Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Hezké. Klidně bych ho dala. Třeba se ujme a bude tu jednou vlna Talii. Nikdy nevíš.
U každého „nového“ jména se babičky křižují, proč nedáš „normální“. A pak je to jméno úplně běžné. ![]()
Když jsem byla dite, šílely starší paní že jmen Martina a Petra, že se jim všichni budou smát, že je to klučičí atd. A dokonce i v knížce od Škvoreckého je u dívky jménem Petra zmínka, že má nemožné moderní jméno ![]()
To jméno je v zahraničí docela časté, každopádně je pravda, že v Česku moc ne…neznám žádnou Talii osobně, ale nějaká americká herečka nebo tak se jmenuje Talia, ještě vim, že v Libanonu je město Talia, každopádně dělejte jak chcete, pokud se vám líbí, tak bych dala
Jee, tak to me jako prvni ani nenapadlo auto, nebo ceny, ale naskocila mi ta herecka co hrala rosalindu, nebo co to bylo za telenovelu
tak mi to ani tak divny neprijde ![]()
@Bábrdl píše:
Hezké. Klidně bych ho dala. Třeba se ujme a bude tu jednou vlna Talii. Nikdy nevíš.U každého „nového“ jména se babičky křižují, proč nedáš „normální“. A pak je to jméno úplně běžné.
Když jsem byla dite, šílely starší paní že jmen Martina a Petra, že se jim všichni budou smát, že je to klučičí atd. A dokonce i v knížce od Škvoreckého je u dívky jménem Petra zmínka, že má nemožné moderní jméno
V podstatě máš pravdu.
Jednou příjde doba, kdy dětem budeme dávat podstatná jména, citoslovce nebo číslovky bez omezení. Prostě cokoli, a bude to normální. Děti našich vnuků se budou běžně jmenovat Ananas 3X, špalek, Kočka a tak. O tom nepochybuju. ![]()
Taky mi pripadne, ze tam pismenko chybi. Mne by se treba vic libila Dalia, ale Talia me nijak nepoburuje.
@Ms.Ragdoll píše:
V podstatě máš pravdu.Jednou příjde doba, kdy dětem budeme dávat podstatná jména, citoslovce nebo číslovky bez omezení. Prostě cokoli, a bude to normální. Děti našich vnuků se budou běžně jmenovat Ananas 3X, špalek, Kočka a tak. O tom nepochybuju.
Mas na mysli X Æ A-Xii?
@bobulka88 píše:
Mas na mysli X Æ A-Xii?
Ano, například. ![]()
A stejně si myslím, že mu doma říkají přízemně Bobe, nebo tak nějak, i když kdo ví, třeba se pletu. ![]()
@Ms.Ragdoll píše:
V podstatě máš pravdu.Jednou příjde doba, kdy dětem budeme dávat podstatná jména, citoslovce nebo číslovky bez omezení. Prostě cokoli, a bude to normální. Děti našich vnuků se budou běžně jmenovat Ananas 3X, špalek, Kočka a tak. O tom nepochybuju.
Jako kdybych slyšela ty babičky z mého mládí ![]()
Natalie? Co je to za jméno? To je tak pro kočku. To jednou budou dávat dětem jména Micka?. Ojojoj. Proč nemůžete dát nějaké normální jako Olga nebo Zoja
![]()
Bědování nás „moderními jmény“ (to za nás nebývalo!) je první známka duševního stárnutí.
@bobulka88 píše:
Mas na mysli X Æ A-Xii?
Mě by se pro některé lidi líbilo 3,14ča. ![]()
Jinak v naší rodině se traduje příběh, jak moje praprababička dala mojí prababičce českou verzi jména, které se v té rodině dědilo (jako Johanna - Jana, Patricie - Vlasta atd.) a její rodina ji málem vydědila. Byť se hlásili. k české národnosti, tohle pro ně bylo až moc moderní ![]()
A vzpomněla jsem si, že dědeček spisovatelky Simony Monyove nikdy nepřijal její jméno, co jí vybrali rodiče. A rikal ji Mony. Z toho vznikl ten pseudonym.
@berusa.m píše:
Mě by se pro některé lidi líbilo 3,14ča.
A teď otázka. Posoudila by to matrika jako hanlivé oslovení?
Asi jo. ![]()
@Ms.Ragdoll píše:
Ano, například.A stejně si myslím, že mu doma říkají přízemně Bobe, nebo tak nějak, i když kdo ví, třeba se pletu.
Normalne jsem premyslela, jestli v ty vete napsat otaznik, nebo uplne vynechat, at to nevypada, ze mu to jmeno komolim. ![]()
@Ms.Ragdoll píše:
A teď otázka. Posoudila by to matrika jako hanlivé oslovení?Asi jo.
Víš jak, ta svoboda se posouvá hodně dopředu, takže za chvilku jména, v rámci svobody, stejně nikdo schvalovat nebude a budeš moct dát dítěti jméno, které budeš chtít. Mě by se líbilo Unicorn. Takové neutrální, kdyby si třeba dítě chtělo určit pohlaví samo. ![]()
@berusa.m píše:
Mě by se pro některé lidi líbilo 3,14ča.
Však to je Talia obrázkovým písmem ![]()