Jméno Věnceslav

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13010
23.2.23 22:59
@p.Zv. píše:
Treba takovy Vojtech porad frci. Porad se to dava malym chlapeckum

Ale on nema ve jmene venec :mrgreen: věnce znamena vice. Jakoze je vice slavny.

Příspěvek upraven 23.02.23 v 22:52

může bejt, může bejt, určitě, věřím

jenže nic naplat ten „věnec“ tam v tom jméně je, i když znamená „více“ tak slyším a vnímám „věnec“

prostě blbý, na chlapa blbý

Václav je taky „více slavný“, dříve se psal Vácslav…ten ve jméně „věnec“ nemá, se nedá svítit

:nevim:

za mě strašný, podobně jako Květoslav, Jarmil a podobná jména z osady tvl havranů nebo čeho

slyším „Věnceslav“ a "Jarmil " a vidím domy na kůlech, bažinu, kostěný nůž a tkaní na stavu :nevim: k obědu prosná kaše a na svačinu do lesa na borůvky 8o

/ sorry, nemůžu za to /

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
23.2.23 23:00
@Morrígan Ní_Boii píše:
Jméno Dobroslav je naopak nádherné. :srdce:

ne, není
fakt není

ukažte mi jediného mladého muže ve věku 17 - 18 let který by se rád jmenoval Dobroslav

/ bééé nechci bejt Matěj, Patrik, Martin, Matyáš, já chci bejt Dobroslav /

:think:

až jej uvidím naživo, pak uvěřím že existuje :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
23.2.23 23:03

P. s. jednoho mladého muže Květoslava znám

ano, je z toho jména neštastný a nechává se mezi mladýma oslovovat jinak, někteří ani netuší jak se doopravdy jmenuje, protože si nechává říkat úplně jinak

/ a nedivím se mu /

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
23.2.23 23:08

Jméno Václav v ostatních jazycích připomína spíš Věnceslava.

Italsky Venceslao
Francouzsky Venceslas
Anglicky Wenceslaus

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
23.2.23 23:12

@an.na393
tak ono otázkou je, ČEHO jsou vlastně ty cizí varianty překladem, že :think:

Václav je staré jméno slovanského původu a znamená Více slavný,[1] slavnější (pračesky Veceslav).

Jméno se vyvinulo z původního Vęceslavъ, stejně jako jméno Věnceslav.

Stejný význam má i jméno Boleslav

třebas jsou to překlady toho původního tzv „pračeského“ Veceslava, že

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
23.2.23 23:13
@a12 píše:
Ježíš, to je blbost. :mrgreen: jakoze budu mít v kalendáři svy jmeno a za 10 let uz tam nebude? :mrgreen: každých 10 let měnit jména v kalendáři je dobrej haluz :mrgreen:

Ale ono se to už i párkrát měnilo, ne? Moje známá (starší ročník) je Marie a slaví svátek někdy v červenci (nebo červnu?), že prý to tak bylo v kalendáři dřív. :nevim: Přitom když si teď najdu Marii, píše mi to svátek 12. září.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
23.2.23 23:16
@Borrealis píše:
@an.na393
tak ono otázkou je, ČEHO jsou vlastně ty cizí varianty překladem, že :think:

Václav je staré jméno slovanského původu a znamená Více slavný,[1] slavnější (pračesky Veceslav).

Jméno se vyvinulo z původního Vęceslavъ, stejně jako jméno Věnceslav.

Stejný význam má i jméno Boleslav

třebas jsou to překlady toho původního tzv „pračeského“ Veceslava, že

Ne třeba. Určitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
23.2.23 23:25

No a jak tak na to koukám, dneska je zase v kalendáří Svatopluk a Svatobor

8o

já nevím, on někdo v posledních 90 letech dal jméno Svatopluk nebo Svatobor??

ty jo, já bych to čistila, já bych ten kalendář uklidila…a to pronto :lol: :lol:

koukám zkusmo na kde jsme

Svatopluků bylo před pár lety v zemi kolem 3000, naprostá většina narozeni v 40. a 50 letech, takže staří pánové, pamětníci

mladých, narozených 2000 a mladších je asi tak 15…aaaa VEN z kalendáře :mrgreen:

Svatobor jsem dodneška netušila že existuje, co to je za jméno?

je jich v zemi cca 40, taky hlavně ty starší ročníky

mladých, od roku 1982 narozeno 5
od roku 2000 ani jeden)

a VEN z kalendáře :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61086
23.2.23 23:26
@klamonožka píše:
Ale ono se to už i párkrát měnilo, ne? Moje známá (starší ročník) je Marie a slaví svátek někdy v červenci (nebo červnu?), že prý to tak bylo v kalendáři dřív. :nevim: Přitom když si teď najdu Marii, píše mi to svátek 12. září.

Netuším, ale teď máme v práci kalendář, kde jsou i slovenský jména a docela mě překvapuje, ze naprostý minimum jmen, používaných v Čechách i na Slovensku má svatek stejnej den.. Jak se to za Československa slavilo :lol: a taky teda jsem ještě chtěla říct k tyhle diskusi, že to údajně vzniklo tim, že emimino pridalo na úvodní stránku kdo má svátek a ze tam jsou divný jmena.. Jo, jsou.. Maj tam jména, co v běžným kalendáři ani nejsou.. Ale zrovna teď nekdy tam byla etela, která ten den(asi to bylo včera) měla v tom slovenským kalendáři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
23.2.23 23:27
@klamonožka píše:

tak kdoví, jestli se dříve jmenovala například Pavel, nebo Petr, nebo Prokop, ti jsou na přelomu června a července

člověk dneska neví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61086
23.2.23 23:27

Jako dneska Svatobor :nevim: to si myslím v kalendáři psaný nemáme teda :lol: schválně kouknu v práci na slovenskej :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
23.2.23 23:33

A v úterý je Lumír, a kdyby byla středa 29.2 tak Horymír

no já nevím, ale jako, nee

fakt dneska někdo dá dítěti Lumír?

jak mu budou říkat Lumíre / no dobře / nebo Lumku? nebo Lumíku?

Lumír
mužské jméno
Svátek 28. února
Původ slovanský

Lumír je mužské křestní jméno slovanského původu. Podle českého kalendáře má svátek 28. února. Jméno má význam mírumilovný a pravděpodobně pochází z padělaného Rukopisu královédvorského z 19. století…

já ty mužská slovanská končící na - SLAV a - mír asi nějak nemůžu
ale jen osobní názor, asociace, jako fakt nic proti nositelům

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
23.2.23 23:37
@p.Zv. píše:
Kazimir mir káže, nikoliv kazi

hele

Kazimír (polsky Kazimierz) je slovanské jméno, skládající se z členů Kazi- („ničit, kazit“) a -mír („mír, klid, pokoj“), alternativně se může jednat i o základ slova kázat, tedy ten kdo káže mír (mírotvůrce).

Znamená buďto „ten, který (nechť) kazí mír“ nebo „ten, kdo káže mír“.

Podle českého kalendáře má Kazimír svátek 5. března.

/ a včil mudruj, babo, leda tak probudit pra pra pra pra pra pra pra předka z hrobu a zeptat se jej JAK to bylo doopravdy /

:mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
23.2.23 23:52

Pořídila jsem do zvířecí rodinky nové morčátko, samičku. Ve zverimexu seděla celá naježená, nemocná. Chodila jsem se na ní dívat každý den, byla někým zarezervovaná, ale asi když ji kupující nakonec viděl, tak řekl, že ji nechce. Takže jsem se si ji mohla vzít já. Měla nemocná očíčka, byla samý bolák, krvavé rány od parazitů na bříšku. Nebylo na ní zdravého místa. Doma jsem přemýšlela jaké symbolické jméno jí dát. Takže malá bojovnice dostala jméno Bronislava - slavná v boji. No a už si nedokážu představit, že by se jmenovala jinak. Je to malá Bronička, Bróňa nebo Broňka. :srdce: Dneska zdravá a čiperná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13176
24.2.23 06:17

Věnceslav, zkráceně Věnek mi přijde normálně dobrý…něco jako Janek a Jarek…
Nemám teda ráda jméno Václav, Vašek, Venca… Takový slizký a pašíkovitý…
No každý to má jinak no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko