Jméno Alex, Alexander

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
10652
8.12.10 09:49

Jméno Alex/Alexander

Zdravím maminky, :mavam:
chtěla jsem se zeptat jak časté je tu jméno Alex/ALexander. A pokud někdo doma Alexe má jak mu jinak říká?Zvažujeme toto jméno pro další dítko tak by mě zajímalo jak je jméno časté a jaké s nim máte zkušenosti.děkuji za odpovědi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27247
8.12.10 09:54

Pavli takže to bude chlapeček? Gratuluji, to bude mít Maxík prima parťáka.
Já teda Alexandra nemám, ale říká se mu: Alex, Saša, Sašena, Xandr, Lex(ík), Al…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
8.12.10 09:59

Já ho teda taky nemám, ale je to krásný jméno…jen nesnáším když se mu říká Saša…to stejné u holky…

tož tak :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10652
8.12.10 10:15

lentilka jj bude mít bráchu :) a se jménem máme velký problém pže už ani u maxe jsme nevěděli :lol: tak si spíš říkám jesti nebude blbý mít MAxe a Alexe :think: ale zatim je to jediné jméno na kt. jsme se s přítelem shodli a docela se mi i líbí.horší je že všechny zdrobněliny mi připomínají našeho (co má babička) psa :lol: je to LEx takže mu říkají lexíku,lexo a tak :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27247
8.12.10 10:31

Pavli jojo to znám, kdyžjsme vybírali jména, tak jsem za každým jménem viděla nějaký dítě z práce, ideálně takový, co nejvíc zlobilo. Klučičí jména jsou problém všeude v mém okolí. Všichni mají vybráno x jmen pro holčičku a pro kluka ne a ne vybrat. Zrovna tak to jednou bude u nás.
No ale myslím, že Max a Alex je moc hezká kombinace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
8.12.10 10:37

Alex a Max zní dobře. Ale nějak jsem nikdy nepochopila, proč se Alexandrovi říká Saša? Vždyť ty hlásky ani v tom jméně nejsou… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
759
8.12.10 10:40

Ahojky já mám doma Alexeje a říkáme mu Alíku a nebo Aleky…(madagaskar) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044
8.12.10 10:41

Tak ja mam kamarada Alexandra a rika se mu jedine Saša,nebo Sáňa :)
Alex a Max mi prijde jako dobra kombinace :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27247
8.12.10 10:46

Holky to je stejný jako proč se Janovi říká Honzo…což by mě teda taky zajímalo, proč to tak je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
8.12.10 10:49

Tak mě napadá, že to bude možná převzaté z ruštiny… Protože Honza je z německé varianty Hans, zkrátka se to k nám dostalo přes hranice jako „odvozenina“.
Možná Saša je v Rusku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
8.12.10 10:50

Kamaradka ma Alexu a rikaji mu Ajiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2451
8.12.10 10:52

Ahoj, kamarádce se narodil nedávno syn, a jmenuje se Alexander…prá s tím byl akorát trošku problém, protože česky má být Alexandr, a tohle je řecké jméno s er na konci. říká mu Alex, Álo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
8.12.10 10:55
lleennttiillkkaa píše:
Holky to je stejný jako proč se Janovi říká Honzo…což by mě teda taky zajímalo, proč to tak je

Johannes, z nemciny , tam zkraceno na hans , pocestene Honza

My budeme mit Alexe a jeste znam 3 :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
8.12.10 11:05

Ahoj,
máme Alexandra :mrgreen: Ale je to Alexandr, což je český tvar (zjišťovali jsme to na matrice). Alexander už je pak třeba na Slovensku, Německu atd., je to zkrátka cizí tvar. Ve Španělsku je to však Alejandro (čti alechandro), v Itálii Alessandro atd. :mrgreen: Zkrátka mezinárodní jméno :wink:
V okolí znám jednoho malého Alexandra a pak jak jezdím s Julkou do taneční školy, má tam jedna maminka taky malého Alexandra, mladšího než je ten náš. Jinak jsem na další nenarazila, v porodnici mi říkali, že to zatím není moc obvyklé jméno. A to ani u starších.
Jinak našemu Alexandrovi neřekneme jinak než Saša, Sáša, Sašík :mrgreen: Jemu to tak sluší :mrgreen: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
8.12.10 11:10
MaryClementine píše:
Tak mě napadá, že to bude možná převzaté z ruštiny… Protože Honza je z německé varianty Hans, zkrátka se to k nám dostalo přes hranice jako „odvozenina“.
Možná Saša je v Rusku?

Už jsme nad tím přdmýšleli, jestli je Saša z Ruska, ale těžko říct. Saša se nepoužívá jen v Rusku a samozřejmě dalších slovanských zemích (včetně nás), ale třeba i v Německu.
Jinak jméno Alexandr pochází ze starého Řecka, lidé se často mylně domnívají, že je to ruského původu, ale není, jen tam také zdomácnělo :palec: A zjistila jsem, že Alexandrům se u nás říkalo Sášo už před 100 lety - minimálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze