Alexandra nebo Alex

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3
25.2.24 23:06

Alexandra nebo Alex

Zdravím všechny, zajímal by mě váš názor na jméno pro holčičku Alexandra, s manželem jsme se na tom shodli, ale já si pořád nejsem trochu jistá. :D Hlavně prarodiče mi to vehementně rozmlouvají s argumenty, že to je „ruské“ jméno a prostě ošklivé a malá by s tím měla akorát problémy ve škole a tak. Popřípadě by mě i zajímalo zda by jste použili klasickou verzi Alexandra a nebo zkrácenou Alex, k našemu příjmení by se hodilo oboje, jen Alexandra mi přijde o něco tradičnější a víc se mi líbí :D A kdy jste měli nějaké návrhy na jiná ne úplně měkká jména, tak budu ráda :) předem děkuji za odpověď :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22291
25.2.24 23:20

Proc ne, ted se davaji o dost exotictejsi jmena. Znala Alexandru Ksandrovou a tam uz je to pomsta rodicu do urcite miry. Dobre se to pamatuje zas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8993
25.2.24 23:33

Znala jsem v dětství Alexandru a stejně jsme ji všichni říkali Sašetko :lol: jo, jako postavě ze Šmoulů… nějak to vyplynulo ze Sašy a k ní to sedělo. Osobně jsem pro Alexandru :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16141
25.2.24 23:56
@Ilona 345 píše:
Zdravím všechny, zajímal by mě váš názor na jméno pro holčičku Alexandra, s manželem jsme se na tom shodli, ale já si pořád nejsem trochu jistá. :D Hlavně prarodiče mi to vehementně rozmlouvají s argumenty, že to je „ruské“ jméno a prostě ošklivé a malá by s tím měla akorát problémy ve škole a tak. Popřípadě by mě i zajímalo zda by jste použili klasickou verzi Alexandra a nebo zkrácenou Alex, k našemu příjmení by se hodilo oboje, jen Alexandra mi přijde o něco tradičnější a víc se mi líbí :D A kdy jste měli nějaké návrhy na jiná ne úplně měkká jména, tak budu ráda :) předem děkuji za odpověď :)

Taky bych volila spíše Alexandru. Právě skrze nějaké námitky jsme vybraná jména pro dítě téměř nikomu neřekli :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15560
26.2.24 01:14

Podle mě, se jméno Alexandra stejně rovná Alex. :lol:
Jen to vypadá nebo zní na první pohled trochu jinak.
Do rodného listu bych ji nechala zapsat jako Alexandra. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5548
26.2.24 01:51

Saša saša jede, je moje je tvoje…jo to sem v dětství slyšela docela často :)

Jinak Alexandra není ruské ale řecké jméno a v překladu znamená ochránkyně mužů :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
26.2.24 02:06

Mám příbuznou tohoto jména. Všichni ji oslovují Sašo. Jméno je sice řeckého původu, ale evokuje Rusko. Nelíbí se mi, nedala bych ho, ale je to vaše soukromá věc.

• Citovat
  • Upravit
74219
26.2.24 06:48

Alex se mi líbí. Takové UNI jméno. Klidně ho dát.
Alexandra je moc dlouhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2804
26.2.24 07:32

Nevadi vam osloveni Saso? Jestli jo, dala bych jen Alex. Ale stejne nekdo casem tu Sasu vytahne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
26.2.24 07:43

Určitě Alex. Saso ji stejně nikdo z jejích vrstevníků říkat nebude. To jsou jen dozvuky staresiny. ;) a spojitost s Ruskem? To už vůbec ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24741
26.2.24 07:56

Já ho měla vybrané a ještě Ninu :lol: jo, Rusko to asi trochu evokuje, ale za mne je to krásné vznešené jméno..
v dnešní době bych ho dala klidně v té kratší verzi Alex… :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.2.24 08:37

Jsem pro Alexandru :kytka: krásné jméno pro výjimečnou holčičku.

Sestra se tak jmenuje a jméno jí dost lidí chválí. Nebojím se říct, že je v širším okolí jediná.

Říkáme ji především Sašo/Sašenko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
26.2.24 09:10

Alexandra je nádherné jméno. Alex jí budete říkat tak jako tak. Zde zmiňovaný tvar Saša bych vůbec nepoužívala. Doba pokročila, za socíku se Alexandrám jinak neříkalo, ale teď by mě to ani nenapadlo.

• Citovat
  • Upravit
163
26.2.24 09:12

S manželem jsme jméno Alexandra zvažovali ale nelíbila se nám představa že ji budou někteří oslovovat Sašo/Sašenko ( zvlášť prarodiče a starší generace) 🤦

Nakonec jsme zvolili Alex. Moc se nám to jméno líbí, k dceři skvěle pasuje. Je to naše malá Alex, Lexie… Sašu zatím nikdo ani nezkusil tak snad to tak i zůstane 🤭 😀

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
26.2.24 09:34

My jsme nedali pro kluka Alex. Protože se nám nelíbilo to ohyzdné oslovení Saša. Takže sama bych ho nedala. Ale je to hezké jméno v základním tvaru. Alexandra je moc dlouhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze