Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@veria píše:
No za pokojíček bez ničeho to moc sen není
Jo, něco takové mi nabízel švagr. Mělo to teda kuchyňskou linku. ![]()
@veria píše:
To jo, ale ona tam nemá ani kuchyn, koupelnu nic. Nešla bych do toho. Jen za studentských časů možná, když bych víkendy trávila u rodičů.
No, ona ani podstatě nenapsala, co si od toho slibuje. Něco přechodné? Jenom místo na přespání? Chce se usadit? ![]()
@veria píše:
@Alexandria Nixia Myslim ze psala ze to chce dlouhodobe.
Takže se dlouhodobě chce usadit v takovém bytě a založit tam ideálně i rodinu, jo? ![]()
@Alexandria Nixia píše:
Takže se dlouhodobě chce usadit v takovém bytě a založit tam ideálně i rodinu, jo?
Rodinu asi tezko, ze.
Hele divala jsem se na ten inzerat a tam bych teda nesla ani zadarmo ![]()
Precti si cely texz, ta majitelka je moc “mila” ![]()
@veria píše:
Rodinu asi tezko, ze.Hele divala jsem se na ten inzerat a tam bych teda nesla ani zadarmo
Precti si cely texz, ta majitelka je moc “mila”
Však mě napadlo, jestli si náhodou zakladatelka nenašla něco podobného. ![]()
@veria píše:
Ona píše 8 tisíc za 1+1 vybavený. Ne za ten pokoj.
@Da12 píše:
Ona píše 8 tisíc za 1+1 vybavený. Ne za ten pokoj.
Ten je za 7500, no.
Byt za 8 plus energie.
@Alexandria Nixia píše:
Však mě napadlo, jestli si náhodou zakladatelka nenašla něco podobného.
Zakladatelka ma neco horsiho, nema ani ten drez…
@veria píše:
Ten byt 1+1 je nájem 8000
@Anonymní píše: Šly byste do nevybaveneho bytu? Je to spíš takový menší pokoj, kde je pouze skříň, skříňka, WC a sprcha, umyvadlo. Nic víc.
A také tam jsou schody 1 patro. Vím, že se ptám tak hloupě, ale já tomu nějak nerozumím jak se napojuje pračka dřez atd. Lednicku a něco na spaní mi majitel dodá. Ale nevím jak tam napojím pračku a třeba jak udělat nějakou malou kuchyňku, po schodech to přece neodnesou, výtah není, je to rodinný dům 2 patra a byla bych v 1. A také jak to pak vše zapojit. Nevím…7500 celkem.Druhá možnost být 1+1 nájem 8000. Zařízený. Ale poplatky netuším měla jsem se tam dnes podívat. Vůbec nevím kolik bývají zálohy na energie. Jen vím, že 500 poplatek za osobu…majitele se samozřejmě zeptám, jen se bojím aby poplatky nebyly 7-8000 třeba. A také nevím případně jak se žádá o příspěvek na bydlení, zaplatím nájem a pak dat žádost nebo musím zaplatit sama půl roku nájmy a pak zadat nevím. Děkuji. Oboje Praha
Ve Tvém případě bych šla do spolubydlení. Ve Tvé finanční situaci a při současných cenách nájmů budeš mít ve spolubydlení nejvyšší komfort že všech low cost řešení a ještě ušetříš. Btw brát si bydlení na dřeň není dobré, zvlášť v dnešní době. Když budeš nemocná, jsi v průšvihu..
Do spolubydlení si často nemusíš porizovat vůbec nic, ani rychlovarnou konev a nájemné s energiemi bude určitě méně než 12k (pokud tedy půjdeš do většího bytu - ideálně 4+1 s dalšími 3 spolubydlami).
A rozhodně tam budeš mít víc soukromí než někde v rodinném domě, kde bys žila s majitelkou..
@Pakočka píše:
Ve Tvém případě bych šla do spolubydlení. Ve Tvé finanční situaci a při současných cenách nájmů budeš mít ve spolubydlení nejvyšší komfort že všech low cost řešení a ještě ušetříš. Btw brát si bydlení na dřeň není dobré, zvlášť v dnešní době. Když budeš nemocná, jsi v průšvihu..Do spolubydlení si často nemusíš porizovat vůbec nic, ani rychlovarnou konev a nájemné s energiemi bude určitě méně než 12k (pokud tedy půjdeš do většího bytu - ideálně 4+1 s dalšími 3 spolubydlami).
A rozhodně tam budeš mít víc soukromí než někde v rodinném domě, kde bys žila s majitelkou..
Tady teď pořád všichni doporučují spolubydlení. Ale žil tak někdo z vás, co to nabízejí jako nejlepší řešení? Já si to třeba nedokážu představit.
A pro zakladatelku: Pokud nemáš peníze na vybavení, tak skutečně lze nějakou dobu vyžít s matrací a varnou konvicí. Důležité je, abys měla kam složit hlavu a kde se umýt. Začínala jsem s dekou místo postele, knížkama na parapetě a kytkama všude, kde se dalo. Důležitý pro mě bylo, že jsem se měla kde vyspat.
A viděli jste včera Případy I. oddělení? Ne vzdy to spolubydlení dopadne dobře. ![]()
@greenapple píše:
Tady teď pořád všichni doporučují spolubydlení. Ale žil tak někdo z vás, co to nabízejí jako nejlepší řešení? Já si to třeba nedokážu představit.
A pro zakladatelku: Pokud nemáš peníze na vybavení, tak skutečně lze nějakou dobu vyžít s matrací a varnou konvicí. Důležité je, abys měla kam složit hlavu a kde se umýt. Začínala jsem s dekou místo postele, knížkama na parapetě a kytkama všude, kde se dalo. Důležitý pro mě bylo, že jsem se měla kde vyspat.
Ja jsem tak žila několik let. A s čistým svědomím to můžu doporučit jako nejlepší volbu v dané situaci ![]()
Bydlet sama v pražském bytě opravdu není nic, co by se vyplatilo člověku s příjmem 23k, pokud nechce každý den usínat s obavou, co bude, pokud přijde nenadálý výdaj typu nedoplatek na energiích nebo rozbitá pračka, případně nemoc (= cca o 1/3 nižší příjem).
Jako tohle je potřeba si říct na rovinu.
Ja jsem první roky v Praze byla vděčná za spolubydlení. Bydlela jsem na bytě 4+1 s dalšími 3 holkami. Každá měla svůj pokoj, takže soukromí tam bylo. Zároveň v bytě byla dobře vybavená kuchyň a koupelna. Nešlo tedy o žádný luxus, ale vše bylo funkční a použitelné. Byt byl panelákový na metru. Tehdy (cca 5 let zpět) jsem za to platila něco mezi 5 a 6k. (za vše včetně energií a internetu a to nám majitelka ještě každý rok vracela cca 20k na preplatcich za celý byt).
Dnes by cena byla vyšší, ale rozhodně ne 12k. Jinak jediné, do čeho jsem na bytě investovala, byla matrace do postele (původní byla špatná) a do koupila jsem si ještě 1 skříň (to byl ale zbytny výdaj, neb na pokoji již jedna skříň byla, to jen já jsem potřebovala ještě jednu).
Se spolubydlícími jsme se na všem podstatně dohodly a vše zásadní včetně úklidu nám tam fungovalo. Samozřejmě to, jak si kdo na bytě sedne, je individuální. Ale dá se to částečně ošetřit prohlídkou bytu (vypadá, že se tam pravidelně uklízí) a rozhovorem s budoucími spolubydlami. Ostatně bylo by divné, kdyby se stávající osazenstvo nezajímalo o to, kdo k nim má přijít a zda je v souladu s jejich pravidly úklidu atd..
Jo a nikdo neříká, že spolubydlení je něco, v čem má zakladatelka žít do konce života. To fakt ne. Ale teď, když ještě tolik nevydělává, je to optimální řešení z hlediska poměru náklady vs. komfort žití. Díky nízkým výdajů za bydlení si může nasetrit, coz se vždycky hodí. To mi v případě bydlení v samostatném bytě v Praze přijde nereálné.
A ti, co tu hlásají, jak je 11k na život luxus, tak fakt není. Vyžít se s tím dá v pohodě, to jo. Ale není to částka, ze které se dá výrazně ušetřit. A to nemluvím o omezování zábavy, vzdělávání atd.
Jinak ještě k těm úsporám a žití na hraně v samostatném bytě - problém může být nejen v případě nemoci, ale i v případě třeba rozbité pračky.. Na to vše by byla sama.
Pokud by bydlela ve spolubydlení, v nemoci by nemela stres se zaplacením nájmu a pokud by se rozbila pračka a úhrada byla na nájemci, pak by náklady byly např. jen ctvrtinove (v případě dalších 3 spolubydlících).
Jinak ano, spolubydlení skýtá i jistá omezení. Například se všechny musíte vystřídat v koupelně. To se dá dobře osefovat tím, že si zjistím, jak kdo odchází do práce a tudíž koupelnu potřebuje. A jo, nejspíš v té koupelně nebudu moci být rano zavřena hodinu.. To samé s pračkou - když peru já, nemůže v tu chvíli přát někdo jiný.. Ale když s tím počítáš dopředu, tak se s tím taky dá v pohodě žít.
V kuchyni po vaření taky pravděpodobně nebudeš moci nechat totální spoušť, aby si tam mohli uvařit i jiní..
Za mě ale všechna tahle omezení jsou minimální ve srovnání s nevýhoda i samostatného bydlení. Kdyby zakladatelka měla aspoň o 10k měsíčně víc, tak už by to moje doporučení nebylo tak jednoznačné. Ale má příjem, jaký má a je potřeba si přiznat, že to není moc na placení bytu v 1.
Byla jsem se podívat. Byt s poplatky cca 12000. Kauce chce dvě 16000.
Je to 2+kk. Zařízená kuchyň krom lednice, koupelna s pračkou a dve volné místnosti. Není tam nic. 2. Patro a.neno výtah
@Pivoňka91 píše:
Byla jsem se podívat. Byt s poplatky cca 12000. Kauce chce dvě 16000.
Je to 2+kk. Zařízená kuchyň krom lednice, koupelna s pračkou a dve volné místnosti. Není tam nic. 2. Patro a.neno výtah
V Praze? To je dobrá cena.