Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dcera (4 roky) miluje koně, jízdárnu máme pár metrů od domu tak začala od jara 1× týdně á 1 hodina jezdit. Jsem tak ovšem z organizace dost překvapená tak se ptám jak to funguje jinde.
Jízdárna patří holčině pod 30 let, pomáhá jí tam maminka a pak se tam tak různě vyskytují různé milovnice koní ve věku cca 7-12 let. Na jízdárně je několik dospělých koní a 3 poníci. Hodina probíhá tak, že dcera poníka napřed vyčeše, pak jde jezdit buď na jízdárnu nebo vyjížďka nakonec někdy vyčesání.
A teď k problému: vadí mě, hlavně z hlediska bezpečnosti, že při česání ani při vyjížďce velmi často neasistuje majitelka stáje nebo jiná dospělá osoba Většinou majitelka povolá nějakou holčinu 7-12 let a ta je s dcerou při čistění a následně i hodinové vyjížďce, žádná jiná dospělá osoba (kromě mě). A mě to nepřipadá bezpečné, mám dojem, že tak malá holka by si při případném splašení koně nevěděla rady a já vlastně taky ne, protože s koňmi nemám žádné zkušenosti. Je to tedy běžné nebo se mám ozvat?
@AnnaNoh běžné to není, pokud tam jdeš s takovým prckem, nemůže mu „dozorovat“ 7 leté dítě.. u toho staršího už by to šlo.. ale prostě ozvi se ![]()
Mm syna 6 let navštěvuje od května jezdecký kroužek hodina probíhá tak, ze ho na 16hod dovezem a 18 s pro něj jedem mužem i zůstat zůstávala jsem že začátku je tam tak 6deti a na ně jsou dvě učitelky s jezdeckou licenci první hodku se učí ohledně koní cesou, sprchujou, krmi a druhou hodinu jezdí na jízdárně máj dva konec každá učitelka jednoho a venujou se dětem na vyjížďky nechodí učí se sed a zaklady a jsem velice spokojená ![]()
@vejisek píše:
Mm syna 6 let navštěvuje od května jezdecký kroužek hodina probíhá tak, ze ho na 16hod dovezem a 18 s pro něj jedem mužem i zůstat zůstávala jsem že začátku je tam tak 6deti a na ně jsou dvě učitelky s jezdeckou licenci první hodku se učí ohledně koní cesou, sprchujou, krmi a druhou hodinu jezdí na jízdárně máj dva konec každá učitelka jednoho a venujou se dětem na vyjížďky nechodí učí se sed a zaklady a jsem velice spokojená
Mame kone take a licenci mam též a nabízím výuku a z toho hlediska bych rekla, je postoj vaší jízdárny, jezdeckého klubu velice správný! ![]()
@AnnaNoh píše:
Dcera (4 roky) miluje koně, jízdárnu máme pár metrů od domu tak začala od jara 1× týdně á 1 hodina jezdit. Jsem tak ovšem z organizace dost překvapená tak se ptám jak to funguje jinde.
Jízdárna patří holčině pod 30 let, pomáhá jí tam maminka a pak se tam tak různě vyskytují různé milovnice koní ve věku cca 7-12 let. Na jízdárně je několik dospělých koní a 3 poníci. Hodina probíhá tak, že dcera poníka napřed vyčeše, pak jde jezdit buď na jízdárnu nebo vyjížďka nakonec někdy vyčesání.
A teď k problému: vadí mě, hlavně z hlediska bezpečnosti, že při česání ani při vyjížďce velmi často neasistuje majitelka stáje nebo jiná dospělá osoba Většinou majitelka povolá nějakou holčinu 7-12 let a ta je s dcerou při čistění a následně i hodinové vyjížďce, žádná jiná dospělá osoba (kromě mě). A mě to nepřipadá bezpečné, mám dojem, že tak malá holka by si při případném splašení koně nevěděla rady a já vlastně taky ne, protože s koňmi nemám žádné zkušenosti. Je to tedy běžné nebo se mám ozvat?
Toto urcite normální neni, dokonce je to protizákonné, ale dnes to moc lidi bohužel neřeší, jednak by mela asistovat osoba starší 18cti let a samozrejme nejlépe se základním minimálně vtělením o koních, nejlépe s licenci pro výuku a jízdu. Na takovou jízdárnu bych me dite nepustila a ne podporovala bych to, mohla bych o urazech vyprávět. Mela jsem prokopnutý hrtan, zlomena zebra a obe ruce a dokonce se báli, ze i michu, byla jsem rok v nemocnici a dite bych v tomto opravdu nenechala,
Díky za odpovědi, budu to tedy řešit.
Ještě mě napadl další dotaz k bezpečnosti - půjčují tam páteřáky a helmy, páteřáky co tam mají jsou dceři samozřejmě velké, doporučíte kde se dá koupit páteřák? Dcera nosí aktuálně vel. 104
Další věcí je, že celá výuka je tak nějak nelegálně, žádná smlouva, žádné doklady o přijetí peněz, je to v rámci vesnice, takže asi běžné, ale kdyby se stal nějaký úraz tak by z toho byl asi dost problém
@AnnaNoh cyklistika a nebo investuj do klidne levnější, ale chránící vesty, kdybych ji tenkrát mela ja, neměla jsem prokopnutý ten hrudní kos a zlomena zebra. Koupíš v kterychkoli jezdeckých potřebách.
