Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@hanka.br. píše: VíceŠkoda že nečteš, co píšu. Kopíruju:
Jasně že jazykově Hana a hana spřízněné nejsou, ale kdyby si někdo chtěl rejpnout, tak tady se mu to nabízí na stříbrném podnose.
@KKubula píše: VíceČtu, co píšeš, taky kopíruju.
„Jen ti dali jméno, které znamená ostuda.“
Ještě to chceš nějak okecávat? Už si to odpusť, fakt mě to nebaví.
@hanka.br. píše: Více
Ano, a vysvětlila jsem, že to sice není jazykově provázané (jméno pochází z hebrejštiny), ale ten, kdo mě kvůli tomu jménu prudil, to kupodivu zapomněl podrobně prozkoumat.
No nic, aspoň už víš, že existuje i slovo hana. Aspoň k něčemu ti tahle diskuse byla. ![]()
Mně přijde vždy trochu směšné, když se rodiče, kteří obvykle mají trošku problém s jazykem či IQ, snaží o originalitu.. typicky Mercedes Čonková, různé Jeniffer a Isabelly, Arabely, Ronaldo, Esmeralda - mně to přijde nefér, že se dítě nemůže bránit
občas to pak vyřeší v 18 na matrice na něco normálního.. verzi Tobiás řadím přesně sem…
přitom Tobias nebo Tobiáš je docela fajn jméno… ovšem zde platí - proč to dělat jednoduše, když to jde dělat složitě ![]()
Řekněme, že na úplně každé jméno si nějakej blbeček záměrně najde zkomoleninu. Ale jaksi některá jména k tomu jdou mílovými kroky naproti, aby to nechtěně komolili téměř všichni. Jako třeba „tobiássdlouhýmáabezháčkunads“.
@ludmilaadamkova píše: Více
Jo, ale předpokládám, že když se někde představíš jako Ludmila, nemusíš to furt dokola hláskovat. Jasně, idioti zkomolí každé jméno, problém je, když už ho komolí i neidioti, kterých je furt zaplaťpámbu většina.
Mně je celkem jedno, kdo dává jaká jména a proč. Ale co mě zajímá, proč chce někdo dobrovolně vystavit sebe a dítě tomu, že ho nebude většina lidí vyslovovat/psát správně. Syn má české jméno, ale narodil se v zahraničí, kde neexistují háčky. Takže nad písmenem, kde normálně Češi mají háček, tak on ho nemá.
V běžné komunikaci je to asi jedno dno, kdo ho zná, tak mu říkají tak, jak se on představí. Ale v písemné komunikaci ho píšou témeř vždy špatně, i přesto, že já ho píšu bez háčku. Navíc vypadám já jako pako, že neumím napsat správně jméno svého dítěte nebo že jsem chtěla být “zajímavá”. Většinou to nechávám být, když nejde o nic zásadního, ale je to prostě zvláštní vidět, že ho do žádných seznamů nebo záznamů nenapíšou správně, i když vychází z oficiálních podkladů.
Přijde mi to podobně chytré, jako když pojmenovali chlapce s českým příjmením Sajmon. (tak jak píšu)
@Maya581 píše: Více
A tvůj muž je cizinec? Já bych Tobiás dala, pokud by to byl tvar jména v zemi manžela-cizince. Jinak bych vybírala mezi Tobias a Tobiáš… Pokud žijete v ČR, tak mi přijde, že varianta Tobiás je spíš o nervy… Bude vás štvát, že to lidi vyslovují špatně, zároveň spousta z nich to nebude umět vyslovit… A jestli na to budete reagovat naštvaně, tak budou naštvaní vlastně všichni. Vy, protože druzí nerespektují tvar jména a oni, že to neumí vyslovit.
Přiznám se, že bych asi taky měla problém vyslovovat Tobiási místo Tobiasi nebo Tobiáši.
Co dát Tobias a prostě vy můžete protahovat á tak, jak chcete. Vyhnete se x situacím, kdy vám lidi budou automaticky dopisovat š…
Myslela bych i na to dítě, může mu být nepříjemné, když mu budou psát buď Tobiáš nebo Tobias… Pořád opravovat své jméno asi taky není zrovna příjemné.