Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@petrasek80 a to se jako bude jmenovat Maik? takhle psano?? to uz radsi toho Sasu teda.. ![]()
Nám se to líbí každý má holt jiný vkus máme dlouhé přijmení tak musíme hledat krátké jmeno diky za názory pa pa
Znám hodně Alexandrů (jen na střední - v Bělorusku - jich bylo ve třídě 6). A každému se říkalo jinak. Saša, Saška, Šurik, Sandro, Sáňa, Alik. Čeština nabízí ještě větší prostor pro fantazii - Lexa, Alda atd. Běloruština má variantu Ales (s měkkým s na konci), asi odpovídá českému Alešovi.
Alexej je vnímáno jako odlišné jméno. Alexejům se říká Aljoša nebo Ljoša. Hrubě Ljocha.
Alex se nedává.
Jen by mě zajímalo, jak je zkrácená verze Alex vnímaná. Nezní to nepřirozeně jako Jessica Nováková? Už tato forma zdomacněla?
My máme Alexe
neni to od jména Alexandr ale Alexej..a řekla bych že je to lepší takle kratší ale každého asi názor. My (ani nikdo v okolí, z rodiny) mu teda tak neříkáme..většinou Lexo, Lexíku, Lexulo…myslím, že na Alexe ani neslyší
což je škoda pže je to krásný jméno..ale je malej tak tžeba až bude větší bude to jiný
Kamarádka má Alexe, říkají mu ve školce hodně tedy Sašo.. Jí se to moc nelíbí tedy, ale nic s tím nenadělá
jinak mě se jméno líbí moc
Moc bych chtěla dát chlapečkovi jméno Alex ale doma už máme Maxe(Maxmilián)a mám strach že když na ně budu volat, že je to podobné a bude se to plést. Maxi!!!Alexi!! Co myslíte???
@Alteea Mno pokud na něj míníš volat jen Alexi, tak bych do toho nešla. Jestli se ti líbí i jiné přezdívky (=alespoň jedna) pro Alexe (Alda, Alek, Ála, Lexa) chutě do toho
.
@Alteea píše:
Moc bych chtěla dát chlapečkovi jméno Alex ale doma už máme Maxe(Maxmilián)a mám strach že když na ně budu volat, že je to podobné a bude se to plést. Maxi!!!Alexi!! Co myslíte???
Jsme na to podobne, jen doma uz mame maleho Alexandra, kteremu rikame nejcasteji Alexi, Alexiku nebo Ajiku (Saso zatim nikdo nepouziva a on na to vubec neslysi) a ted bysme radi dali druheho chlapecka Maxima a take mam strach aby se jim to nepletlo az budu volat Alexi!!Maxi!!
Jak jste to nakonec vyresili, my cekame mimi v unoru ale jine jmeno se nam proste nelibi…asi jsme ujeti na to X ![]()
@alokin84 Nakonec jsme jméno dali.Alex se narodil 1.12 a jsem se jménem moc spokojená. Většina lidí chválí, že se Max a Alex k sobě hodí a zatím se to nikomu ani nám doma neplete.
Jo a taky nám říkají že jsme asi ujetí na to X ![]()
Já myslím, že to je v pohodě
Důležitý je první písmeno, na to se slyší, poslední to dokresluje. Můj otec se jmenuje Alexandr, a já jsem po něm Viktorie Alexandrovna ( původně rozená právě na východě). Přítel ho chtěl dát naší dcerce, ale to neklaplo, protože nemám na otce pěkné vzpomínky, ale jméno je to krásné.
Mě by to svádělo právě k Aleky. Také se mi líbí jméno Lev, ale nevím, jak by se ujalo v české kultuře? Co myslíte?
@Lanear Tak nedávejte holčičce Alexandra, pokud nechceš „po otci“, ale jinou podobu jména: Alexis, Alexia, Alexie, Alex, Alesia, Alessia, Alessa, Alesha, Aleša Sandra, Sandrina. Mě se moc líbí Sandrina
. Lev je hezké ale do českého prostředí moc „konkrétní“
.
no nakonec už jsme si vybrali Amelia, za 8 dní už jí bude půl roku… ![]()
Jméno Alex se mi taky moc líbí
, čekáme synka, ale protože moje druhá polovička je Ukrajinec tak jsem zvolila jiné. Nelíbí se mi, když se Alexovi říká Saša, což by oni určitě říkali ![]()