Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ráda bych se zeptala maminek co byly ve stejné situaci jak se rozhodly.
Je mi 40, čekám druhé dítě, výsledek nt screeningu je negativní - 1.1600. Šíjové projasnění do 1mm, nosní kůstka přítomna. Dr. co mi dělal nt mi řekl, že by na amnio nešel - dělal by mi to tedy přímo on ten zákrok.
U prvního dítěte jsem měla taky všechno OK, amnio jsem odmítla bylo mi 38. Teď jsem byla rozhodlá na amnio jít, ale po tomto výsledku nevím. Prostě u toho prvního dítěte jsem to fakt neřešila, bylo to vymodlené dítě po 5 letech snažení nakonec z IVF a nějak jsme vše vsadili jak se říká na jednu kartu. Bylo nám řečeno, že druhé dítě už asi mít nebudeme. Teď jsem ale otěhotněla přirozeně ( na překvapení moje i doktorů) a nějak víc to řeším
nebo co:-)
Sice nejsem v tvé situaci a neumím si to uplně představit. ale výsledky jsou pěkné, asi bych neriskovala ![]()
Výsledek máš moc pěkný, já bych asi v tvé situaci nešla …
Mně je 38 let, výsledek mám 1:508 a na amnio jdu zítra. Jinak projasnění i kůstka jsou v pořádku.
Nešla bych. Máš krásný výsledek z prvotrimestrálu, dr sám by nešel, riziko potratu po amniu je 1:100. Při tvém riziku 1:1600 mi výpočtem vychází, že pokud by všechny matky s tvým výsledkem šli na amnio, tak to vychází riziko potratu na 16:1600, takže 16 potracených dětí, na jedno objevené skutečně postižené.
Gratuluju k přirozenému početí, važ si toho, že si k vám miminko našlo cestu i bez doktorů a nevymejšlej bejkárny ![]()
nešla bych, výsledky jsou krásné, navíc lékaři sami tvrdí, že se nyní od amnio pouze kvůli věku již upouští
Taky mě chtěli poslat na amnio kvůli věku (ale měla jsem ho tedy hraniční…), nešla jsem - ostatní výsledky byly ok, NT screening taky ok, domlouvala jsem se s doktorkou - mojí gyndařkou + doktorkou na genetice. Ta na té genetice vyloženě řekla, že jestli budou výsledky NT dobré, tak na amnio není potřeba chodit. Intuice mi říkala, že je vše v pohodě. Dej na to, jak to cítíš vnitřně. ![]()
A ještě - nechci strašit, ale loni přišla kamarádka o miminko právě kvůli amniu… ![]()
Ahoj zrovna v Únorové mamince psali, že dřív se nad 38 let doporučovalo, teď naopak rozmlouvají!! Pokud není riziko větší než 1:250, nedoporučují! A už vůbec ne kvůli věku ![]()
Já bych taky nešla…doktoři, co dělají ultrazvuky to mají v oku,kdyby se mu něco nezdálo, řekl by ti to a pokud ti on sám řekl, že by do toho nešel, dle mě nemáš co řešit,ale dej na ![]()
Holky tam vám moc děkuji za zkušenosti a rady.
Gladys - mně opravdu pobavila:-)
Proberu to s manželem, ale na půl už jsem rozhodlá nejít. Zkusím si domluvit na velký UTZ ve 20tt dr. Vlašína ( brněnská kapacita na UTZ) tomu opravdu věřím, co řekne, to by mně mohlo uklidnit, když on řekne, že je vše OK.
Mišela1 píše:
Holky tam vám moc děkuji za zkušenosti a rady.
Gladys - mně opravdu pobavila:-)
Proberu to s manželem, ale na půl už jsem rozhodlá nejít. Zkusím si domluvit na velký UTZ ve 20tt dr. Vlašína ( brněnská kapacita na UTZ) tomu opravdu věřím, co řekne, to by mně mohlo uklidnit, když on řekne, že je vše OK.
valšín je super ![]()
Ja jsem mela horsi vysledek nez ty ale stale v norme a nesla jsem. Myslim, ze riziko poskodenia u amnio je vyssie ako riziko ze by si mala postizene dite.
Ja bych s takovymto vysledkem taky nesla a jeste kdyz i doktor rekl, ze by nesel…mne je 32, riziko vyslo 1:1551 a sijove projasneni jsme meli 2,3, screening negativni…presto me poslali na triply, ty samozrejme vysly spatne,ikdyz nevim jak hodne spatne a poslali me na plodovku…vse dopadlo v poradku a mame naprosto zdraveho chlapecka
vy mate NT 1 a jeste k tvemu veku riziko 1:1600..to bych na plodovku taky nesla
…