Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Chtěla zeptat na názor? Líbí se vám? Je to nezvyklý tvar jména Alex a Alice, ale líbí se nám zrovna odvozený tvar Alexia a Alisia… Jak vám to zní?
Děkuji ![]()
No já se dost divím, že tyhle dvě zkomoleniny lze vůbec v ČR dát.. ale lze…
přitom Alex i Alice jsou moc hezká jména…
myslím, že dítěte se pak celý život budou ptát, jak se to přesně píše/zda je to oficiální jméno…
když už to musí být, tak ta Alexia no… ![]()
ještě to zkuste zvážit kvůli dcerce… chcete být originální za každu cenu?
Záleží jestli žijete jen v ČR a nebo jezdíte i do zahraničí. Pokud jste pouze v ČR tak Alexia a jestli budete dost času trávit i mimo ČR tak bych i tu Alisiu dala ![]()
Nelíbí, líbí se mi celkem Alex. Alice je taky super „zapomenuté“ jméno. Ale Alexia/Alexa mi evokuje umělou inteligenci a Alisia je příšerný patvar do Čech podle mě úplně nevhodný ![]()
Alisia je vyloženě ďes. Alexia je jak pro kyborga. Proč chcete mršit tak hezké jméno, jako je Alice?
Jdu proti proudu a libi se mi Alexia.
tvar Alex mi pro zenu vyhovuje pouze jako domaci osloveni, ne v obcance. Muz Alex, zena Alexia nebo Alexa, tak to vidim ja. Alisia je neco jako Jessica, nedavala bych u nas.
@Violet792 píše:
Záleží jestli žijete jen v ČR a nebo jezdíte i do zahraničí. Pokud jste pouze v ČR tak Alexia a jestli budete dost času trávit i mimo ČR tak bych i tu Alisiu dala
Tak Alisia neni uplne standardni verze, i v zahranici se ji budou ptat jak se to vlastne pise. To uz radsi tu Alexii.
Hezké. Proč ne.
U Alexie a ani Alisie bych se vůbec nepozastavila, že je to nějak do očí bijící nebo moc moderní u nás.
Rychle bych si zvykla.
@LjubaA píše:
Chtěla zeptat na názor? Líbí se vám? Je to nezvyklý tvar jména Alex a Alice, ale líbí se nám zrovna odvozený tvar Alexia a Alisia… Jak vám to zní?
Děkuji
Víc mi zní alisia. Slyšela jsem volat tak německého otce alísia.
Alex je Alexandra, Alexej, Alex.
Patvar. Neurčitý, obojetný,
Akorát nemusím, když jméno končí na -a. Proto máme Patricie a ne Patricia. Slyším to teda často někde v obchodě. Protože to je specialita Slováků a hranici máme velmi blízko.
Alisia mi zní hezky
Dcera má spolužačku z Ukrajiny jménem Alisa. Hezké jméno.
Z nějakého důvodu nejsem úplně fanoušek jména Alice, nevím proč, ale vadí mi ve jménech C. Takže Alisia za mě dobrý
na druhou stranu Alex je lepší než Alexia. Ale víte co? Samotný se mi hrozně líbí neobvyklá jména, kdybych měla ještě někdy dítě, líbilo by se mi jméno Aurora. Jen máme úplně klasické české příjmení a málo odvahy. Pojmenujte holčičku jak se vám bude líbit, fandím vám ![]()
Mně se líbí Alisia. Žijeme v ČR, máme německé příjmení, dcera má křestní jméno, které je francouzského původu, ale v poangličtělé verzi. Problémy s tím nejsou žádné. Je to jméno, které už tu je poměrně dlouho. Nemám ráda klasická jména typu Petra, Jana, Alena, Jaroslava, Marie, Alžběta, Martina, Lucie, Anna atd.
Velmi výjimečně se mi některé líbí, příklad je třeba Lenka. Pak jména hebrejského původu, která u nás nejsou známá, např. Yaara.
Alexia mi zní příliš obyčejně.