Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky,
můžete prosím některá, která jste absolvovala císaře, napsat, kdy asi přestala být jizva tak vidět = už měla barvu jako okolní tkáň + jestli jste někdy docílily zpět zcela hladkého podbřišku?
Nevím jak to popsat, ale při pohledu z profilu mi jizva, která je stažená jakoby dovnitř, zapřičiňuje, že podbřišek je jakoby boulatý… Nevím, jak to lépe popsat ![]()
Vím, že jsem netrpělivá, ale třeba to už nejde napravit zcela, tak abych se s tím začala nějak smiřovat a nedrásala se, že to třeba jde a že pro to musím něco udělat..
Snažím se cvičit na břicho, ale tohoto stažení díky jizvě se to zatím jakkoliv nedotklo… ![]()
Eva 5,5 měsíce po SC
Ahoj Evo,
já už jsem 2 roky po císaři. Jizva je pěkně zhojená, je jen o maličko tmavší než okolní tkáň, není nijak vyboulená ani nijak nevystupuje. A co je hlavní, není díky ochlupení skoro vůbec vidět. Zkrátka, jsem se svou jizvou spokojená. Martina
Ahoj, mám za sebou už 2 císaře a bohužel, moje jizva byla vždy dost vidět. Ke vší smůle mám jizvu hodně vysoko (1. porod byl z důvodu utržení placenty velice hektický a druhý mi prostě řízli do toho samého,jen ne už tak široko, protože první byla přes celé břicho) takže mi to vytvořilo trochu takový převis.Měla jsem mezi porody 3 a 1/2 roku, ale ani teď ta jizva není nijak pěkná (již 3 roky od 2.porodu). Nehnisala, dobře se hojila, ale je hodně vidět a na jednom konci je i silnější. Zkoušela jsem všechno možné, masáže, různé mastičky (prý je na to dobrá mast z cibule, neznám její název, napíše Ti ji lékař, hradí se celá a stojí 200,–, ale ani to mi nepomohlo). Nakonec závěr byl, že mám sklon k tomuto typu jizev. Hlavu si z toho nedělám, prostě něco jsem obětovala svým dětičkám.Ahoj Petra ![]()
Ahoj,
já mám jizvu ještě postaru - od pupíku dolů 17 stehů. Měsíc po císaři byla hezká, úzká, jen fialová. Pak se najednou rozjela na 1cm (jak jsem zvedala děti a tak). Možná mám sklon ke kaloidním jizvám, nevím. Každopádně zesvětlala asi do dvou let a opaluje se mi úplně stejně jako kůže. Jen ten divný pocit, když na ni sáhnu - taková tupost, necitlivost - to zůstalo. A když cvičím, břicho se mi jakoby půlí. Holt ty svaly asi nějak porušili, nebo co. Ale pokud máš „bikini řez“, nedělej si hlavu
.
Pajdule
Evi!
Ja som po SC takmer 7 mesiacov,skôr mám sklony ku keloidom,tak od začiatku ,aby jazva nehrubla,som masírovala.Krémy Ti veľmi nepomôžu,do jazvy sa vstrebáva len málo živín.Jediné účinné je zbrusovanie vrchných vrstiev jazvy,tým bledne.Robím si taký peeling ,nielen lokálne na jazvu ,ale aj na celé telo:3 lyžice soli na 1 lyžicu oleja/olivový,alebo detský,ale už som sa machlila aj slnečnicovým ,ked iný nebol
/,to si na seba v sprche natieram,celú kožu budeš mať hladkú a neboj sa soľ je telu veľmi prospešná/vid more
/,krásne vyčistí,bieli a pôsobí sťahujúco/,neočakávaj okamžité výsledky,ale na celé telo je to príjemné a potom sa nemusíš ani veľmi natierať/samozrejme to zo seba asi po piatich minútach spláchnem/,okrem toho je to výborný ranný preberák.
V plavkách či ne zcela tenoulinkých kalhotkách to „boulení“ z profilu vidět nebude, ale chtěla bych se brzy cítit jako dřív ï svlečená.. mám z toho ještě docela mindrák, tak se mi nějak nechce před manželem producírovat na světle, když podbřišek je ještě jizvou přepůlený + je jizva hooodně vidět… Vím, jsem asi hloupá, ale zkrátka necítím se zatím ve své kůži… chce to asi čas… v prádle fakt není nic vidět, tak leda budu stále chodit v prádle ![]()
Oxano, to s tou solí a olejem zkusím, díky za tip..
