Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ber druhou možnost určitě. A energie je hádání kolik budeš mít, ale 8tis to určitě nebude. A příspěvek na bydlení… Dej Google a vyhledat „příspěvek na bydlení“
No, je otazka, jake mas moznosti, ale to prvni bych nebrala, nic tam pravdepodobne nenapojis, nebo to bude zasadni investice…prober to kdyzvtak s mmajitelem, nebo docasne se tak fungovat da, nadobi myt v umyvadle a varit na dvouplotynce+remosce, prat nekde ve verejne pradelne…jako student jsem to zazila, ale dlouhodobe je to vopruz nejvetsi. Poplatky taky budes muset zjistit, to se hodne lisi…
Nechces spis nekam do spolubydleni, kdyz jsi s financemi na stiru?
@Anonymní píše: Šly byste do nevybaveneho bytu?
To co popisuješ není zkolaudováno jako byt, takže to NENÍ byt. Při užívání části bytu se příspěvek na bydlení posuzuje pro všechny osoby užívající byt (nebo rodinný dům) jako celek, a může být přiznán jen jednou (jediné osobě podle dohody všech bydlících osob).
Jen vím, že 500 poplatek za osobu…
To je nesmysl. Jediný poplatek který by přicházel v úvahu (mimo nájemné a úhrady za služby) je obecní poplatek který se týká komunálního odpadu. To by mohlo v Praze být těch 500 Kč, ale to by odpovídalo částce za rok. Ne za měsíc.
Příspěvek upraven 18.11.22 v 08:01
No tak u 1+1 mohou byt energie treba 3000, spis vic.
Spotrebice po schodech odnesou v pohode, jak jinak bys to chtela v baraku udelat.
Pracku ale asi nenapojis, na to potrebujes vyvod vody a odpad. Leda takovou tu starou s hadici.
Drez by asi sel napojit vedle toho umyvadla, treba tohle.
https://www.ikea.com/…e-s69139684/
Ono záleží…
v těch službách za 500 je co?
Jaký typ vytápění tam je?
U 1+1 máme my zálohy 1500 na elektriku (už sem si to zvedla, původně bylo necelá tisícovka od ČEZu), plyn, na kterém jen vařím 300 (opět, nastaveno 200, sama sem si to zvedla, pro jistotu).
Služby, kde mám teplou vodu, topení, popelnice a spol jsou pro jednoho asi 2300,–
Takže nad nájem to ostatní je cca čtyřka. Elektrika může být u tebe míň, jsme tam tři, permanentně běží dva počítače, velká televize, a pračka pětkrát do týdne ![]()
Příspěvek na bydlení se vyřizuje na Úřadu práce. Doložíš příjmy a všechny výdaje (nájem, služby, energie). Dřív to bylo vázané na TP, to už není. Na netu bývají přibližné kalkulačky, třeba tady:
https://www.mpsv.cz/…u-na-bydleni
Při příjmu 20 000 a nákladech na bydlení dejme tomu 12 000 (nájem + čtyřika energie) to tam vychází podle nových výpočtů nějakých 5000 příspěvku.
Pokud v tom pokoji není vývod na vodu na pračku („kohoutek“ na vodu ze zdi nebo občas bývá u dřezu/umyvadla - přímo u té baterie). Taky je třeba zjistit, kam napojit odpad z pračky! Bacha na to. Když to jen tak volně položíš do sprcháče nebo to nějak zahákneš do umyvadla, může to být nemilé překvapení, až ti to vyteče do bytu.
Do kuchyňky bych do cizího neinvestovala - to už si spíš pořiď nějakou jednoplotýnku a mikrovlnku.
Tohle je spíš studentský kamrlík, kde ti vypere a uvaří máma o víkendu doma
, než na normální bydlení, takže bych šla radši do toho 1+1.
