Jít nebo nejít do práce?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32891
30.7.14 15:22

@Virginia v cizině je to kolikrát hodně brutal. Maminky se vrací klidně po 3-5měsících, taky proto obvykle kojí jen pár týdnů. Miminko asi hlídá chůva, nebo nějaká instituce. Před časem byl o tom dlouhý článek v Ona dnes. My máme luxusní rodičovskou dovolenou. Neříkám třeba od roka si přivydělávat, nebo jít na částečný úvazek, ale od v podstatě kojence na 5dní celý den mi přijde horor. Za tohle díky bohu že žijem tady.Na druhou stranu možnost práce z domova, částečné úvazky apod. bych uvítala více i tady. A víc míst ve školkách které nestojí 10 tisíc měsíčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1393
30.7.14 15:25

Já bych určitě šla..Taky plánuju návrat do práce po pár měsících, protože mám taky možnost hlídání v rodině. V dnešní době je dobré mít kam jít a nenervovat se co bude, až mi skončí mateřská. A penízky se určitě taky hodí. Dříve se chodilo do práce po pár týdnech a nemyslím si, že by dětem něco chybělo. Naopak bych řekla, že když si od prcka trošku „odpočineš“, tak se na něj budeš tím více těšit a vynahrazovat mu ten čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1034
30.7.14 15:26

@Virginia vidím,že pozn. neměla smysl, ale to je jedno já se nechci hádat, jen jsem to musela napsat, když jsem četla ty příspěvky, který té zakladatelce určitě duševně velice prospějí, zvlášt, když jsem tak vycítila, že ty peníze zřejmě potřebují že? Jinak i v cizině musí mít manžel či přítel opravdu dobrý plat, aby jsk ty říkáš mohla maminka být s dětmi doma popř. v práci na pol. úvazek i ve školním věku dítěte :roll: Praxe je totiž taková, že např. tady matky musí do práce po devíti měsích věku dítěte a hotovo takže asi tak nějak a nemyslím si, že všichni cizinci přilnuly spíše než k matce ke svým učitelkám, chůvám, babičkám atd. A zmínění své vlasti jsem myslela upřímně a vážím si toho, že dává matkám možnost být tak dlouho se svými dětmi, totˇ vše :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
30.7.14 15:31

@andelka83 Když právě - na půl dne, anebo prostě nějakou malou část týdne bych se vrátila i od půlročního dítěte, myslím, že mu to neuškodí. Navíc např. kindergeld je na dvě děti téměř ve výši našeho rodičáku, a to ne na pár roků, ale do plnoletosti.
Nechci si stěžovat nějak přesmoc, ale nemám moc ráda povídání o tom, že my tady nevíme co máme. Však to víme dobře, podpora rodin téměř nulová, např. pomocí daň. zvýhodnění, to radši dáme cikánům na druhé dítě porodné, nižší reálné mzdy, vyšší ceny atd. Myslím, že průměrná rodina s malými dětmi je na tom prostě hůř než na západ od nás. Ano, opravdovou nouzí nebo chudobou nikdo netrpí, ale ty podmínky k návratu do práce prostě jsou složité - nedostupnost školek, část. úvazků atd..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32891
30.7.14 15:36

@Virginia asi tak no. S tím skloubením se školkou je to těžké. Mi tady 3leté nevezmou, v Brně snad ani 4 leté kolikrát. Soukromých školek je málo a drahé jak prase. Soukromé hlídání taky drahé a popravdě najít někoho opravdu spolehlivého a na dlouho, to taky není snadné. Babičky to zachrání, ale taky ne na víc jak pár měsíců.
Je super když o ženu v práci stojí a má ji, ale do těch 2 let je to fakt dost brzo.. Myslím že pak se musí ženy hodně přizpůsobit té situaci s prací, i když samy by to nechtěly, třeba omezit nebo odbourat kojení, vídat dítě méne než jiný člověk. Jasně, tatínek to tak má taky, ale aby to tak měli oba.. :nevim: Dítě, batole, patří k mámě a tátovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
30.7.14 15:40

