Jméno - jazykolam?

2299
12.5.16 12:08

Jméno - jazykolam?

Ahoj, dali byste dítěti jméno Oliver, když příjmení začíná na „Vel“? Je to asi těžké na vyslovování, hodně l, r za sebou, v dospělosti si s tím nějak poradí, ale jako dítě to bude mít asi problém říct že :think: Máte někdo v rodině někoho s podobně těžko vyslovitelným jménem? Jak se s tím vypořádal?

Děkuji za reakce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1980
12.5.16 12:11

Oliver Vel… nedala bych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.5.16 12:16

Ne. Zni to opravdu krkolomne i pro dospělého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
12.5.16 12:16

Oliver je krasne jmeno. Tak krasne, zre bych si zvykla ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
12.5.16 12:20

Zamotá se z toho jazyk i dospělému…natož dítku.
Takže ne, nedala bych, nechtěla bych dítě trápit jen proto, že se mi něco líbí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
12.5.16 12:21

Záleží, jak moc se ti ten Oliver líbí a jestli máš rovnocenného náhradníka :lol:. Jako příklad Oliver Velička mi nezní nějk hrozně, Oliver Vrána nebo Vermousek by byl horší. Pokud je to :srdce:, dejte ho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13434
12.5.16 12:23

Na nás nezáleží ;)
Ale co to trošku zjemnit a dát Olivier… Oliver Velký, Oliver Velička nebo jakkoli jinak, se vyslovuje hůř než Olivier Velký, Olivier Velička…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
12.5.16 12:24

Nedala bych, je to těžké na vyslovení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9909
12.5.16 12:28

@Akivasha Oliver je nádherný jméno. K prijmeni to bude krkolomny, ale tak se třeba v dospělosti bude představovat opačně ;) Zkus si to říct obracene. V rodině máme jména Jakub Bláha a Filip Poleč, za sebou je to na zkamání jazyka, ale opačně už to jde ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2839
12.5.16 12:29

No, zni to sice dost krkolomne, ale to jmeno je super, me velmi oblibene, takze bych se uplne vykaslala na prijmeni a to jmeno rozhodne dala. Vsak na nej nebudete volat prijmenim a co se kde napise, to je fuk. Ja mam sama dost krkolomne jmeno s prijmenim, vsude ho musim opakovat vickrat, nikdo ho poprve nenapise spravne, presto mi to zivot nikdy nekomplikovalo. Takze za me nadherne jmeno a klidne ho dejte :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
12.5.16 12:30

Da se to. Aspoň si každý da zalezet na výslovnosti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
12.5.16 12:33

@pe-terka My jsme ten výběr zúžili na Oliver, Jakub a Marek, takže úplně na něm netrváme, ale líbí se nám. U Marka mám problém s tím, že mi nesedí na druhorozené dítě (mám bratrance Marka, 140kg chlapisko, starší ze dvou bratrů, takže to jméno mám spojené s „velkým bráchou“ :lol: ). Jakub se nám líbí taky moc, ale je to bratr manžela, takže úplně nevíme, jestli do toho jít.

@banibag2 Jojo vím, že se musíme rozhodnout sami, spíš mě zajímalo, jestli neznáte člověka, který s podobným jménem žije a nemá zauzlovaný jazyk :mrgreen: Olivier je pěkné jméno, ale mladší syn je Ondřej a nechce se mi míchat česky a cize znějící jména.

Jinak jo, jsem ujetá na jména na O. :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5707
12.5.16 12:36

Pokud je v příjmení první slabika vel, asi bych spíš jméno nedala. Pokud jsou tam dvě slabiky, ve a třeba li, klidně bych jméno dala.
Oliver Velký je trochu krkolomné, ale třeba Oliver Velíšek je ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
12.5.16 12:37

@Akivasha
Asi jsem divná, ale já z toho žádný jazykolam necítím… :nevim:
Třeba ve školce bude stejně říkat Olivel Vel… To je úplně v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
12.5.16 12:37

Asi bych nedala, i mně se to špatně vyslovuje :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie