Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@sirikit píše:
Už jsem to opravila, ono to bylo psané česky. Štok.
Malej Fernetek by neměl chybu.![]()
Nevadí, i Štok je výživný. Ono to je asi fuk, co rodiče vyberou, přezdívka se holt nabídne. A to říkám jako někdo, komu taky daly ve škole přezdívku vyšlou z příjmení (naštěstí byla tak kostrbatá, že se nechytla).
@Malaga píše:
To by mohl být i Ferenc Štok… To by asi taky evokovalo to pitivo…
Jojo, asociace v diskuzi. ![]()
Radši bych si ale ještě před porodem domluvila ve Stocku Plzeň nějakou příjemnou částku za PR, ať se harantovi celej život nesmějou zadarmo.
![]()
Tatáž rada zakladatelce s malým Levim.
![]()
@Ba-stet píše:
Mě by třeba nenapadlo se někomu smát kvůli jménu, nebo kroutit očima (no, dobře, možná v duchu). Ale když má někdo nějaké výrazné, typické jméno pro nějakou komunitu, tak by mě zajímalo, proč ho má, čistě konverzačně (měla jsem třeba známou Fatimu, té se prostě ptal na jméno ptal každej). Jinak souhlasím, každej ať si dítě pojmenuje ja chce. Ale zeptá-li se mě, co si o tom myslím, tak to řeknu
No, ptát se na původ jména… Vzhledem k tomu, že bych u dospělého byla asi tak 1388., která se na to zeptá, tak se fakt neptám, koho má bavit na to pořád odpovídat? Představ si, že by ses přestěhovala do zahraničí, a někdo by se tě pořád ptal, proč se jmenuješ Radoslava?
Co jim na to řekneš? Já ti názor neberu, ale já se na původ a důvod jména neptám, spolupracuji v práci s hodně cizinci, a ani mě to nenapadlo (a to jsou mnohá jména pro čechy hodně netradiční až legrační), je to pro mě příliš osobní. Prostě jmenuje se XYZ, a tím to pro mě končí.
Když se mě někdo zeptá, co si myslím o jménu AB, tak mohu říct, že bych ho nezvolila / zvolila, ale proč by mělo záviset na mém názoru? Když se měla narodit dcera, měli jsme vybrané jméno, a tchýně říkala, no hlavně ne to jméno, co jste vybrali, to je přece hrozné! Ale proč bych měla vybírat jméno podle toho, co si myslí tchýně?
Jsem Ester a s dotazy, jestli jsem Židovka jsem se setkala snad tisíckrát. Asi i díky vzhledu. Jo, jsem a dotazy mi vadily v pubertě a moc. Přesto má syn židovské jméno.
@J_Doe píše:
No, ptát se na původ jména… Vzhledem k tomu, že bych u dospělého byla asi tak 1388., která se na to zeptá, tak se fakt neptám, koho má bavit na to pořád odpovídat? Představ si, že by ses přestěhovala do zahraničí, a někdo by se tě pořád ptal, proč se jmenuješ Radoslava?Co jim na to řekneš? Já ti názor neberu, ale já se na původ a důvod jména neptám, spolupracuji v práci s hodně cizinci, a ani mě to nenapadlo (a to jsou mnohá jména pro čechy hodně netradiční až legrační), je to pro mě příliš osobní. Prostě jmenuje se XYZ, a tím to pro mě končí.Když se mě někdo zeptá, co si myslím o jménu AB, tak mohu říct, že bych ho nezvolila / zvolila, ale proč by mělo záviset na mém názoru? Když se měla narodit dcera, měli jsme vybrané jméno, a tchýně říkala, no hlavně ne to jméno, co jste vybrali, to je přece hrozné! Ale proč bych měla vybírat jméno podle toho, co si myslí tchýně?
Tak já bych se třeba zeptala (taky to byl můj argument, proč bych takové jméno nezvolila). Akorát bych se teda neptala nikoho cizího, vzdáléného kolegy nebo tak, jen přátel či známých.
A rozhodně nečekám, že se zakladatelka podvolí mému názoru. Ostatně, když si přečteš mé odpovědi, nikdy nepíšu „Nedávej“, ale „Já bych nedala“. A píšu to, protože se zakladatelka zeptala, určitě bych to nešla iniciativně vykládat paní na pískovišti ![]()
Jinak já mám zas vybraná hodně obvyklá jména, ale jsou to prostě moje srdcovky (teda jedna, druhá je mužova). Kdybych na to téma založila diskusi, jistě si vyslechnu, že se tak jmenuje kdekdo. Jenže já diskusi nezakládám, je mi to fuk.
@Ester13 píše:
Jsem Ester a s dotazy, jestli jsem Židovka jsem se setkala snad tisíckrát. Asi i díky vzhledu. Jo, jsem a dotazy mi vadily v pubertě a moc. Přesto má syn židovské jméno.
Tak Ester je už takové zdomácnělé jméno, na to bych se asi neptala. To je jako Hana, nebo tak. A můžu se zeptat, proč jsi dala synovi židovské jméno, když Ti to samotné vadilo?
@J_Doe píše:
To, do jakých škol naše děti chodí, řeší mnozí rodiče tady taky.
Zrovna ve Švýcarsku jsme žili (a několik našich známých žije již roky), a původ vrámci krajiny jsme nezaznamenali, a ani oni. A mimochodem, původ (ve smyslu ze které země) se tady řeší snad ještě víc, viz různí migranti z východu i jihu.
Co si představuješ pod rovnostářstvím? (mě to teda zní skoro pejorativně)Pardon za off topic, ale posmívaní se kvůli jménu prostě nedokážu ničím obhájit. A i kdyby se našlo něco, co „oni řeší, a my nemusíme“ (například takové neprůstřelní školní brašny), tak to pro mě není důvod k tomu, že mohu být stejně špatná, a pochechtávat se někomu (nebo ho litovat) kvůli jménu.
Tak presne tomuhle jsem se chtela vyhnout, takze příklad: byvaleho maminka byla rozena v kantonu Freiburg (ci co, proste francouzska část) a v kantonu Curych na ni koukali blbe, ze mluvi spatne nemecky. Moje kamaradka se obcas s rodilymi Svycary citila jako socka z vychodu, ac delala stejne kvalifikovanou praci atd.atd. do oci ti to nereknou. Co si mysli Anglani o Polacich (nas ani nevnimaji), to uz je snad klise.
Skoly se tady resi? Myslim ze ani ne. Tu hrstku, co chodi do Noveho Porgu apod. bych nezminovala. A resi se to velmi malo, spis se to tu teprve rozjizdi.
Hele ok, vse jsi vyvratil/a, respektuji ![]()
Roovnostarstvi neni mysleno pejorativne, spis jako zkratka, debata by byla na cely vecer- system duchodoveho a zdtavotniho pojisteni, pece o matky starajici se o deti- za sebe rikam eurosocik a jsem za to ráda.
Migranti se resi v novinach, ve skutecnosti nejvetsi imigrantske skupiny: Slovaci, Vietnamci, Ukrajinci- ty neresime(alespon v mem okoli), protoze muzeme byt radi, ze je tu mame(viz vymirajici obchody na venkove a nahrazeni je vietnamskymi), ale to je zase jina debata, opet na cely vecer.
Sama se jmenum nesmeju, u Pulnocni boure jsem teda rikala, chudak holka, nevejde se do kolonek. Ale nechci se opakovat, etnicka jmena bych fakt nedala. Kdyz uslysim houslistu Leviho, tak budu mit pocit, ze svet je na svem místě ![]()
@Saša019 píše:
Ahoj maminky, co si myslíte o jménu Levi? Nám se líbí, jen nevíme, jestli s ním nebude mít malý problém ve školce a škole. V zahraničí je to velmi časté jméno, tak snad by to v Česku nemuselo vadit. Na matrice doufám projde. Tak co myslíte? V záloze máme když tak ještě Nikolase, ale Levi se nám líbí víc
Znala jsem Nicolase, čech co žil v americe a bytostně své jméno nenáviděl…
Nic dalšího v záloze nemáte?
@Kačus82 píše:
Tak presne tomuhle jsem se chtela vyhnout, takze příklad: byvaleho maminka byla rozena v kantonu Freiburg (ci co, proste francouzska část) a v kantonu Curych na ni koukali blbe, ze mluvi spatne nemecky. Moje kamaradka se obcas s rodilymi Svycary citila jako socka z vychodu, ac delala stejne kvalifikovanou praci atd.atd. do oci ti to nereknou. Co si mysli Anglani o Polacich (nas ani nevnimaji), to uz je snad klise.
Skoly se tady resi? Myslim ze ani ne. Tu hrstku, co chodi do Noveho Porgu apod. bych nezminovala. A resi se to velmi malo, spis se to tu teprve rozjizdi.Hele ok, vse jsi vyvratil/a, respektuji
Roovnostarstvi neni mysleno pejorativne, spis jako zkratka, debata by byla na cely vecer- system duchodoveho a zdtavotniho pojisteni, pece o matky starajici se o deti- za sebe rikam eurosocik a jsem za to ráda.
Migranti se resi v novinach, ve skutecnosti nejvetsi imigrantske skupiny: Slovaci, Vietnamci, Ukrajinci- ty neresime(alespon v mem okoli), protoze muzeme byt radi, ze je tu mame(viz vymirajici obchody na venkove a nahrazeni je vietnamskymi), ale to je zase jina debata, opet na cely vecer.
Sama se jmenum nesmeju, u Pulnocni boure jsem teda rikala, chudak holka, nevejde se do kolonek. Ale nechci se opakovat, etnicka jmena bych fakt nedala. Kdyz uslysim houslistu Leviho, tak budu mit pocit, ze svet je na svem místě
Tak Freiburg je v Německu…
A vše, co popisuješ, se tady řeší taky, na Poláky a Ukrajince mnoho Čechů hledí, jako na méněcenné, já jsem Slovenka a zažila jsem to v Praze taky, co si budeme povídat…
Systém zdravotního a sociálního „pojištění“ (nebo spíš daně) je k vzteku, někdo platí jak mourovatý, a služby má stejné jako bezdomovec - takže, když je nejhůř, tak si stejně musí připlatit znovu, že…
A ano, kdo může, a záleží mu na tom, tak dá dítě do lepší školy, a přesně ví, proč to dělá…
Nemá asi cenu se o tom bavit dál. Zpátky k tématu - řešit jméno cizího dítěte není úplně normální. Je to pouze můj názor, a tiše doufám, že se co nejrychleji rozšíří…
@Ba-stet píše:
Tak Ester je už takové zdomácnělé jméno, na to bych se asi neptala. To je jako Hana, nebo tak. A můžu se zeptat, proč jsi dala synovi židovské jméno, když Ti to samotné vadilo?
Holt to asi není úplně vhodná otázka… ![]()
@J_Doe píše:
Tak Freiburg je v Německu…A vše, co popisuješ, se tady řeší taky, na Poláky a Ukrajince mnoho Čechů hledí, jako na méněcenné, já jsem Slovenka a zažila jsem to v Praze taky, co si budeme povídat…
Systém zdravotního a sociálního „pojištění“ (nebo spíš daně) je k vzteku, někdo platí jak mourovatý, a služby má stejné jako bezdomovec - takže, když je nejhůř, tak si stejně musí připlatit znovu, že…
A ano, kdo může, a záleží mu na tom, tak dá dítě do lepší školy, a přesně ví, proč to dělá…
Nemá asi cenu se o tom bavit dál. Zpátky k tématu - řešit jméno cizího dítěte není úplně normální. Je to pouze můj názor, a tiše doufám, že se co nejrychleji rozšíří…
Ok. Jedine, co edituji: kanton Fribourg, pardon ![]()
Jinak je mi lito, ze ses tady setkala s necitlivym přístupem.
Skoda, ze jsem te tak popichla, zes mela zapotrebi takoveho seteru
mohla byt dobra diskuze… ![]()
@Ester13 píše:
Clovece, to by me teda nenapadlo se cloveka takhle vyptavat, ona je to dost citliva otazka. Nebo ja to tak beru- moji matky se porad vyptavali kvuli přízvuku a obcas je to na pěst, kdyz ti zacne nekdo popisovat sve spatne zkušenosti s danym narodem a ty mas pocit, ze se od tebe ceka nejaka ritualni omluva ![]()
Levi neni jmeno ale Zidovske prijmeni. A v Cechach mu budou rikat leví. ![]()
https://en.wikipedia.org/wiki/Levi_(surname)