Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Neřekla bych, že je to úlet… Méně obvyklé ano, osobně se mi nijak zvlášť nelíbí, ale nepozastavila bych se nad ním. Máme ho v širším okolí, chlapečkovi se ale běžně říká Cýra. Tak možná i tohle zvaž, že to spoustě lidí bude připadat tvrdé, divné, jánevímco… a budou hledat schůdnější variantu k oslovení, což Cyril zase tak moc nenabízí, s Cyrilkem si vystačíš prvních pár let ![]()
@Michelle_M
Tady jsem našla uváděné zdrobněliny tyhle: Cyrilek, Cyrda, Cyrďa, Cyra, Cýra, Cyroš. A jako upřímně vlastně mě překvapuje, že mi všechno přijde fajn
Možná je to ale prostě kvůli tomu, že se mi to jméno líbí. ![]()
@Michelle_M to je fakt, to je taky treba zvážit. My jsme chtěli syna pojmenovat Krystof, nádherný jmeno, ale nema snad zadne pekne oslovení. Zavolat nekdo na moje dite Kikine nebo jeste hůř Štófi, tak ho střelím. A v praci mam Juliána. To nezní spatne. Říkají mu nejčastěji Julo, ale taky i Juline, Juldo, Julku… to ve mně evokuje neco, s cim bych svoje dite rozhodne spojovat nechtěla. Taky mame Ignáce, kterému se říká pouze Igi a Ignaci, protoze volat na nej Nácku by vhodné opravdu nebylo. Některá jmena jsou bohužel nepoužitelná.
Koukám se ráda na AZ kvíz a tam byla nedávno maminka na mateřské, řekla že má doma chlapečka Alfonse. Vedle toho je Cyril úplně normální jméno.
Prijde mi podobne jako Prokop, Kryštof…
Cyril mi přijde zajímavé jméno. Ale ja jsem na zdrobněliny u malých dětí a volat Cyrilku mi z pusy nejde.
Dcera měla na střední spolužáka tohoto jména a nikomu nepřišlo divné.
@Anonymní píše: Víceúlet to není, mně osobně se teda nelíbí, ale úlet to není,
Cyril je super! Je tam možnost mnoha oslovení Cyrdo, Cýro… Furt lepší než Matyáš, Tadeáš, Tobiáš a spol.
Cyril nebo taky Kyrillos ( Kyril), Konstantin.
Všude je známý a přitom ho téměř nikde není slyšet.
![]()
@Kousavysvetr píše: Více
tak kdybych musela volit mezi Matyášem a Cyrilem, tak dám Matyáše, přestože jsem tady někde už kritizovala, že je jich milion
Cyril je fajn, i ty zdrobněliny jsou v pohodě. Nevím proč, ale jako první mě napadl Cyrďas, který v tom seznamu není ![]()
@Anna766 píše: Více
Nebo takovej Adolf, to fakt ještě zlatej Cyrda 🙄 ![]()
Mně se Cyril nelíbí, ani v základním ani zdrobnělém tvaru, ale ať si dá každý co chce, dneska bych se už ani nebála, že se ho budou ve škole děti ptát, kde má Metoděje, spíš možná dospělé něco v tom smyslu napadne. Jeden Cyril byl teď ve slovenském seriálu V zovretí, jako 15letý kluk, tam je to jméno asi běžnější, nebo co dát dvě'jména a Cyrila jako 2.? Přijde mi, že se tahle starší, skoro už zapomenutá jména zase vrací - i např. Jeronýma, Augustýna už jsem zaznamenala v okolí. Každopádně můj šálek čaje to není. Pro mě je Cyril podobně divné jméno, jako Čeněk, Gustav, Hynek. Ale originální určitě - mezi všemi těmi Samíky, Tobíky, Kubíky, Eliáši, Jonáši aj.., bude zaručeně jedinej široko daleko…
Já vím jen o jednom, ve věku mých rodičů.