E.
Ahoj Evo,jestli tě to trochu uklidní, tak já jsem taky 5,5 měsíce po císaři, také mám z podbřišku buřtíka a jizvu mám stále růžovo-fialovou. Při každé změně počasí cítím takové řezání a pálení nebo prostě jenom svědí.Snažila jsem se cvičit, ale nic moc efekt. Navíc při větší námaze bolí. Tak jsem nějak přestala, ale musím znovu začít, protože věřím tomu, že když to vydržím, tak bude celé bříško zase ploché, alespoň skoro ploché. A jak čas utíká, tak za chvíli tu bude zase jaro a léto a to pak výmluvy, že jsem po porodu asi už nezaberou. Teď se to alespoň schová pod bundu. ![]()
Ahoj,jsem 6 let po cisari a jizvu nemam videt uz vubec. Myslim ze uz tak za 2-3 roky nebyla videt. Drzim palce.V.
Díky holky za podporu a informace, určitě to bude brzy lepší ![]()
E.
Ahojky, hrozí mi císař, jelikož náš mimoušek se ještě v bříšku neotočil ( byť cvičím atd., ale prostě nechce).
Jenže mám problém v tom, že bychom rádi ( pokud bude příroda i Bůh nakloněni) ještě jedno nebo dvě děti.
Mám ale strach, jak by se k tomu postavila děloha zhojená jizvou. Co na to doktoři…máte s tím to některá zkušenosti? Díky
Ahoj Desty,
po císaři klidně děti mít můžeš. Doporučuje se tak rok počkat, než se jizva zhojí a vše sroste. I po prvním císaři může být druhý porod přirozený. Pokud je malá pánev, ale to u Tebe asi není, tak se i další porod dělá císařem.
Já jsem byla na císaři před skoro 7 měsíci, jizva mi už začíná bělat, ale při námaze a spocení pálí a štípe.
Ahoj Miroušek + Pepča.
Ahoj Desty,
švagrová je po 3 císařích, takže vidíš, že děti mít lze, ať spontánním porodem či dalším císařem.
Nám se malá také neotočila, měla jsem celé těhu hoodně malé a tvrdé bříško s kontrakcemi, takže asi moc možností a prostoru na otočku neměla, ale u druhého mimka, které bude mít pokojíček již připraven a uvolněn, nevidím žádný důvod, proč by se měl císař opakovat…
Držím palce, ať se mimísek ještě otočí.. nám nepomohl ani pokus o manuální obrat mimka dělaný v Motole…
Eva a Eliška 5,5 měsíce
Ahoj Desty,
jsem taky po cisari hned u prvniho mimi a ze stejneho duvodu jsem se psala gynekologa, jestli delaji vice SC po sobe. Rekl mi, ze pokud nejsou komplikace, tak dnes umoznuji i tri SC. Doufam ale, ze to nebude treba… Rada bych velkou rodinku.
Ahoj holky,
v 19 letech jsem byla na operaci - jizva od pupíku dolů. Nepěkně se mi roztáhla asi na 1 cm, holt mám k tomu sklony. Otěhotněla jsem až za 9 let, porod CŘ ve stejném místě. Jizva se opět hnusně roztáhla. Za 2 roky další těhotenství a porod CŘ opět v tom samém místě. To už jsem ale doktorce řekla, že se špatně hojím takže mi stehy vyndala až 9.den. Po 8 týdnech jsem začala chodit na laser. Jsem 11 týdnů po CŘ a zatím se to nerozjelo, spíš se začíná ještě víc stahovat a místy už začíná světlat. Tak možná to k něčemu dobré bude, ale je potřeba začít co nejdříve. Zatím jsem byla 6×, ještě minimálně 4× tam půjdu. Stojí to 120,– Kč za 10 minut. Moc zatím necvičím, ale už se chystám do cvičení pořádně obout. Snad to pomůže a když ne, manželovi se prý líbím i tak a na ostatních mi nezáleží.
Katka
Ahoj,
mam taky po cisari a to 14 tydnu. S jizvou nemam zadne problemy, neboli, uz bledne, a krasne se stahuje, uz ji mam asi jen 10 cm. Ale moje svagrova, mela s jizvu desny problemy a dodnes 4 roky po ji jizva porad boli, citi jakoukoli zmenu pocasi. Jo a dalsi kamaradka ma 2 deti a obe po cisari, a chtela by jeste 3, tak pry uvidi. ![]()
Marcela