@AnnaNoh píše:
Díky za odpovědi, budu to tedy řešit.
Ještě mě napadl další dotaz k bezpečnosti - půjčují tam páteřáky a helmy, páteřáky co tam mají jsou dceři samozřejmě velké, doporučíte kde se dá koupit páteřák? Dcera nosí aktuálně vel. 104
Další věcí je, že celá výuka je tak nějak nelegálně, žádná smlouva, žádné doklady o přijetí peněz, je to v rámci vesnice, takže asi běžné, ale kdyby se stal nějaký úraz tak by z toho byl asi dost problém
A pravdepodobne za lidovou cenu, vid? Na co si chce s stěžovat, jedina možnost je tam dite nedávat. Dcera, sedmileta, chodi nárazové pečovat o koniky a jezdit do jízdárny, kde dodržují vsechny bezpečnostní předpisy vcetne padnoucich pomůcek. Jednou jsme ji zaplatili jízdy u jiného chovatele a veterináře v důchodovém veku, ktery s koňmi pracuje cely život, no a kun se s ní splasil. Nedovedu si představit, co by se stalo, kdyby tam ten zkušený člověk nebyl. Zpětné jsme zhodnotili, ze spatne odhadl situaci, kun byl nervózní z horka a hovad, bylo pred bourkou, mel nam to odmítnout rovnou, ne sedlat koně. Dalsi plus bylo to, ze dcera neni v takových situacích žádná hysterka, kone miluje, neboji se, držela se a plne poslouchala pokyny pana, ktery kone vedl. Nespadla. Dokonce nema ani trauma, chce jezdit dál. Za to ja to budu mit jeste dlouho před očima.
Píšu hlavne proto, ze se opravdu muze stat cokoliv, bezpečnost bych nepodceňovala. Pokud jde o kroužek z dobre vule na vesnici, mas dve moznosti, bud tam dceru nedávat nebo to hlásit a tim padem by kroužek skoncil. Tezko budou neco menit, protoze vést ponny klub nebo neco v tom stylu, na to pravděpodobně nemají podmínky.
Tady je treti element, zvíře. Zdraví mame jen jedno, je zbytečné se bavit, kdo by vyhrál soudní proces, kdyby kun poškodil zdraví.
Jen bych doplnila, že to není nějaký moc malý vesnický jezdecký klub, poníky mají 3, klasických koní víc, poskytují i ustájení, pořádají závody v parkuru, zúčastňují se (úspěšně) i jiných závodů.
Spíš je to asi o tom, že majitelka nestíhá, nabrala si víc zákazníků než zvládá a nechce platit dalšího člověka. Proto „zneužívá“ ty školačky k asistenci u poníků. I jsem často byla svědkem, že ty holčičky to nebaví a dostanou to příkazem
.
Každopádně děkuji za zkušenosti, potvrdily jste mě, že budu trvat na přítomnosti dospělé osoby.
A cena je asi lidová - 150 Kč/hod - bez dokladu
@AnnaNoh Tam,kde se to stalo dceři je cena 250 Kč hodina jizdy, tam kde chodi jezdit a starat se, je to 600 den, od 7.30 do 16.30,je v tom cesta vlakem s dospělým doprovodem tam i zpět a oběd, pitny rezim, svaciny si berou sve, berou deti od 6 let. Vetsinou je to o víkendech a nejakych prázdninách.
I to první je oficiální jezdecky klub, účastní se dostihů a jiných soutěží, jen nepracují s dětmi a majitel stárne. Deti ale vozili pravidelně, dcera na tom koni nejela poprvé, prostě náhoda a blbě rozpoložení koně.
Bezpečné to není a též si myslím, že by měl dohlížet dospělák, tím spíš, pokud to platíte jako kroužek. Ovšem zkušenosti mám podobné i z dob mého dětství, když jsem se taky učila jezdit, taky nás měli na starosti zkušenější nadšenci koní nebo, když jsem si jako dospělá zaplatila vyjížďku na koních, jela s námi jak popisujete holčina jistě né plnoletá a stalo se to, že v lese nečekaně vylítla srna, můj kůň se splašil, nešel zastavit a já pak v nějaké zatáčce spadla. Já šla zpátky na statek snad 2 hodiny, kůň už byl tam a byly velké dohady, o náhradním termínu…Věřím tomu, že být tam tehdy dospělák, koně by dohnal, ale ta max.15 letá slečna jen krčila ramenama.
U 4 letého dítěte bych vůbec nepochybovala, jak to má být a bud bych si trvala na dohledu dospělého nebo bych tam dítě prostě nedávala..kor poníci, kteří bývají kolikrát tvrdohlavější než velcí koně..
Pořád „bojuji“ s majitelkou jízdárny o zajištění doprovodu kvalifikované osoby starší alespoň 15ti let, ač mě tak bylo přislíbeno opět se tak nestalo. Na internetu jsem našla info, že doprovodem může být osoba starší 15ti let s patřičnou licencí, bohužel jsem nenašla odkaz na příslušný zákon. Nevíte prosím, který zákon toto upravuje? Děkuji. A.