Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
madarska varianta je Sándor a srbochar. je Aleksandros, takze se jim rika Sandros a z toho Saša
v ČR se tak jmenuje přes 10 000 lidí
kamoška má Alexe a říká mu Alda ![]()
a v rodném listě je zapsán jako Alex (ne Alexander)… ona to tak chtěla. ![]()
a v Rusku se to Sándor, Sandra zdrobňovalo na
saša (obdoba německého zdrobňování -chen), něco jako u nás holka holčička.
Druhým zdrobněním Saša na Sašura vznikla druhá přezdívka pro Alexandra: Šura
taminka to jedobrý ![]()
lentilka práávě my měli teda jen jedno jméno pro holčičku Ema ale teda 100%ní apro kluka ne… ![]()
paraplicko Alesandro to je hezký
tak mu budu říkat asi teď ![]()
jizvíková tak to je docela početný jsem myslela že není tak rozšířený ![]()
díky za komenty holky a myslíte Alexandr nebo kratší Alex?K příjmení Vodák?
Tak za mě z varianty Alex - Alexandr jednoznačně Alex. A já když do budoucna přemýšlím o jménu pro kluka, tak jsem měla Max (raději Maximo, ale to by mi asi doma vůbec neprošlo) anebo Alex. Ale u toho Alexe mi právě nenapadá žádná rozumná varianta oslovování (Saša opravdu néé), tak vítězil Max, protože tam je těch variant hodně a dobrých, ale toho už máte. No moc jsem asi neporadila.
ja bych dala Alexandr Vodák, Ale Vodák je dost krátký, to se preslechne
http://krestni-jmena.cz/…am/index.php?…
Tady na těch stránkách můžeš najít inspiraci..Hlavně také kolik lidí má to jméno..
Mě se líbí spíš Alex a také nemusím oslovení Saša..
Lizbeth píše:
http://krestni-jmena.cz/…am/index.php?…Tady na těch stránkách můžeš najít inspiraci..Hlavně také kolik lidí má to jméno..
Mě se líbí spíš Alex a také nemusím oslovení Saša..
No vidíš a já bych zase nechtěla mít doma Alexe, mně to zavání amerikanizací a nelíbí se mi to. Saša nám k tomu jménu jde nejlépe, zřejmě to vychází i z historie. Ti dva malí Alexandři, o kterých jsem psala, jsou také familierně nazívání Sašo
To když se pak v taneční škole, když čekám na dceru, bavím s tou druhou maminkou co můj Sašík a co ten její, je to celkem sranda zvenčí poslouchat, o kom je vlastně řeč ![]()
ahojky my ted taky vybirame jmeno pro kluka a Alex se mi moc libi (sice teda asi zvolime jine ale je moc hezke) Libi sem i vic nez Alexander tomu pak rikaj Saso a to se mi nelibi..napisu ti par slov z knizky od Miloslavy Knappovy o tomto jmenu:
****ALEX slovanske jmono reckeho puvodu, z reckeho slova alexein = branit, znamena zastita, pomoc,domaci podoby Alex, Alek, Ala, Lexa,
ale kazdej si pak najde sam jak mu bude rikat, tady jeste malej odkaz
http://krestni-jmena.cz/…am/index.php?…
Ja bych ted u manzela chtela zabojovat za jmeno Nataniel, moc se mi to zalibilo..da se to vsemozne sklonovat
Jo a k prijmeni Vodák se mi libi treba Alexej Vodák…to se mi libi moc
AHoj Pavli, hele Alexe jsme taky měli napsaný jako jméno na kluka…ale dám ti za pravdu, že až budeš na kluky volat tak asi uslyší jen to poslední iks (x) a nebudou vědět…
Hele s tím psem to máme podobné naši mají Dolly yorksheerka a volají na ní Dolčo a na mimčo Domčo…kolikrát ji slyším jak to říká bábi obráceně ![]()
Alexandr a Saša: pochází z ženského Alexandra/Aleksandra, rusky zdrobněle Aleksaša (obdoba německého zdrobňování -chen), oddělením Alek- vnikla jména Sandra a Saša. Druhým zdrobněním Saša na Sašura vznikla druhá přezdívka pro Alexandra: Šura
Josef a Pepa: latinsky Josephus, italsky Guiseppe, odtud německé tvary Seppe a Pepe
A pro zajímavost ještě Jan a Honza: latinsky Johannes, z toho německy Johann a Hans, odtud české formy Jan a Honza
Tak já mám doma ročního klučinu, pro něhož jsme hledali mezinárodní jméno, a vyhrál to Alexander. Alexe jsem nechtěla, zdálo se mi to jako moderní zkrácenina, zato Alexandra nosili v minulosti velké osobnosti (jistě nemusím jmenovat)
. Je to staré jméno. Já používám jako oslovení Sašo, Sašulko, Saší, Sašulo nebo i Sašenko (ale to se mi zdá spiš pro holku), jinak Alexi, Aleku. Známá, která má jen Alexe (ne Alexandra), říká Alíku, Alíčku (podle mě jak pro psa) nebo Ali, Ale (to bych mu mohla rovnou říkat Avšak ). Setkala jsem se i s oslovením Derek a častěji s Xanderem a Lexou (ani jedno nepoužívám). Asi hodně záleží na osobním vnímání a okolí. Ćasto se setkávám s tím, že se Saša nelíbí, ale já mám kamaráda (cizince), kterému se říká Sasho a je to bezva chlap, tak se mi to naopak líbilo a pro malé dítě mi to přišlo ideální. Do budoucna si sám zvolí, jak chce, abychom mu říkali. Takže za mě prima volba.
![]()
Ahojky,
mladší se jmenuje Alex. Říkáme mu, Sašo, Sašule, Sašenko, Lexo, Lexíku, Xulindě… slyší na všechno
A když zlobí, tak Lexus.
Kamoška má Alexe, dokonce si nechala do rodného listu napsat Alex (ne Alexander) a říká mu Alda, Alinko, Ali, atd..... ![]()