Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Základní tvar dobrý, ale to je tak asi všechno.
Málo kdo umí správně napsat základní tvar jména. Úplně vidím, jak každý den holka někde vysvětluje, jak se píše - měkký / tvrdý, první / druhý, krátký / dlouhý…
Krista, Kika, ani Týna se mi nelíbí. Kikina mě přímo zvedá ze židle a kvůli tomuto (bohužel častému) patvaru bych tohle jméno nedala.
Mame v rodine malou holčičku s timto jmenem. A rikaji ji Kriša/Kryša. Pry je to nejaka polska zkracenina Kristýny. Za mě hrůza. Zní mi to jako nadávka ![]()
Moje kamarádka je těhotná a bude toto jméno také dávat… líbí se mi.
Ačkoliv to není vůbec ošklivé jméno, nikdy mě zvlášť neoslovilo.. Asi proto, že ty různé tvary jsou někdy děsné. Vnučka má kamarádku Kristýnku, ale tak jí říkám asi jen já. Jinak je pro všechny Kikina, v lepším případě Týna.
Máme jednu Kristýnku doma, tudíž se mi jméno opravdu líbí
. Říkáme jí Týno, Týnko, Týnuško, Kristýnko, Kristiánko… Kiki jí říká akorát jedna její kamarádka, mně se to hrozně nelíbí, ale jí to prý nevadí. Už je to „šílená“ puberťačka (13,5 roku), stěžuje si na kde co, ale na jméno ne. Tak za mě dobrý
.
Druhá dcera je Kristýna. Jméno se nám líbí, ale dali jsme ho spíš proto, že starší dcera je Karolína a hodilo se to k sobě. Říkáme jí Kristý nebo Krišťulíne (to zní hrozně, vím
). Moc se mi nelíbí oslovení Týno nebo Týnuš a Kikino jí v mojí přítomnosti nikdo říkat nebude ![]()
Mám dceru Kristýnku, říkám jí tak i když už je dospělá. Jinak jsme jí doma nikdy neříkali. Přátelé a spolužáci jí říkali a říkají Týnko. Na jméno brblal furt, ale to brblá snad každý, nebo asi spíš každá. Pak dala to jméno i své dcerce i když v trochu jiném znění, jméno je to významově stejné. Kikino neříkáme, je to za mě totální dehonestace tohoto krásného jména. Kikina je jezevčík, ne holčička.
Co mam kolem sebe zeny s timto jmenem, tak si vetsinou nechaji rikat Tyno. Ja to jmeno rada nemam, ma milion variant psani i/y a kratke/dlouhe.
Sama jsem Kristyna a jmeni bycj nemenila. Mamka mi říka Krišpine
a ostatní Tyno. Kikino nesnasim a Kristi jakbysmet. Jo a muj syn, kterýmu je skoro 7 mesicu se jmenuje Kristian
Máme Kristýnu, říkáme jí Týno. Už je to dospívající slečna a Kristo nebo Kikino jí snad nikdy nikdo neřekl. A přestože je to poměrně časté jméno, tak už od školky byla ve třídě vždy jediná.
My ma Kristynku, rikame ji Kristynka, Kristule, Kristy…svagrova ji rekne Kiki neno Kiksu…to me fakt trha usi ![]()
Jmeno se nam porad libi
Nedavno jsem poznala jednu nositelkou tohoto jmena a to byla jedna z největších sfiní, co jsem kdy poznala..
Ale přiznám se, že se mi víc líbí verze pro kluka. Pro holku bych nedala. Pro kluka jo. My jsme ho nedali, protože jsem věděla, že sestra chce Kristýnu a nechtěla jsem dělat rozbroje. Ona nám tak uhla u Patricie, že nedala Patrika.