Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj vsem.
Prosila bych skusenejsi maminky o radu.
Jake susenky davat osmimesicnimu mimi???
V Betynce doporucuji HERO, ale je tam lepek. Vadi to? Nebo uz je mimi velke a muze?
Porad kojim a prikrmy uz bastime dva mesice. Chci to prckovi trochu spestrit.
Predem diky.
Eva a Kubik 8m
Ahoj, ja jsem Simonovi dala Hero asi v 7 mesici, nad lepkem jsem nehloubala, protoze nemame zadnou alergii. Ovsem je to celkem jedno, jetli mu dam Hero, obycejny piskot nebo treba kousek chleba - vsechno oslinta, rozdrobi a rozpatla po sobe ![]()
Hana
Na krabici je uvedeno, že je mohou děti od uk.6 měsíce, já jsem je už také pořídila. Malý je baští, ale řekla bych že se dost drolí. Nevím. Možná Míša moc sliní. ![]()
Ahoj,
nevím, jestli existují bezlepkové sušenky
Bezlepkové jsou ale kukuřičné tyčinky (prodávají se ve zdravé výživě).
Obecně se doporučuje počkat s lepkem až do 9 nebo 10 měsíce bez ohledu na to, jestli má někdo s lepkem v rodině problémy. Já malé ovšem dala sušenky už nějak na konci 7 nebo začátku 8 měsíce, protože mi nedošlo, že obsahují lepek
Tož tak.
Jana + Kačenka 10,5m
Ahoj,
ja jsem malemu davala bezlepkove piskoty, jsou sice drahe je jich tam mozna ani ne 30 a stoji 30-40k.
ale muze treba tycinky Grisiny. Piskoty jsem mu davala ale vzdy po kouskach protoze byl schopny si ho cely nacpat do pusy.
Tak at vam chutna
Kac
Ahoj. My teda ještě žádné sušenky nepapáme, ale taky máme koupené Hero. Jinak bych taky vyzkoušela ty bezlepkové piškoty, malá totiž všechno ocucává nebo okousává. Ale nevím, jestli na to není ještě brzy - jíme zatím jen zeleninu (1 a 1/2 měsíce) a ovoce (14 dní). Petra
Ahoj, my davame susi Hero. Davam je, no proste lepek sem zacla davat od 6m. Nazory na to od kdy lepek se ruzni. Muj nazor je ze davat od 6m(pokud nejsou alergie), moje Dr. mi radila zacit az v 8m, a Svetova Zdravotnicka Organizace doporucuje od 6m-takze sem uverila jim + tomu co pisou na danem vyrobku. Sany.
Lepok sa odporuca od deviateho desiateho mesiaca , ale ked som bola posledne u alergologicky odporucala lepok posiedmom dala som v deviatom predsa som sa len bala . Zltok po osmom mesiaci . Pouzivam Nestle susienky v tvare medvedika nedrolia sa tak ako Hero susienky su poriadne drahe , ale v prepocte na vahu vydu lacnejsie ako Hero . Neobsahuju vajce teda bielok ten sa odporuca az po roku ako silny alergen.Maly velmi rad papa aj vlaran kukuricny chlebicek aj grahamove chlebicky take platky tie miluje. Psenicne chlebicky z celeho zrna pufovane vyrobky ako popcorn ja to volam polystyrenovy chlieb sa zatial bojim davat bojim sa vdychnutia.Bezlepkove piskoty pokial viem obsahuju vajce.Vlaran odporucala alergologicka , ale zo zaciatku som vahala je predsa soleny mierne ale je . Cim je starsi zacinam dost povolovat ![]()
Já sušenky začala dávat před 8měsícem, kdy jsem začala s příkrmy. Holka měla AE. Ale zas se říká, že je lepší nenechávat to až na rok a tak, protože se to pak hůř projeví, ta alergie.
No tož tak u nás.
Jinak jsme jedly i od Nestle, ale nejvíc vedly kukuřičné a rýžové chlebíčky, později pohankové a grahamové a piškoty a od roka jsem přidala i Bebe sušenky, bez náplní a podobných věcí. Jen takové ty klasiky.
GaB
Naše holka zatím příkrmům moc nedá, tak mi přišlo nesmysl cpát ji hned sušenkama. Kromě lepku, který jí zatím nedávám, obsahujou taky cukr, což mi tedy taky nepřipadá moc ideální. ![]()
Dávám jí ale ty kukuřičné křupky ze Zdravé výživy a polystyren (bio) od Racio a Biolinie. Někdo tady psal, že se bojí, aby to dítě nevdechlo, oni to ale spíš žužlaj a slinama to rozpustěj, aspoň to naše to tak dělá. ![]()
Ahojte,
souhlasim s Lolou, ze na susenky maji deti dost casu. Opravdu neobsahuji zadne vyzivne latky a kdyz si deti na sladkou chut nezvyknou, nebudou ji pak vyzadovat. Betka ji kukuricne, pohankove a ryzove krupky a pak maji v Tescu ruzne druhy krupek - kulicky, penizky nebo takove dute polstarky. Jsou z ruznych druhu obilovin, bez cukru a soli a nektere jsou treba mirne „ovonene“ skorici, coz Betce hodne chutna. Jinde jsem je bohuzel nevidela. Betce opravdu chutnaji a nic jineho nevyzaduje, takze ji asi nic nechybi.
Mejte se krasne
Kacica
Teda ted to vypadá, jak když tim holku živim. To fakt ne, ale sem tam dostane a nevidim na tom zas nic špatného. Celý život ji od toho neuchráním a nebude to pak zas vyžadovat a přejídat se tím, když sem tam dostane. A pokud to neni kdoví s čím, tak na tom nic špatnýho teda neni. Na těch „správných“ věcech vydržela do roka v pohodě, ale to bych jí pak nesměla nikomu dát, protože neuhlídám, co holce daj i proti mému výslovnému přání. Dobře, u dítěte, kterýmu ještě ani neni rok, to beru ,ale nechci to teda přehánět už.
To je jen můj názor
Gábi, v pohodě
To je jasný, že nebude jíst jenom ten polystyren až do důchodu
Ale jak říkáš, všeho s mírou. Mně právě často přijde, že je trochu zcestný řídit se jen tím, co píšou na obalech. Asi je něco jinýho, když dítě jí slazený sušenky po roce a v šesti měsících.
No, mně se to mluví, když se mi dítě po jídle moc nesápe, že? ![]()
Lolo: u nas se mala po jidle sape, uz tak dobry 2m. Je hroznej jedlik, ale pritom da se rict hubenour(proste neni oplacana ani nema faldy), je to proste vec nazoru a usudek kazde mamci, ja nemam problem dat maly obcas pacholik nebo jogurt v kterym je cukr, prave ty susi nebo piskoty ma temer kazdy den s napr. presnidavkou(vzdy v tom ma napr. jahly, sojovy vlocky atd.)ale kazdy den ma taky zeleninu kterou s chuti basti. Sany.
A kde kupujete pohankove a ryzove krupky? Kukuricne znam, ale tech ostatnich jsem si nevsimla. Jo a bezlepkove susenky existuji. Koupila jsem je v dietce. Ale vubec mi nechutnaji a obsahuji cele vejce a silene se drobi - staci se jich pohledem dotknout:-). No ale asi jsou i jine.