Jít nebo nejít do práce?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Na plný úvazek bych šla tak od dvouletého dítěte.
Na částečný asi kdykoli.
Nechci, aby v tom nejútlejším věku měl to hlavní slovo někdo jiný než rodič.
A pokud mi aktuálně nehrozí žádná vážná životní nouze, nespěchala bych.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Od tak malého dítěte bych nešla. Našlo by si náhradní matku v babičce.
Souhlas s @andelka83
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Michis připravíš se o to nejkrásnější období.. Nebudeš u prvních krůčků, ani první věty a mnoha dalšího. Samo se najíst, odplenkovat, učit skládat puzzle a mnoho mnoho jiného..to vše bude nejspíš z větší části na babičce. Pokud je to pro vás existenčně nutné a hodně by vám to zlepšilo rodinnou finanční situaci, běž. Pak ještě záleží jak dobře si rozumíte s babičkou, zda máte podobné výchovné, stravovací i režimové zvyklosti..s maminkou to bývá podobnější, u tchýně záleží.. Nedá se asi poradit jednoznačně ano nebo ne. Vše má své plusy i mínusy..život je o prioritách a rozhodování mezi nimi. Přeju šťastné rozhodnutí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych tedy takhle brzy do práce nešla. Chápu, že je to lákavé a fajn, když máš možnost jít do práce. Ale asi bych prozatím dala přednost dítěti, šla bych až tak v těch jeho dvou letech.
Nebo nemohla by jsi zatím chodit jen na půl úvazku?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Byla jsem vychovávaná pratetou od 9 měsíců, máma musela do práce. Vím, že je to moje máma, ale nemáme k sobě moc blízko. Zato když umřela prateta, bylo mi jako by mi umřela máma. Se svými dětmi jsem proto byla doma do jejich tří let a i teď pracuji jen na půl úvazku, abych mohla být s nimi. Peněz mám výrazně méně, ale pocit dobrý. Jsem ráda, že jsem dala přednost dětem, snad ony to cítí stejně.
Míša
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Michis mojí maminku od 3/4 roka vychovávala její babička..do šesti let, než šla do školy. Ke své mamince si našla cestu až jako dospělá žena.. Maminkou jí byla babička.. A do svých deseti si myslela, že je adoptovaná a že když se její mamince narodilo druhé (sestra o 1,5 roku mladší), že už jí nechtěla.. Ale tam byla 50km daleko, ne že hlídání do 4 odpoledne a domů..to byl jiný případ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za příspěvky a názory. Vím že ten čas nevrátím a to mě trápí nejvíc. I když bych byla každý den 14:30 doma tak stejně…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Michis
Tak to ještě není tak hrozné, pokud bys byla každý den v 14:30 doma.
- Citovat
- Upravit
@Michis no, já mám zkušenost jen s dlouhodbějším pravidelným hlídáním babičkou, když jsem dodělávala školu. Šlo většinou o 3hodiny odpoledne nebo dopoledne, 3× týdně během asi 3měsíců. Malému bylo 9m - 1rok. Celou dobu mi to bylo líto že ho takhle často pravidelně „odkládám“, a nemohla jsem se dočkat května a konce školy, že si léto užiju s malým pořádně, protože na jaře jsem s ním tolik nebyla. Na celý den 5× týdně od malého děťátka bych šla jen v sebeobraně. Po 2 roce už je to jiné.
Na MK teď byla diskuze, jak moc 15měsíční dcerka přilnula k babičce, když maminka dodělávala školu (šlo o delší hlídání než jsem měla já) a jak je těžké si malou získat zpět a nastolit jiná pravidla, když jsou na sebe malá s babičkou tak upnuté. Maminka i žárlila.
Rozvaž to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mně to hrozné přijde, půlka dne v čudu, unavená matka a zmatené dítě ![]()
Ale bude to zakladatelky rozhodnutí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje mamina začala pracovat, když mi bylo 6 měsíců. Neměla na vybranou, otec od nás odešel. Většinu času, když byla pryč, jsem byla s babičkou a dědou, pak samozřejmě jesle a školka, a zcela narovinu musím říct, že máma je máma, věnovala se mi každou volnou chvíli a za nic na světě bych ji nevyměnila.
Babičku mám ráda, ale mám k ní svoje výhrady a nikdy mi tak blízká nebyla.
Takže asi jak kde ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děvčata děvčata děkujte Bohu, že žijete v čr, pozn. není to myšleno zle ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Michis píše:
Děkuji za příspěvky a názory. Vím že ten čas nevrátím a to mě trápí nejvíc. I když bych byla každý den 14:30 doma tak stejně…
Víš co, pokud vám po krku nejdou exekutoři a nejsi každý druhý den hladem kvůli nedostatku peněz, kde budou za pět, deset roků ty peníze, který teď vyděláš?
Utracený za dovolenou, novej obývák, tablet, nebo lepší boty? Co si pak člověk obvykle za pár let řekne, tváří v tvář oprsklému puberťákovi? To je dobře, že jsem šla do práce a mohli jsme do tý Itálie, anebo - dobře, že jsem byla doma a věnovala mu maximum času, pokud o mě ještě stál?
(Mluvím o plném úvazku a maličkém dítěti, ani v tý slavný cizině totiž není normální, že ženy chodí na 8 hodin, naopak - většina žen pracuje na částečné a to i v době, kdy jsou děti školou povinné.)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@belik píše:
Děvčata děvčata děkujte Bohu, že žijete v čr, pozn. není to myšleno zle
Tak nám prosím přibliž, jak je to v jaké cizině, to není myšleno zle, opravdu mě to zajímá. ![]()
Edit: Tady je to napsáno s těmi část. úvazky: http://finexpert.e15.cz/…tele-neslysi
Nemůžu zrovna najít článek, kde to bylo ještě diferencováno na ženy s část. úvazkem s batolaty, školáky a dál - přičemž zrovna ženy s dětmi školou povinnými byly zastoupeny z více než 50%. O tom si v ČR mohou nechat matky jenom zdát.
A že by to přivítala skoro každá.
Příspěvek upraven 30.07.14 v 15:21
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@belik no, já děkuju. Od méně než 2 letého dítěte si neumím představit jít na delší dobu častěji pryč. Strašně by mi to chybělo. Říká se, že nezáleží na kvantitě, ale na kvalitě času stráveného s dítětem, ale podle mě to není pravda. Malé dítě podle mě nerozlišuje činnosti, které jsou záslužněšjí nebo tak, ale inklinuje k tomu, s kým tráví nejvíc času. A nejvíc k matce, už od porodu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit