Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Měla bych jen tak pro zajímavost dotaz
Čekáme čtvrté dítě, pravděpodobně kluka. Tři starší bráchové mají jména, která se dají zkracovat tak, že končí -ek (Vašek, Janek, Vítek). Tak zkoušíme vybrat jméno, které by se nám líbilo a zároveň by tak nějak ladilo se jmény bratrů. Ve hře jsou František (i když oslovení by byla asi jiná) a u mě vede Hynek (ale nad tím většina lidí doma ohrnuje nos
). Tak jsem se chtěla zeptat - jaká vás napadají jména, která by se dala použít? Našli jsme jich poměrně hodně (Marek, Mirek, Zdeněk, Radek, Čeněk, Borek…), ale třeba jsme nějaké přehlédli ![]()
Jak jsem videla nadpis, tak me hned napadl Cenek a Hynek, ale uz je mate ve vyberu, libi se mi z toho nejvic
mame mezi kamarady, jak Cendu tak Hyndu ![]()
Jako první mě napadl Darek, ale Hynek a František jsou také moc hezká jména ![]()
Mě se líbí Čeněk, moc se nedává. I Hynek je moc pěkné. A František taky. Ještě na -ek mě napadlo Bolek, Darek.
@Fearn Za mě Čeněk, Marek, Hynek, František, Radek - ostatní se mi nelíbí, často to působí jako zdrobnělina.
Jinak Čeněk mi přijde super - není jich moc a je to takové milé, měkké jméno.
František je trochu delší než jména kluků a zdrobnělina je Franta, tak úplně nevím, jestli by to ladilo (říkali byste mu Franek?).
Zbyněk, Zbyšek znala jsem oba. Jarek jako Jaroslav?
Mimochodem Čeněk je pry odvozen od Vincenta, rika Knappova
@Kornel píše:
Tomašek
Tak to už je vyloženě zdrobnělina, to se pak dá udělat ze všeho (Martínek, Matýsek, Lukášek…). Spíš hledám něco buď v základním tvaru, nebo domáckou podobu, co se pak dá použít i na dospělýho.
Jinak díky za všechny tipy ![]()