Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@KackaDoup píše: Ženy jsou vlastne hrozne zle stvoreni…
proč? konkrétně v této diskuzi..
není to přehnaná reakce?
otázka zněla jak se vám líbí a když někdo napíše nelíbí tak je zlý? ![]()
Mě se to jméno líbí, ale nedala bych ho protože se mi líbí ten základní tvar a vím, že lid by si měli tendenci jméno „upravovat do pusy“ stejně tak se mi líbí třeba Jakub to je krásné jméno - ale nedala bych ho, protože forma Kuba se mi nelíbí a vím, že pro většinu lidí by to byl Kuba…atd…
@KackaDoup píše:
jak te napadne nany? dyt to stim jmenem nema nic spolecneho..
ty hele - a napadne.
![]()
@Anonymní píše:
Jak prosim rikate zdrobnele Noemi? A jaky na toto jmeno mate nazor? Moc se nam libi, ale v okoli na to jmeno jsou same skarede reakce.Porad se drzim nadeje, ze by si na toto jmeno zvykli, ale…
Chceme spise mene davane jmeno, jelikoz nase deti maji take mene davane jmena. Diky.
@jdukolem tak vseobecne, z neceho to tak nejak i dycha ![]()
Příspěvek upraven 19.08.14 v 09:56
@jdukolem píše:
proč? konkrétně v této diskuzi..
není to přehnaná reakce?
otázka zněla jak se vám líbí a když někdo napíše nelíbí tak je zlý?
Mě se to jméno líbí, ale nedala bych ho protože se mi líbí ten základní tvar a vím, že lid by si měli tendenci jméno „upravovat do pusy“ stejně tak se mi líbí třeba Jakub to je krásné jméno - ale nedala bych ho, protože forma Kuba se mi nelíbí a vím, že pro většinu lidí by to byl Kuba…atd…
Tak já znám 2 ženy, které se jmenují Hana a Věra a nenechají si říkat ani Věruško, Věrko, Hanko, Haničko. Prostě se nechají oslovovat Věro a Hano. Okolí si zvyklo a respektuje to. Takže to jde…
@kometa32 píše:
Tak já znám 2 ženy, které se jmenují Hana a Věra a nenechají si říkat ani Věruško, Věrko, Hanko, Haničko. Prostě se nechají oslovovat Věro a Hano. Okolí si zvyklo a respektuje to. Takže to jde…
ale ano jde.. jako jo.. ale musíš si to „vybojovat“ s každým novým známým znovu.. na to ne každý má nervy..já třeba jsem líná čili proto ![]()
Jé, kašli na okolí. Líbí se Ti to, tak to dej. Já dala dceři jméno Johanka… už je to hodně let, kdy se nedávalo vůbec. Všichni se na to netvářili a dneska? Prostě, nic jiného nezbývalo než si zvyknout. Ona je za to ráda, byla jediná ve třídě a ve škole a každý si jí zapamatoval. Noemi se mi líbí a Noe taky moc.
Mozna, tedy ja si myslim, ze se to tady dramatizuje, a pak to bude pro vsechny uplne normalni jmeno, nebudou mit z nicim problem, natoz tak z vyslovnosti, doufam ze to jmeno das, a doufam ze tvoji holcicce taky sedne..a bude ji sluset.
Jo, kdyz uz tady nekdo psal o tom jak by to nesedlo blondate treperende
tak jsem si vzpomela na to kdyz se me narodil syn, zastavil me jeden pan a rikal ze je moc krasny, svetlovlasy svetlooky…a ptal se me jak se jmenuje…ja odpovedela ze David a on, coze? zidovske jmeno? to jste mu dala spatne… ![]()
Příspěvek upraven 19.08.14 v 10:04
@babanci píše:
Jé, kašli na okolí. Líbí se Ti to, tak to dej. Já dala dceři jméno Johanka… už je to hodně let, kdy se nedávalo vůbec. Všichni se na to netvářili a dneska? Prostě, nic jiného nezbývalo než si zvyknout. Ona je za to ráda, byla jediná ve třídě a ve škole a každý si jí zapamatoval. Noemi se mi líbí a Noe taky moc.
Johanka j emuj sen
akorat zatim nevysel a asi ani nevyjde ![]()
První co mě napadlo byla archa. Je to neobvyklé jméno, upřímně bych ho nedala, ale není nejhorší. Spíš jednejte podle sebe, co se Vám líbí a na okolí kašlete. Je to vaše dítě. Každé jméno jde říkat hezky a každé se líbí někomu jinému. Dejte jedině sami na sebe ![]()
Tak ptáš se na názor, takže za mě nelíbí. Taky si představím černošku (je to modelka, už nevím příjmení, ale vím, že dělala děsné scény…). Obecně se mi cizí jména nelíbí - pokud to není dítě cizinců a má k exotickému jménu i exotické příjmení. Názor, že dítě mi odejde do světa, tak ať nikdo nemá problém s vyslovováním českého jména, mi příjde takové neuctivé k našemu jazyku a zemi. Islanďané (a je jich jen 300 tisíc), Finové, Číňané si nedělají hlavu s tím, že si někdo zláme jazyk na jejich jménu. Ale tady to ten důvod být nemusí, píšu obecně.
Na druhé straně, dneska je módní dávat cizí jména, lidi už jsou zvyklí na všechny ty Vanessy, Sophie apod. Takže si troufám tvrdit, že velký problém s tím mít nebudete. Vemte to tak, že i echt české jméno se nemusí líbit každému (mě se taky nelíbí každé české jméno), a asi taky nebude říkat „Ježíííš, zase Honza, to je strašné jméno“…Když se zeptáte jak se komu líbí Noemi, uslyšíte pozitivní i negativní reakce, jako s každým jménem. No, ačkoliv jsou jména, která mají převahu těch negativních - např. Adolf ![]()
Úvahu posunu dál, teď mě napadá, že je důležité, aby se později vybrané jméno dceři líbilo, aby s ním byla sžitá (teď neberu pubertální výlevy, že se mi nelíbí jméno a chci se přejmenovat, u nás ve třídě to byla každá druhá). Pokud jí to jméno bude vadit, může se v dospělosti přejmenovat, pokud bude spokojená, pak to bude v pořádku - a to teď mluvím obecně o každém jménu.
Zdrobněliny k Noemi mě nenapadjí žádné, kór pro malé dítě. Později ve třídě kámošky už si přezdívku zpracují. Ale myslím, že zdrobnělina pro mimčo příjde na jazyk sama.
@KackaDoup Smiř se s tím, že každý má jiný názor na nějaké jméno. ![]()