Jméno Věnceslav

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13010
24.2.23 11:26

Svátek má 22. ledna, jestli není v kalendáři, tím lépe :mrgreen: jupí

Jméno je poprvé doloženo v básni „Libušin soud“, součásti Rukopisu zelenohorského, který zřejmě vznikl až na začátku 19. století jako falzum vydávající se za jednu z nejstarších českých literárních památek. Báseň vypráví o sporu dvou mužů, Chrudoše a Šťáhlava, který má rozsoudit kněžna Libuše. Chrudoš však nechtěl naslouchat ženě. Proto si pak Libuše vzala za muže Přemysla Oráče.

Jméno bylo nejspíš uměle utvořeno (pravděpodobným autorem rukopisu Václavem Hankou) od názvu města Chrudim, potažmo ze staročeského slovesa chruditi („oslavovat“).

Vždy se jednalo o jméno velmi vzácné a ojedinělé, a tenduje k úplnému vymizení. V roce 2016 žilo v Česku pouze 22 nositelů tohoto jména, z toho pouze dva mladší 50 let.

a myslím že Kunhuta v kalendáři dokonce je, svátek někdy zač. března

jestli není, tak sláva

:think:

jazyk se mění, jména taky, normálka

ty mužská se více fixují / „musíme dát jméno po tatínkovi“ / naopak ženská jsou víc flexibilní a víc podléhají trendům

Kunhuta snad nebyla v trendu nikdy, no dobře, možná v roce 1323, 8o jjjj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
24.2.23 11:36

Kalendář přeci není jen o nějaké oslavě držitele toho kterého jména. Reflektuje nějakým způsobem dějiny naší země a křesťanské tradice, z nichž vycházíme. Přece nezrušíme Bivoje, Kunhuty, Cyrila s Metodějem, Pankráce, Serváce, Bonifáce, původní apoštolská a třeba i ta jména vycházející z národního obrození a pod. jen proto, že už nefrčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
24.2.23 12:13
@ida007 píše:
Kalendář přeci není jen o nějaké oslavě držitele toho kterého jména. Reflektuje nějakým způsobem dějiny naší země a křesťanské tradice, z nichž vycházíme. Přece nezrušíme Bivoje, Kunhuty, Cyrila s Metodějem, Pankráce, Serváce, Bonifáce, původní apoštolská a třeba i ta jména vycházející z národního obrození a pod. jen proto, že už nefrčí.

Spíš jde o osobní nesnášenlivost jedinců, než o opravdový problém a potřebu rušit jména v kalendáři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5710
24.2.23 16:56

Jen pro zajímavost dávám odkaz na porovnání kalendářů
Zlepšuje se to, ale pomalu. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61088
24.2.23 17:08
@Martina D. píše:
Zlepšuje se to, ale pomalu. :lol:

No, v některých případech se to úplně nezlepsuje teda. Ale necetla jsem všechno.. Třeba jenuvka, sice je to zdrobnelina, ale jenovefa teď docela frčí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61088
24.2.23 17:20

A je zajímavý, že v kalendáři z roku 51 je Markéta 3×.
Myslím, že i jiný jména jsem tam viděla hned několikrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
24.2.23 17:34
@Martina D. píše:
Zlepšuje se to, ale pomalu. :lol:

Za komunistů prý byla zakázaná křesťanská víra, ale přitom jen v lednu slavili Zasnoubení Panny Marie, Jana Zlatoustého, Obrácení Pavla a v únoru svátek Řehoře II. papeže? Jak to??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.2.23 18:03
@an.na393 píše:
Spíš jde o osobní nesnášenlivost jedinců, než o opravdový problém a potřebu rušit jména v kalendáři.

To je prave to. Ma kalendar reflektovat narodni obrození nebo současně užívaná jména, ktera tam kvuli Kunhutam a Vencum nejsou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61088
24.2.23 18:07
@Mamhlucnehosouseda píše:
To je prave to. Ma kalendar reflektovat narodni obrození nebo současně užívaná jména, ktera tam kvuli Kunhutam a Vencum nejsou?

Kunhuta tam není

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.2.23 18:10
@a12 píše:
Kunhuta tam není

Ale deset jiných podobně strasnych nepoužívaných jmen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
24.2.23 18:14
@Lelya_Ley píše:
Za komunistů prý byla zakázaná křesťanská víra, ale přitom jen v lednu slavili Zasnoubení Panny Marie, Jana Zlatoustého, Obrácení Pavla a v únoru svátek Řehoře II. papeže? Jak to??

Komunisti byli pobožnější, než my dnes. Já ve svém kalendáři nenašla Zasnoubení Panny Marie, ani nikoho z výše uvedených.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
24.2.23 18:19
@Mamhlucnehosouseda píše:

A kde v kalendáři máš den národního obrození? Máš doma kalendář z 21. století?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1211
25.2.23 01:07

Tak jsem koukala na ten kalendář z roku 51 a nic se měnit nebude! A vůbec se kalendář nikdy měnit neměl, ten z roku 51 je plný nejmodernějších jmen dnešní doby a je to jen 70 let zpátky. Jména by se měla jenom přidávat, protože i na ta starší může znovu přijít řada. Je tam Fabián, Flavián, Barnabáš, Rosalie (takto psaná), Terezie, Theodor, Rafael, potom jména v mezinárodně přívětivější podobě, jako Karolina (bez diakritiky), Kristina, Michael…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.2.23 07:02
@an.na393 píše:
A kde v kalendáři máš den národního obrození? Máš doma kalendář z 21. století?

Pusobis trochu nechápavě :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
5.3.23 23:21

@Borrealis
Lumíry znám, hlavně jednoho, který je shodou okolností můj vrstevník, je mu něco kolem 20, takže dost mladý. Jméno mi divné nepřijde, možná proto, že znám tohoto jednoho konkrétního Lumíra.

I on je se jménem úplně v pohodě, říká se mu normálně v základním tvaru „Lumíre“, nevím, jestli mu někdo říká třeba i „Lume“, to mi přijde už trochu divný, ale taky nic hrozného. Přezdívku má Lump :D a jako malý to byl Lumírek.

Znám i jednoho Mojmíra - podobné jméno - a taky to není zrovna člověk nad hrobem.

Jinak jména končící na -slav, -mír a -mil se mi z většiny také nelíbí, přijde mi, že před tu předponu jde dát úplně cokoliv a je z toho „jméno“ - z Nanukoslava jsem málem odpadla :lol:. Ale některá se mi zažila, protože znám spoustu lidí s tím jménem (Vítězslav), v dalších tu příponu zas tak neslyším (Lumír). Takže bych ta jména třeba nedala, ale úplně hrozná mi taky nepřijdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze