Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@carsa494 píše: Více
já Hedviku a vždy jsem si říkala - panebože, ještě že se nejmenuju po ní ![]()
měla jsem být Narcisa
ale to naštěstí zatrhl můj rozumný otec
taky mimo jiné s odůvodněním - v naší famílii je to samá herdek baba a stokilová Narciska v žádném případě ![]()
Někteří lidi prostě ohledně jmen nemají rozum… Díky, tati ![]()
@Lucy75 píše: Více
Vznik jména Otilie, Otýlie je z němčiny, mužská varianta Ota, Oda a ke vzniklým variantám jmen tohoto jména patří Odeta. To bych i dala. Odeta je hezká.
Tatínkova maminka byla Hedvika a já bych ji dceři i dala. Líbí se mi moc. Mému muži ale ne, takže to padlo hned.
@Anna766 Odeta je nějaký název firmy, ne? přijde mi dost neosobní…
ale to jsme se od Cyrila teda už hodně vzdálily ![]()
PS : Lidi jí říkali Hedvo - či dost i Hedo, to mi zní už jak nadávko skoro ![]()
@schnulla No, tak zrovna Otýlie/Otylka mi taky přijde trochu nešikovné v Česku, kde je to prostě s takovým blbým významem. Ale ostatní jména, co paní psala, mi přijdou ok.
@Lucy75 Mně právě přijde no, že jsou ta jména na jedno brdo a možná proto mě neoslovují. Proto chci i jméno, kde se neotočí 5 kluků někde na hřišti… Ale nechci mu dát zas nějakou pomstu a hrůzu, aby byl nešťastný, to fakt ne.
Jestli firmy nevím, ale je v baletu Labutí jezero.
@Anonymní píše: Více
Já znám kamarádku, která nesnáší svoje jméno Anna.
Podle mě to pomsta není. Po republice aktuálně běhá 1279 Cyrilů (průměrný věk 48), takže to paradoxně není zas tak neobvyklé jméno, jak by si tu někdo myslel.
Jméno Odeta se vyskytuje 44× (průměrný věk 21), Metoděj 575× (průměrný věk 37).
@Anonymní píše: Více
Mě se Cyril líbí, ale nelíbí se mi žádná zdrobnělina. Proto bych ho nedala.
@TRG přijde mi že kluci - chlapi jméno tak neřeší. Moje kamarádka je Iveta aa taky to nesnáší.
Já až tady jsem se dočetla, že spoustě lidí vadí, když se jim řekne jménem v základním tvaru. Že to vnímají jako když se na ně někdo zlobí. To mě nikdy nenapadlo.
@Anna766 píše: Více
Asi na tom něco bude. Iveta je úplně normální jméno, dokonce mě na první dobrou ani nenapadá nějaká ta klasická „vtipná rýmovačka“ typu Lenka - plenka, Anna/Jana/Hana - panna, Denis - p_nis. Anna mi navíc přijde jako vyloženě hezké jméno. V oficiální variantě důstojné, ani moc tvrdé, ani měkké, milion hezkých zdrobnělin, tradiční české… Ivetka mi taky zní fakt hezky.
![]()
Ona měla ještě sestru Reginu. Vůbec nechápu, jak to tehdy jejich maminku napadlo (chudí rolníci z Vysočiny za 1. Republiky), přitom bratry měly: Pepíka, Václava a Frantíka
.
@TRG píše: Více
Anna se mi taky líbí, ale nedala bych ho, protože by byla celý život Anička.
@TRG píše: Více
Já znám taky víc lidí, co nemají rádi své (dost obvyklé) jméno např.: Jiří, Jana, Veronika. Nikdy nevíte, jak bude vnímat to jméno ten, který ho dostal ![]()
@carsa494 tvá prababča holt byla na holky velmi pokroková
![]()
Příspěvek upraven 21.11.25 v 14:30