láhev s mlíkem. POmáhá přechodně mu dát něco na hraní (ale pozor něco co je opravdu atraktivní např. louskáček na ořechy, mobil atd.). také se to zlepšilo hodně co jí rád sám malé kousky či se zkouší krmit lžičkou, ale jinak myslím, že univerzální rada není..prostě zkoušet a zkoušet ![]()