Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mě spíše napadá hned to slovo s „d“ uprostřed navíc. A děti ve třídě asi také napadne. Známý známého měl přezdívku Kuna kvůli tvaru obličeje - kuní ksicht.
Každopádně kombinace „Kuna Lahtinen“ zní ještě lépe než „Kuna“ s nějakým typicky českým příjmením.
Příspěvek upraven 11.10.25 v 22:08
Jo, prvni co vidim je to zviratko. Nedelejte to, odnese to dite…
@PaníBovaryová píše: Více
Těžko říct, v letech 2010-2012 tu jeden člověk, resp. dva, takového jména žili: https://www.kdejsme.cz/…una/hustota/
Jako ze začátku to jméno pro dospělé rozhodně zní divně, ale když si člověk po čase zvykne, tak proč ne. Jsem učitelka ve školce a měla jsem ve třídě jednu Noru. Pro cizince třeba zkrácenina jména Eleonora, pro nás v Česku třeba liščí nora… A jo, nejdřív to bylo fakt divný, ale teď už je to pro mě prostě jméno jako každé jiné. Už nemám žádnou asociaci s liščí nebo jakoukoli jinou norou, je to pro mě obyčejné jméno. A pro děti jakbysmet. Žádné se Noře nesmálo, naopak jim to přišlo super. To jen dospělí dělají problémy tam, kde nejsou. Myslím, že s Kunou by to pro mě bylo podobné, nejdřív divný jméno s asociací, pak prostě běžné jméno. Dokonce mi teď ta Nora přijde i hezká.
Jestli by manželovi nevadilo kdybyste žili ve Finsku a dcera se jmenovala Näätä ![]()
@PaníBovaryová píše: Více
A proč by ne? Když Nora ano, tak proč Kuna ne. 🤷 Mně i teď ta Nora už zní normálně a věřím, že s Kunou bych to měla stejně.
![]()
Myslíš, že jsou děti opravdu tak hloupé, že neznají nebo neví, co a kdo je kuna? ![]()
Takové jméno jsem popravdě nikdy ani neslyšela a pokud opravdu existuje, tak zrovna v ČR, bych ho svému dítěti fakt nedávala.
@curria píše: Více
Nora je snad normalni jmeno ne? Ja k nemu nemam asociaci zadnou.
Ahoj holky, jsem už v šestém měsíci a pořád nemám jméno pro dceru. Osobně se mi líbí jména María a nebo Madeleine, i když pro mě jména tak důležitá nejsou. Jenže manžel mě přemlouvá aby jsme pojmenovali dceru Kuna. On je z Finska a jméno se mu líbilo ještě než jsme se poznali. V jeho jazyce to význam nemá. Snažila jsem se mu vysvětlit že v češtině kuna je taková větší fretka a že to určitě každého hned napadne. No vymluvit si to nenechá… Nevím, přijde mi že jak o tom dlouho přemýšlím tak mi to tak zvláštní už ani nepřijde. Děti kunu moc znát nebudou a jména jsou teď všelijaká. No prostě nevím jestli souhlasit. Co vy? Napadlo by vás to zvířátko a nebo by jste se ani nad jménem nezamýšleli? (Ještě upřesním že žijeme v ČR a plánujeme tu žít, příjmení máme takové docela časté, finské..Lahtinen)