Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@speedyy To mě nenapadlo ![]()
@suricata Taky pravda
Navíc naše příjmení často komolí i bez křestního jména, takže vyslovovat musíme zřetelně i tak.
@Akivasha Kubu a Ondru máme my
Oliver je krásný jméno. A je fakt, že když ho rovnou naučíte představovat se nejdřív příjmením, tak to ani nijak nepocítí.
Je to o zvyku.. Dala bych ho, kdyby se mi to jmeno moc líbilo
@Akivasha Já bych Olivera dala. Jméno od O me napadlo ještě Oskar, toho dala nedávno kamarádka. Ale jestli je Oliver srdcovka, tak ho určite dejte
My jsme zase zatizeny na jména od D ![]()
@Akivasha Mně se to nezdá tak hrozný
Když vezmu Oliver Vel, tak je to trochu jazykolam, ale to příjmení nekončí Vel, ale pokračuje.. A třeba Oliver Velíšek mi vůbec nejde těžko vyslovit. Asi hodně záleží na tom, jak to příjemní pokračuje. Např. Oliver Velryba by šlo vyslovit hodně těžko i mě
Pokud by to slabikově to příjemní vycházelo Vel-(ry-ba), nedávala bych ho, ale když by to bylo Ve-lí-šek, tak v tom problém nevidím.
@Tunrida Jéé, gratuluju k miminku. Koukám, že máme i trochu podobný věkový rozdíl.
Akorát ty jména naopak
Mě se Kubík taky moc líbí, jsem v podstatě pořád 50 na 50 mezi Oliverem a Jakubem (ten Marek je tam spíše do počtu) porod za dveřmi…
nerozhodná těhotná no
@Akivasha žiji s krkolomným jménem a myslím, že to na mě žádné následky nenechává
já ho tedy nedostala od rodičů, ale získala jsem ho až díky manželovi ale mé jméno končí na -la a začíná Lo- a v obou mám ještě -R-
Problém s výslovností mají spíš cizí, ale většinou mě to spíš pobaví ![]()
@Akivasha Děkuji
Nic si z toho nedělej, taky nám to trvalo dlouho. My jsme nakonec udělali ten nejužší výběr a losoval Kuba z klobouku ![]()
@Oňulínka Ty jo, teď jsi mi dala, Oliver Velryba, jsem si fakt málem udělala uzel na jazyku
Je to podobné spíš tomu Velíškovi, je pravda, že se to tou samohláskou za „l“ trochu zjemňuje, než kdyby tam byla souhláska.
Mám příjmení poskládané z podobných krkolomnych hlásek a vždycky se orosím, když to musím někde diktovat. Přitom ho mám už několik desitek let. Nemám, ani jsem neměla nikdy problémy s výslovností, ale stejně je to vzdy děs. Nehledě na to, že hned v zápětí ho musím stejně vyhlaskovat. Nedala bych určitě… ![]()
@speedyy píše:
@Akivasha Oliver je nádherný jméno. K prijmeni to bude krkolomny, ale tak se třeba v dospělosti bude představovat opačněZkus si to říct obracene. V rodině máme jména Jakub Bláha a Filip Poleč, za sebou je to na zkamání jazyka, ale opačně už to jde
Akorát jsem to chtěla napsat. ![]()
Máme to v rodině a představují se opačně a když se nad tím tak zamyslím, tak já se představují taky první příjmením, jak do telefonu, nebo když se s někým seznamuji při podaní ruky, první řeknu příjmení. ![]()
@Tunrida No vidíš, to bych taky mohla zkusit, ať nerozhodujeme jen my rodiče ![]()