Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, dejte Dorotku. To jmeno se vrací a ve variantě Dorotea, Dorothea je moc hezky jmeno. Nenechte si to vymluvit, oni už své děti pojmenovali.
@Anonymní píše:
Ahojky, s manželem čekáme první miminko a bude to holčička. Ještě před tím, než jsem otěhotněla jsme vtipkovali o jméně Dorotka. Potom jsem otěhotněla a než jsem měla potvrzené pohlaví, říkali a mluvili o ní jako Dorotka a rozhodli jsme se jí tak i pojmenovat. Manžel je sice pro variantu Dorothea ale na to jsem schopna přistoupit, stejně ji budeme říkat Dorotka. Jde mi ale o to, že v rodině i známí nám toto jméno vymlouvaji, ze vůbec není hezké a že to jméno je tvrde a každý si vzpomene na pohádku s čerty nejsou žerty.. jsem z toho docela zklamaná, měl někdo podobný zážitek, že by vám rozmlouvali jméno a vy i přes to všechno ho vybrali?
Znam dve. Mne osobne se to nelibi, protoze protivne zenske se rika, ze je to teda pekna Dorota.
Tak ano, bude to prostě Dorota a ta nejznámější je asi ta Máchalová z pohádky.
Jestli se vám líbí, tak jí dejte a na ostatní kašlete. Vaše dítě, vaše rozhodnutí, jak se bude jmenovat ![]()
Mně se osobně se to jméno nelíbí. Ale je to vaše dítě a pokud vám ano, dejte ho a nenechte si do toho mluvit.
Dorotka je normalni jmeno. V klidu ho dejte, ale zustala bych u toho klasickeho psaneho tvaru. Variantu Dorothea jsem nikdy nevidela a bude to muset vsude hlaskovat a nebo ji to napisi spatne. Jinak vase dite. Vase jmeno. Lidi si zvyknou a uz jim to neprijde. Navic skoro kazde jmeno ma nejakou asociaci a nebo handlivy tvar ci rym, takze to je celkem jedno.
Vždy se najde někdo, komu se nebude jméno, které jste vybrali, líbit ![]()
My to máme teď to samé, vybíráme jméno pro kluka. A je to peklo, mně se nic nelíbí, jen jedno jméno a to se moc nelíbí okolí, rodině
ale prostě stojím si za svým..
Dorotka je hezké jméno, mně se líbí 🙂
Znám dvě ❤️️
Tak jméno pro druhý, pokud bude, si už nechte s manželem pro sebe.
Nechápu, že tolik lidí má potřebu rozmlouvat jméno, mne se to nikdy nestalo, je to vlastně opravdová drzost. I já, když jsem slyšela pro mě fakt hrozný jména, jsem se ptala třeba jak na to přišli (něco se pochválit vážně nedalo jako Abigail a české příjmení, s tím že rodice - Češi, nemuvici anglicky- o ní na soc sítích psali jako o Ebince) Ale každého volba, at si dají co chtějí.
Za mě je Dorotka hezké jméno, jen s tou cizí verzi bude pořád hlasovat jak se to píše… I když teď je všude nějaká.. thea, že to třeba zdomacní.
Ja si vzpomenu spis na Zlaty kolovrat:
Jdete, mamicko, do komory,
jsou tam ty nohy nasi Dory,
Já bych dala klasicky Dorotu, to je moc hezký jméno. Dorothea se mi nelíbí, já nejsem na ty inovace, navíc to bude muset pořád všude vysvětlovat, to si teď užívám s příjmením a dítěti bych nikdy cíleně nevybrala jméno, které nebude okolí schopno napsat.. každopádně pokud vám oběma se to líbí, tak to dejte. Rodina si zvykne. Unkas taky nikdo nesouhlasil se jménem pro dceru a nakonec nikdo nic neřeší a láskyplně ji tak oslovují.
Mně se líbí možná i víc než klasicky Dorota, ta je dost tvrdá. Záleží jaké máte příjmení.
Manžel je fanda biatlonu? ![]()
Jméno fajn, ale na tu hláskovanou verzi bych se vykašlala.
@Anonymní píše:
Ahojky, s manželem čekáme první miminko a bude to holčička. Ještě před tím, než jsem otěhotněla jsme vtipkovali o jméně Dorotka. Potom jsem otěhotněla a než jsem měla potvrzené pohlaví, říkali a mluvili o ní jako Dorotka a rozhodli jsme se jí tak i pojmenovat. Manžel je sice pro variantu Dorothea ale na to jsem schopna přistoupit, stejně ji budeme říkat Dorotka. Jde mi ale o to, že v rodině i známí nám toto jméno vymlouvaji, ze vůbec není hezké a že to jméno je tvrde a každý si vzpomene na pohádku s čerty nejsou žerty.. jsem z toho docela zklamaná, měl někdo podobný zážitek, že by vám rozmlouvali jméno a vy i přes to všechno ho vybrali?
Jasně, že vymlouvali, ale já věděla co chci. Ovšem jména dětí ladí s přijmením (původem), je to stará klasika, takže jmenovci vymírají a nemají hanlivé přirovnání. A taky jak se v tom jménu budou cítit celý život, aby jako staří chlapi nebyli pořád…(nechci raději žádné jméno urazit, představte si některá jména sami
) Takže jsem nikomu nic obhajovat nemusela ![]()
Za mě bych brala pouze klasiku Dora, ale i z Dory, udělá zlá spolužačka nebo pak hádavý manžel, žárlivá kamarádka…prostě Dorotu. Když si představím, že bych znala starší hodnou paní a měla bych jí oslovit Doroto
mě to nesedí…ale lidé žili s různými jmény a neřešili.
Je to moc hezké jméno, jednu malou Dorotheu znám. Mě osobně se tato varianta líbí víc než Dorota. Na pohádku s čerty nejsou žerty si vzpomene dospělá generace, dětem je to úplně jedno..
Mne se jméno Dorotka moc líbí. Víc se mi líbí klasická varianta Dorota, ale Dorothea je tvárnější no. Nenechala bych si od ostatních do toho kecat, zvyknou si.