Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj chtela jsem se zeptat, jestli nekdo nevi, kdyz se v americe rekne nekomu jeho jmenem angel, jestli ho tam jakoby oslovi andel. jestli me chapete
dekuju
Nebo jestli to jmeno u nich znamena pro sloveni proste jen angel ![]()
Já myslím, že si anděla nepředstavují, to je jako kdyby se někdo jmenoval Bohumil a kdybys ho oslovila, tak bysis představovala Boha:-DD
Česká obdoba Anděl taky existuje, tak si představ, co by sis představila.
Má to prostě víc významů, já myslím že to pochopí když někdo řekne angel, to je jako v řečtině stavros (=kříž i křestní jméno)
Když se u nás někdo jmenuje Mikuláš, představíš si Mikuláše?
A olovuji ho tedy v jejich reci angele (bez vyznamu), nebo andeli? ![]()
@terkulina Tak ono se v angličtině jména neskloňují, tak je to prostě Angel
S tím mikuláše je to dobrej příklad. Myslím že při představování ani nepomyslí nad druhým významem slova. Další příklad máš i Rose nebo tak
Představ si treba Angela z Buffy přemožitelky upírů, toho si asi s andělem nepletli ![]()
By mě zajímalo, když se holka jmenuje April, jestli si představujou duben
myslím, že u těchle častejch jmen, si nikoho nepředstavují, stejně třeba jako u jména Hope (naděje)… u nás Naděžda nebo Naďa… ale pokud tam někdo pojmenuje dítě nějak nezvykle, jak je móda mezi celebritama, třeba Apple, tak si to jabko asi představí
![]()
Mam kolegu co se jmenuje Angelo a nemam pocit, ze bych ho oslovovala Andeli…a to nejsem ani native speaker
Ale potkala jsem holku, co se jmenovala Wonder a tam mi ten „preklad“ hned naskocil
Asi zalezi, u tech obvyklejsich jmen asi ne, jenom u tech zvlastnejsich ![]()
I v češtině existují dívčí jména Naděje a Láska, kdysi celkem rozšířená, jen se dneska již moc nepoužívají.
U nás máme třeba ženskou verzi Andělu a co si pod tím představíš je čistě jen tobě. Myslím že když rodiče pojmenují dítě Apple, že si nemyslí v duchu „Jablko“
.
Jmenuji se Angel, a ne mám žádný problém. Angel je jméno mezinárodní, každý s mých dětí dostal dvě jména. Dětem jsme dávaly jména mezinárodní, protože máme dvě občanství.