Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@topazio píše:
U nás jsou Natálky jen bílé holčičky a Vanessky romské holčičky.
U nás jsou chlapci Tobiasové bílí chlapci. Kluci Romové jsou většinou Kevinové.
Asi opravdu záleží na krajích. U jména Nicolas je to napůl. Jméno Aladár snad u nás nemá nikdo.
U nás frčí taky jiné jméno než Tobias. A Kevina znám taky jen tmavšího. Vanessu jednu bílou znám, ale taky je to u nás jméno romských holčiček. Řekla bych, že jim i pasuje. Díky tomu exotičtějšímu vzhledu.
@Matt 02 píše:
Tak toho zase neznám ani jednoho a to ani bílého ani černého, znám s tímto jménem akorát dva kocoury
Kristiana má spolužáka vnučka, je bílej. Melissky znám dvě, světlé, jedna z nich úplně blond a svetlooká, Hitler by zaplesal. Taky dost romských Vanesek, Jessik, Nikolasů a Danielů. Ale taky Adamů, Filipů, Aniček a Michael, což dávají hodně i majority.
@Russet píše:
U nás frčí taky jiné jméno než Tobias. A Kevina znám taky jen tmavšího. Vanessu jednu bílou znám, ale taky je to u nás jméno romských holčiček. Řekla bych, že jim i pasuje. Díky tomu exotičtějšímu vzhledu.
Ještě jsem si vzpomněla na Sabiny. Mamky Romky také dávají toto jméno.
Příspěvek upraven 04.09.21 v 23:11
@Anonymní píše:
Jméno Vanesa dát nebo ne?
Když už, tak se dvěma S - Vanessa.
@Anna766 píše:
Kristiana má spolužáka vnučka, je bílej. Melissky znám dvě, světlé, jedna z nich úplně blond a svetlooká, Hitler by zaplesal. Taky dost romských Vanesek, Jessik, Nikolasů a Danielů. Ale taky Adamů, Filipů, Aniček a Michael, což dávají hodně i majority.
Taky mám doma Kristiána a je bílej
![]()
@Oliverka28 píše:
Taky mám doma Kristiána a je bílej![]()
Spolužák ze ZŠ je také Kristián a je bílý. Mně se toto jméno moc líbí.
@Matt 02 píše:
My jestli budeme mít jednou dva syny, tak ten druhý bude určitě Pepča. Pro mě je to pecka jméno, asi nejhezčí klučičí. No ale počítám s tím, že reakce budou i takový, že to je out atd. Líbí se mi to i přesto a o tom to je, že je potřeba s tím počítat i u té Vanessky, v našem kraji teda určitě. Nic víc, nic míň.
Klid, v našem okolí je několik malých Pepčů, Josífků - jak kdo chce.
@Matt 02 píše:
Juj, promiň, já to nemyslím zle ani ty jména nehodnotím, jedno z těch jmen se mi dokonce líbí, jen říkám, jak je to u nás a že u nás je to takto rozdělené. A tahle jména jsou u menšiny opravdu hodně častá. Tím ale neříkám, že někde není blonďatá Vanesska, určitě je. To máš jako jména Vladimír, Jaroslav, Josef, taky to má hodně lidí zaškatulkováno jak pro dědky 80 plus. My jestli budeme mít jednou dva syny, tak ten druhý bude určitě Pepča. Pro mě je to pecka jméno, asi nejhezčí klučičí. No ale počítám s tím, že reakce budou i takový, že to je out atd. Líbí se mi to i přesto a o tom to je, že je potřeba s tím počítat i u té Vanessky, v našem kraji teda určitě. Nic víc, nic míň
.
A to je na tom to krásný, že je tolik jmen a vybere si každý. Po mě kdyby chtěl chlap syna Pepíka, tak se snad radši rozvedu ![]()
Já tohle škatulkování neuznávám. Učím na ZŠ, hodně žáků naší školy je romského etnika, také působím v místním NZDM a jezdím na dětské tábory. Přesto si netroufám říct, které jméno je u této menšiny oblíbené. Protože zatím co v jedné třídě jsou dvě Melissky, v další tři Andrejky a dvě Kristýnky. Řekl by někdo, že jméno Kristýna nebo Andrea je u Romů oblíbené? Dalším faktorem je lokalita, jiné to bude v Brně a jiné v Ústí. Navíc jiné to je dnes a jiné to bude za tři roky. U nás na škole je u šesťáků několik Kevinů, v dalších ročnících ani jeden. Naopak v deváté třídě je oblíbené jméno Kristián, Denis. U děvčat Natálie. Věřím, že ve vedlejším městě je to úplně jiné. Souhlasím akorát s tím, že Romové mají větší odvahu pojmenovat svou ratolest méně obvyklým jménem. To je možná důvod, proč si řada lidí myslí, to co si myslí. Ale podle mě zůstává faktem, že Vanessek, Melissek, Kevinů a Nikolasů, nebude mezi minoritou více, než Natálek, Aniček, Jakubů a Tomášů. U majority je ale mnohem více Aniček, Natálek a Tomášů a Jakubů, než Kevinů a Vanessek. Přesto ani tento fakt nedělá ze žádného jména majoritní nebo minoritní. A to ani u té Natálky, která tady byla též zmíněna. Toto jméno je zkrátka v naší republice oblíbené a dlouhou dobu velmi často dávané. Brzy se nám ve školách objeví vlna Emiček a stejně jako u Natálky, holky budou černé i bílé.
@Ja-rekk ty víš, že s tebou souhlasím, souzníme - a fakt musím říct, že si tě vážím a je super, že sem píšeš tenhle pohled..
leč ohledně romských jmen jsou holt statistiky a pravdu mám já..
holčičí i klučičí jsem napsala z praxe a vlastně se to skoro statisticky svezlo ![]()
No a na Patrika a Honzu jsem zapomněla, páč je beru jako silná většinová křestní jména užívaná všemi…
https://www.cd89.cz/…jmena-seznam
@Lucy75 jak můžou být statistiky romských jmen, když národnost romská neexistuje? byly doby, kdy učitelé bojovali proti tomu, že mají dávat přehledy romských a neromských dětí, že to nelze po nich chtít, neboť by to byla diskriminace a že to ani nevědí,
i při sčítání lidu si všichni Romové nezaškrtávají, že mají romskou národnost - dle GDPR nikdo v ČR nemůže vědět, kolik přesně Romů je, tak jak může někde vyjít romská statistika? ![]()
@Lucy75 vždyť to, co tady cituješ je naprostý bulvár a sám autor píše hned na začátku, že tento seznam se nemůže brát vážně
![]()
@stinga píše:
@Lucy75 vždyť to, co tady cituješ je naprostý bulvár a sám autor píše hned na začátku, že tento seznam se nemůže brát vážně![]()
Navíc tam jsou úplně normální jména
Tereza, Kateřina, martina, michaela, Tomáš, Lukáš, marek.. ![]()