Pozor na ten prispevek na bydleni, pokud je to bydleni v rodinnem dome, kde nejsou bytove jednotky, tak to vetsinou nepriznaji. Sla bych do druhe moznosti. Zalohy ti nikdo nerekneme, kdyz nevime nic, cim se topi, ohriva voda, na cem varit, zda to bude psane na tebe ci majitele. Hlidej si at mas vlastni meraky, chtej pisemnou smlouvu na najem a zapsat stavy vody, elektriny, plynu. Budes skladat kauci?
Nešla bych do ničeho, kde za takové peníze budeš muset investovat 100 000 na nákup nezbytného vybavení. Za rok ti majitel neprodlouzi smlouvu a s těma krámama budeš dělat co? Jdi do vybaveného.
Jinak poplatky budou obecně nejnižší tam, kde je centrální vytápění + zateplený dům - paneláky, novostavby. Nejdražší je topení elektrikou, to se nedoplatis.
Pokud jsi studentka se zázemím u rodičů a v tom RD by byla nějaká společná pracka, kterou bys mohla využívat, tak bych tam klidně sla. Jinak ten klasicky byt 1+1 stoprocentně. To v tom dome je totiž takové pofiderni a zapojeni a výnos pračky je asi ten nejmenší problém ![]()
Můj syn žije v nezazizenem a v Klidu. Dokoupila jsem postel, malou lednicku, skříň a hotovo.. zbytek jsem mu tedy dala z domova. Ale jako celek toho moc nepotřebuješ..a kdykoliv si to můžeš vzít. Takže je spíš otázka, na jak dlouhou dobu to plánuješ, popř co budeš dělat dál ![]()
Hledám dlouhodobě něco. 500 je poplatek topí se prý plném a poplatky zeptám se majitele. Tak se dnes půjdu podívat i na to 1+1. Příjem 23000. Kauce chce 2= 16000. Není to realitka
Neřeším. Ale vadilo by mi, že spím v cizí posteli. A musím se denně dívat na nábytek, který není můj vkus. Takže bych volila úplně holo bydlení, vymalovat si a zařídit ho po svém. Člověk se má doma cítit hezky, spokojeně.
@Anonymní píše: 500 je poplatek …
Už jsm Ti napsal že to tvrzení o „poplatku“ je nesmysl když k tomu neuvádíš žádné podrobnosti.
Raději si zjisti výši nájmného, dále seznam všech poskytovaných služeb spojených s užíváním bytu a výši měsíčních záloh na jednotlivé služby. V Praze k tomu připočti podíl na obecním poplatku za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci. Tento poplatek odvádí obci SVJ nebo vlastník nemovitosti, ale na Tebe jako osobu s bydlištěm v nemovité věci připadne podíl z celkové částky, určené podle objemu objednaných nádob na komunální odpad.
Příspěvek upraven 18.11.22 v 10:40
Šly byste do nevybaveneho bytu? Je to spíš takový menší pokoj, kde je pouze skříň, skříňka, WC a sprcha, umyvadlo. Nic víc.
A také tam jsou schody 1 patro. Vím, že se ptám tak hloupě, ale já tomu nějak nerozumím jak se napojuje pračka dřez atd. Lednicku a něco na spaní mi majitel dodá. Ale nevím jak tam napojím pračku a třeba jak udělat nějakou malou kuchyňku, po schodech to přece neodnesou, výtah není, je to rodinný dům 2 patra a byla bych v 1. A také jak to pak vše zapojit. Nevím…7500 celkem.
Druhá možnost být 1+1 nájem 8000. Zařízený. Ale poplatky netuším měla jsem se tam dnes podívat. Vůbec nevím kolik bývají zálohy na energie. Jen vím, že 500 poplatek za osobu…majitele se samozřejmě zeptám, jen se bojím aby poplatky nebyly 7-8000 třeba. A také nevím případně jak se žádá o příspěvek na bydlení, zaplatím nájem a pak dat žádost nebo musím zaplatit sama půl roku nájmy a pak zadat nevím. Děkuji. Oboje Praha