Jméno - jazykolam?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2299
12.5.16 12:37

@speedyy To mě nenapadlo :palec:

@suricata Taky pravda :lol: Navíc naše příjmení často komolí i bez křestního jména, takže vyslovovat musíme zřetelně i tak.

@lauraka :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
597
12.5.16 12:38

Nedala :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
12.5.16 12:39

@Akivasha Kubu a Ondru máme my :lol: Oliver je krásný jméno. A je fakt, že když ho rovnou naučíte představovat se nejdřív příjmením, tak to ani nijak nepocítí.

• Citovat
  • Upravit
1472
12.5.16 12:39

Je to o zvyku.. Dala bych ho, kdyby se mi to jmeno moc líbilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
12.5.16 12:40

@Martina D. Ano jsou tam dvě slabiky, nějako jako Velíšek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9909
12.5.16 12:41

@Akivasha Já bych Olivera dala. Jméno od O me napadlo ještě Oskar, toho dala nedávno kamarádka. Ale jestli je Oliver srdcovka, tak ho určite dejte :srdce: My jsme zase zatizeny na jména od D :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4623
12.5.16 12:43

@Akivasha Mně se to nezdá tak hrozný :) Když vezmu Oliver Vel, tak je to trochu jazykolam, ale to příjmení nekončí Vel, ale pokračuje.. A třeba Oliver Velíšek mi vůbec nejde těžko vyslovit. Asi hodně záleží na tom, jak to příjemní pokračuje. Např. Oliver Velryba by šlo vyslovit hodně těžko i mě :) Pokud by to slabikově to příjemní vycházelo Vel-(ry-ba), nedávala bych ho, ale když by to bylo Ve-lí-šek, tak v tom problém nevidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.5.16 12:44

Mě se to říká dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
12.5.16 12:46

@Tunrida Jéé, gratuluju k miminku. Koukám, že máme i trochu podobný věkový rozdíl. :kytka: Akorát ty jména naopak :) Mě se Kubík taky moc líbí, jsem v podstatě pořád 50 na 50 mezi Oliverem a Jakubem (ten Marek je tam spíše do počtu) porod za dveřmi… :roll: nerozhodná těhotná no

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13435
12.5.16 12:47

@Akivasha žiji s krkolomným jménem a myslím, že to na mě žádné následky nenechává ;) já ho tedy nedostala od rodičů, ale získala jsem ho až díky manželovi ale mé jméno končí na -la a začíná Lo- a v obou mám ještě -R- ;) Problém s výslovností mají spíš cizí, ale většinou mě to spíš pobaví ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
12.5.16 12:49

@Akivasha Děkuji :kytka: Nic si z toho nedělej, taky nám to trvalo dlouho. My jsme nakonec udělali ten nejužší výběr a losoval Kuba z klobouku :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
2299
12.5.16 12:50

@Oňulínka Ty jo, teď jsi mi dala, Oliver Velryba, jsem si fakt málem udělala uzel na jazyku :palec: Je to podobné spíš tomu Velíškovi, je pravda, že se to tou samohláskou za „l“ trochu zjemňuje, než kdyby tam byla souhláska.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2660

Mám příjmení poskládané z podobných krkolomnych hlásek a vždycky se orosím, když to musím někde diktovat. Přitom ho mám už několik desitek let. Nemám, ani jsem neměla nikdy problémy s výslovností, ale stejně je to vzdy děs. Nehledě na to, že hned v zápětí ho musím stejně vyhlaskovat. Nedala bych určitě… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13142
@speedyy píše:
@Akivasha Oliver je nádherný jméno. K prijmeni to bude krkolomny, ale tak se třeba v dospělosti bude představovat opačně ;) Zkus si to říct obracene. V rodině máme jména Jakub Bláha a Filip Poleč, za sebou je to na zkamání jazyka, ale opačně už to jde ;)

Akorát jsem to chtěla napsat. :palec:
Máme to v rodině a představují se opačně a když se nad tím tak zamyslím, tak já se představují taky první příjmením, jak do telefonu, nebo když se s někým seznamuji při podaní ruky, první řeknu příjmení. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
12.5.16 12:51

@Tunrida No vidíš, to bych taky mohla zkusit, ať nerozhodujeme jen my rodiče :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová