Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Ahoj, docela reálně uvažuji nad tímto jménem, ale trochu mě odrazuje málo (hezkých) zdrobnělin. Nebo zkrátka nemám nápad. Mohly byste mi, maminky Alešů, prosím napsat, jak svým synům říkáte zdrobněle? Cokoliv vás napadne.Omlouvám se za anonym, zatím nechci svému okolí
Kamarádka příteli říká Ali, i tak o něm mluví. Taťkovi v mládí říkali stejně. Mě mrzí, že mě nenapadlo u syna. Když teď poslouchám kamarádku jak mluví o příteli, tak se mi moc líbí. A hlavně, bude všude jediný.
Alda, Ája, Ali… Manžel se tak jmenuje a švagr mu neřekne jinak než Aldo… Ještě Alešek, Alíšek
Mně se to jméno líbí. Můj bratr je Aleš a když byl malý, byl to Alešek
Teď někdy Ali
Mám i kolegu Aleše a tomu mnoho mých kolegů říká Alda ![]()
Bratranec je Aleš, říkali jsme mu Alešek, Alinek, Alda, Ajula
![]()
Úplně vidím jak mu v pubertě budou říkat „Al“, „Ale“, přijde mi to cool ![]()
Kamarádka má, říká mu Ájíku. zatim je malinkej. Dospělému v práci bez zdrobnění, Aleš.
Ty vado, já mám kamaráda Aleše a říkáme mu Aleši
Jeho žena taky, občas Alí
Aldo vidím poprvé v životě a zírám, kolik toho je
Ovšem je to chlap jak hora, tam mi ty zdrobněliny přijdou divný
U dítěte jasně, ale žádné neznám. A ještě jedna kamarádka má partnera Aleše a naštvaná mu říkala Alešáku ![]()
Můj ex byl Aleš. Absolutně všichni mu říkali buď Aleši, nebo Alešku. U skoro dvoumetrového chlapa to bylo docela vtipné, ale vlastně to k němu sedělo. Já bych neřešila, jestli na to jde vymyslet dostatečně roztomilá zdrobnělina. Říkat vlastnímu synovi Aleši, pokud se tak jmenuje, je přece normální. Občas mi přijde, že se lidé zbláznili a berou základní „tvrdý“ tvar jména svého dítěte jako nadávku a projev nedostatečné lásky. Pak za každou cenu komolí do zdrobnělin i jména, u kterých je prostě nejhezčí základní tvar. Kamarádka má Tadeáše. Výsledek nutkavé potřeby zdrobňovat a říkat mu „nějak jinak“? Tádíček… no já nevím, mě takový věci nejdou přes pysky… ![]()
Holky, díky moc, tak mě to utvrdilo, že pro dospělého chlapa super jméno, jen pro miminko je to horší.
Pod „Aldo“ si vybavím herce Alana Aldu a „Ájo“ se říkalo mému příbuznému Arnoštovi. Tak budeme hledat dál. Ale i tak díky.
Zakl.
Ahoj, docela reálně uvažuji nad tímto jménem, ale trochu mě odrazuje málo (hezkých) zdrobnělin. Nebo zkrátka nemám nápad. Mohly byste mi, maminky Alešů, prosím napsat, jak svým synům říkáte zdrobněle? Cokoliv vás napadne.
Omlouvám se za anonym, zatím nechci svému okolí prozradit, jaká jména se dostala do finále.
P. S. Cílem diskuze není hodnocení jména nebo diskuze nad nutností užívání zdrobnělin.