Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
No až po přečtení diskuse koukám, že existuje i výslovnost „Lívaj“ - to už se mi nelíbí. Ale proti gustu…
Mě to evokuje tu kometu Levi-Strauss… nevím, no. Jsou i hezčí židovská jména.
@vedma007 koukali jsme na českou výslovnost a v pohodě se to může vyslovovat i Levi, což se nám líbí více
@smurfka píše:
ne o to byl doopravdy Livaj..( jenže to L a r prostě zanikne )..je to v agentce Sue Thomas..když se podíváš na začátek jak se ten pes fotí na průkazku fbi tak tam je Levi..
vidíš máš pravdu ![]()
A co jméno Lev?
…No nevím, blbá je ta rozdílná výslovnost, což jsem se dozvěděla až z diskuze. Kdybych se s tím jménem setkala v běžném životě, tak vůbec nevím jak ho oslovit. Lívaj je v Čechách trošku úlet, ale může být určitě hůř, zase tak hrozné to není, takže pokud je to jediné jméno, které se vám líbí tak ho dejte. Pokud žijete v Praze, tak se to ztratí, pokud v malé vesničce, bude to mít těžší.
Jsem praktický suchar, nedala bych dítěti žádné jméno, u kterého bude celoživotně vysvětlovat výslovnost. A souhlasím s @Kačus82, nevybrala bych ani jméno, které na první pohled přiřazuje k etniku, národu, skupině, ke které nenáležím. Jinak jméno Levi jako takové mi zas tak hrozné nepřijde (vlastně se mi překvapivě líbí víc než Nikolas), ale Livaj a jeho skloňování a případné zdrobněliny považuju za horor…
@smurfka píše:
nevím no..neumím si představit že na pískovišti volám Levi pojď domů..to mi fakt nejde přes pusu..ani teda že volám Lívaji:o))))
Ja nevim, mne to pres tu pusu prave jde
.Fakt bych si zvykla.
Vy jste Straussovi?
(Pardon, musela jsem.)
Ne, nedala bych toto jméno. To spíš jen Leo.
Mne jeste Laviho, ten kratkej netovej serial s fotbalovou hvezdickou…,,Laviiiiiiiii…,, ![]()
Vysehrad se jmenuje.
@Saša019 píše:
@vedma007 koukali jsme na českou výslovnost a v pohodě se to může vyslovovat i Levi, což se nám líbí více
jo tak to je děs teda..
jako takhle..na matrice to asi určo schválí..jestli se vám líbí, tak hold dejte, okolí vám může být šumák..
za mě potkat Leviho ve školce nebo škole..tak protočím panenky a myslím si o rodičích své..ale to je tak vše..takže co si myslí okolí Vám může být asi jedno
A bracha může být Pravi
dejte si co chcete, osobně to můj šálek kafe není, ale každého věc ![]()
Vy jste židé? Pokud ano, tak mu to jméno dejte. On totiž bude tímto svým jménem stále ukazovat na svůj židovský původ.
Jmenuje se tak syn od influencerů Šiklů - „The Šikls“, druhýho syna mají Eliota, jako není to špatné
Důležité je, aby se to vyslovovalo tak, jak se to píše, tzn. žádný „Lívaj“.
To je výhradně židovské jméno, ne?
Asi bych za to rodičům v Česku nepoděkovala, ale slyšela jsem i horší.
Ono záleží i na spojení s příjmením, ale osobně bych to nedala, je tolik krásných českých jmen, nevím, proč jiná