@belik Ale já se nechci hádat, opravdu ne. :) Nevím, proč to vnímáš jako útok. :) Mě opravdu zajímá, jaká je reálná úroveň rodiny ve tvé (jaké?) zemi? Co je na tom k nepochopení?
Nevím, proč neodpovíš na to, jak to tam chodí. Jak mnoho/málo vyžije rodina s průměrnou mzdou, v jaké výši jsou platby za chůvy/školky, jaká je podpora státu, kolik dá člověk za nezbytné výdaje, kolik zbyde, jak moc je reálné být na část. úvazek atd.
Pokud vezmu průměrnou mzdu v ČR:
20tis /a i o ní si může nechat 60% lidí zdát/
6tis rodičák (příp. ten část. úvazek)
10tis na bydlení (spíš nájemní a střízlivý odhad)

Zbyde tu 16 tisíc na jídlo, telefony, obuv, nábytek, dovolenou, spoření, kroužky se dvěma, třemi dětmi nic moc.
Tak takovýhle přehled by mě třeba zajímal, včeteně toho, že např. slušné dětské boty budou tvořit 1/16 příjmu po odečtení nákladů na bydlení.
A fakt to není vrtání, jen upřímný zájem o to, jak to chodí za humny.

A zda to zakladatelce prospěje? Chtěla názory jiných, má je tu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1034
30.7.14 15:43
@Virginia píše:
@andelka83 Když právě - na půl dne, anebo prostě nějakou malou část týdne bych se vrátila i od půlročního dítěte, myslím, že mu to neuškodí. Navíc např. kindergeld je na dvě děti téměř ve výši našeho rodičáku, a to ne na pár roků, ale do plnoletosti.
Nechci si stěžovat nějak přesmoc, ale nemám moc ráda povídání o tom, že my tady nevíme co máme. Však to víme dobře, podpora rodin téměř nulová, např. pomocí daň. zvýhodnění, to radši dáme cikánům na druhé dítě porodné, nižší reálné mzdy, vyšší ceny atd. Myslím, že průměrná rodina s malými dětmi je na tom prostě hůř než na západ od nás. Ano, opravdovou nouzí nebo chudobou nikdo netrpí, ale ty podmínky k návratu do práce prostě jsou složité - nedostupnost školek, část. úvazků atd..

Jo jo to je bohužel pravda, zkrátka nic není černobílé, my sme právě z velké části kvůli tomu odjeli, protože mámu nemáme ani jeden no :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1034
30.7.14 15:47
@Virginia píše:
@belik Ale já se nechci hádat, opravdu ne. :) Nevím, proč to vnímáš jako útok. :) Mě opravdu zajímá, jaká je reálná úroveň rodiny ve tvé (jaké?) zemi? Co je na tom k nepochopení?
Nevím, proč neodpovíš na to, jak to tam chodí. Jak mnoho/málo vyžije rodina s průměrnou mzdou, v jaké výši jsou platby za chůvy/školky, jaká je podpora státu, kolik dá člověk za nezbytné výdaje, kolik zbyde, jak moc je reálné být na část. úvazek atd.
Pokud vezmu průměrnou mzdu v ČR:
20tis /a i o ní si může nechat 60% lidí zdát/
6tis rodičák (příp. ten část. úvazek)
10tis na bydlení (spíš nájemní a střízlivý odhad)

Zbyde tu 16 tisíc na jídlo, telefony, obuv, nábytek, dovolenou, spoření, kroužky se dvěma, třemi dětmi nic moc.
Tak takovýhle přehled by mě třeba zajímal, včeteně toho, že např. slušné dětské boty budou tvořit 1/16 příjmu po odečtení nákladů na bydlení.
A fakt to není vrtání, jen upřímný zájem o to, jak to chodí za humny.

A zda to zakladatelce prospěje? Chtěla názory jiných, má je tu.

No ale tak ty jsi strašně důkladná :mrgreen:,já už musím letět, budu tu večer, tak jestli nebudu moc unavená tak to zkusím nějak sesumírovat, tak zatím se mějte :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
30.7.14 15:56

@belik Budu ráda. :-).
Ještě jsem tam zapomněla dopsat, že když se žena rozhodne jít dřív do práce, nemá obvykle kam dát dítě, tzn. celou mzdu dá za soukr. školku/chůvu. SEdí proto doma, obvykle už otrávená, znuděná. Myslím, že to prostě musí přijít shůry, opatření, aby i tu obyčejnou VĚTŠINU motivovalo k návratu do práce, ne aby to bylo dostupné jen pro malou skupinu lidí, kteří si to mohou dovolit.
I prodavačka, švadlena nebo dělnice u pásu by byla ráda za možnost dřív. návratu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1521
30.7.14 18:40

Ahoj, já se přidávám k táboru který by tak brzo nešel. Když si vzpomenu jaký to byl kolem toho roku miláček (přestože uřvánek jak hrom) tak se nad tím dojímám, takže jsem opravdu pokorná a vděčná že jsem od ní nikam nemusela. Strašně jsme si všechny ty pokroky užily.
Jinak, každý jeden den u babičky, to nevím, asi máš fakt aktivní babičku, pro mě je to sci-fi, ale moje dítě má problém se vším (oběd, uspat) ještě ve třech letech, takže o to nic :mrgreen: Pravda je, že do 14:30 to není tak dlouho. A seš si jistá že nebudeš muset zůstávat dýl? Já už dneska neznám nikoho kdo má pevnou pracovní dobu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1034
30.7.14 19:00

@Virginia Ahoj tak sem zpátky, takže se budem pohybovat v islandských korunách, já vydělám kolem 180000 korun,90 000 dám za nájem,35 000 za školku a za jídlo a další věci jako je drogerie dám tak 50-60 000,to podle výplaty, musím napsat, že se snažím velmi šetřit, oblečení nekupuji to pro nás nepřichází v úvahu, je to tady dost drahé, takže já bohužel stejně nic neušetřím, přítelovi peníze slouží na nenadálé výdaje jako lékař, což tu stojí opravdu za to 8o a jinak co našetří se posílá do čech, musím dodat, že my tu nechceme zůstat žít, takže kdyby sme nešetřili tak budeme žít spokojeně, ale žádný odvaz. Samozřejmě záleží na profesi, to je jasný, čím výš je člověk postavený, tím lépe, ale to je snad stejné na celém světě že jo.Jak už sem psala dřív maminky musí po devíti měsících do práce, přičemž těch devět měsíců pobírají 80% z platu a pak si musí sehnat chůvu, která může mít na starosti takových malošů třeba pět, což je pro mě naprosto nepředstavitelné, jinak za ni zaplatí zhruba 90_80 000korun, něco se z toho, ale vrací, to nevím přesně, jak říkám mě by to urvalo srdce, asi si dokážeš představit jak to ta chůva stíhá v jedné osobě že jo, ale tady to tak funguje a jsou na to prostě všichni zvyklí. Já vím, že u nás stojí spoustu věcí za houvno, ale na tu mateřskou nedám prostě dopustit, ted nevím jestli sem ti neměla poslat spíš sz, sem se nějak moc odtajnila ne? :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
30.7.14 19:08

@Virginia tady v Norsku je treba matka doma 9 mesicu s ditetem protoze 3 mesice je doma ze zakona otec ditete. (Delku si mohou oba upravit ale minimalne kazdy z nich musi byt doma ty tri mesice..) pak kdyz chce zustat doma je doma zadarmo.

A ve Svycarsku snad chodi do prace uz ve veku 3 mesicu miminka..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
30.7.14 19:11

Takze jako doma jsou dohromady placene maximalne rok. Po dobu tohoto roku maji narok na 80 nebo 100 % platu. Vyse je podle toho jak dlouho si zvoli tusim je to 48 nebo 50 neco tydnu..

ja budu doma jen tri mesice, pak bude doma na rodicaku tatinek :-).. je to pro nas vyhodnejsi protoze jako ridic nakladaku je vecne v tahu a vraci se az mezi 9-10 vecer takze by z prcka nic nemel a ja bych se sama doma zblaznila.. ja mam praci 10 minut od domu a hlavne po dobu co zena koji ma narok 2* 60minut kazdy pracovni den na pauzu na kojeni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
30.7.14 19:13

@belik tak jak k tobe ted nepojedou vsichni na dovolenou tak je to dobry :mrgreen: ja ani nevedela ze Islandska koruna je tak nizko - resp ze jich potrebujes tolik na zaplaceni, jakoze 90000 za najem a tak :-) je to vtipne :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32891
30.7.14 19:14

@Zuzee87 ty kojící pauzy jsou vtipné. To spíš na odstříkání a uložení a pak to dítku dát z flašky asi spíš. Jako už vidím moje 4měsíční kojené co 2hodiny ve dne v noci jak by tenhle systém dalo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat