Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Borrealis píše:
heleKazimír (polsky Kazimierz) je slovanské jméno, skládající se z členů Kazi- („ničit, kazit“) a -mír („mír, klid, pokoj“), alternativně se může jednat i o základ slova kázat, tedy ten kdo káže mír (mírotvůrce).
Znamená buďto „ten, který (nechť) kazí mír“ nebo „ten, kdo káže mír“.
Podle českého kalendáře má Kazimír svátek 5. března.
/ a včil mudruj, babo, leda tak probudit pra pra pra pra pra pra pra předka z hrobu a zeptat se jej JAK to bylo doopravdy /
Aha, aha, tak to se omlouvam! V tom pripade sup s nim ven z kalendare, s previtem agresivnim!
@Borrealis píše:
jenže nic naplat ten „věnec“ tam v tom jméně je, i když znamená „více“ tak slyším a vnímám „věnec“
Ja bych to pryc z kalendare nedavala - coz se domluvit s Knappovou a ostatnima a ty jmena trosku modernizovat, udelat je vic svetova a pritazlivejsi pro ty nove generace. Zaroven by to splnovalo i ten pozadavek na zachovani tradic, protoze by to v kalendari vlastne stale bylo. Kdyz je Venceslav tak moc slavny, tak by se mu ted mohlo rikat treba… Celebritáš (ášové ted frci!). Do kalendare bych napsala novou podobu a spolecnost by taky mela pomalu zacit prechazet na novy tvar. At to do roku 2040 srovname. Samozrejme pozvolna, nejdriv v rodinnem kruhu, ze by treba manzelka rekla Věncovi pri sexu tu a tam Célo…
@Borrealis píše:
tak kdoví, jestli se dříve jmenovala například Pavel, nebo Petr, nebo Prokop, ti jsou na přelomu června a červencečlověk dneska neví
@klamonožka píše:
Ale ono se to už i párkrát měnilo, ne? Moje známá (starší ročník) je Marie a slaví svátek někdy v červenci (nebo červnu?), že prý to tak bylo v kalendáři dřív.Přitom když si teď najdu Marii, píše mi to svátek 12. září.
Ano, muj tatka taky slavi jinak, protoze mu to v prubehu zivota zmenili. A nebyl predtim Tonicka ani Josefka, skutecne se zmenil kalendar. Ale mne se to meneni kalendare nelibi.
@Borrealis píše:
slyším „Věnceslav“ a "Jarmil " a vidím domy na kůlech, bažinu, kostěný nůž a tkaní na stavuk obědu prosná kaše a na svačinu do lesa na borůvky
/ sorry, nemůžu za to /
Mas vynikajici sloh!
![]()
@Borrealis píše:
A v úterý je Lumír, a kdyby byla středa 29.2 tak Horymírno já nevím, ale jako, nee
fakt dneska někdo dá dítěti Lumír?
jak mu budou říkat Lumíre / no dobře / nebo Lumku? nebo Lumíku?
Lumír
mužské jméno
Svátek 28. února
Původ slovanskýLumír je mužské křestní jméno slovanského původu. Podle českého kalendáře má svátek 28. února. Jméno má význam mírumilovný a pravděpodobně pochází z padělaného Rukopisu královédvorského z 19. století…
já ty mužská slovanská končící na - SLAV a - mír asi nějak nemůžu
ale jen osobní názor, asociace, jako fakt nic proti nositelům
Ve škole máme třeba barnabase ![]()
Já si taky myslím, že je dost možné, že tu za 30 let bude vlna Věnceslavů, Lumírů a Svatoborů, stejně, jako by si před 30 lety někdo klepal na čelo nad Sebastiánem, Samuelem nebo Tobiášem, že to se přeci vůbec nedává, že je od každého v ČR sotva pět nositelů a klidně se to může škrtnout (viz dole třeba časový průběh Sebastiána: https://www.kdejsme.cz/…A1n/hustota/ ).
Nevyřazovala bych žádná jména, jen protože nám zrovna připadají zastaralá - a pokud vyvstane nějaké nové jméno, které tam není, tak by se prostě přiřadilo k nějakému dni, i když tam už jiné jméno je (třeba podobné) - však takových dní už je snad i většina. Ono hlavně na to ani není nějaký „úřad“, který by vydal vyhlášku, že Matyáš se tedy bude slavit na Matěje a odteď to musí být v kalendářích - je to v podstatě na vůli vydavatele kalendáře. ![]()
@Borrealis píše:
No a jak tak na to koukám, dneska je zase v kalendáří Svatopluk a Svatoborjá nevím, on někdo v posledních 90 letech dal jméno Svatopluk nebo Svatobor??
ty jo, já bych to čistila, já bych ten kalendář uklidila…a to pronto
![]()
koukám zkusmo na kde jsme
Svatopluků bylo před pár lety v zemi kolem 3000, naprostá většina narozeni v 40. a 50 letech, takže staří pánové, pamětníci
mladých, narozených 2000 a mladších je asi tak 15…aaaa VEN z kalendáře
Svatobor jsem dodneška netušila že existuje, co to je za jméno?
je jich v zemi cca 40, taky hlavně ty starší ročníky
mladých, od roku 1982 narozeno 5
a VEN z kalendáře
od roku 2000 ani jeden)
Jé se Sváťou jsem chodila do školky (Svatopluk) a připadá mi to tedy normálka. Nejsem teda zas až tak mladá, ale včera mě na chodníku pouštěly před sebe tři důchodkyně jdoucí z jógy slovy mládí vpřed ![]()
@klamonožka
a to ja chápu že někdo je za neměnení kalendáře a ponechání ho na věky věkův
a tak tam navždy bude Chrudoš, Věnceslav a Kunhuta
já jsem zase za měnení kalendáře, hezky každejch 50 let to provětrat, vyčistit a dát prostor jménům co se aktuálně dávají a žijou
úklid, jarní úklid, žádný zatuchliny, trochu života do toho kalendáře ![]()
ale jasně, on žádný úřad ani vyhláška na to není, a popravdě si každej může dát do kalendáře co chce
podle mě tam ty Chrudoše a spol. držej jen z lenosti ![]()
@Magical-eyes píše:
Věnceslav, zkráceně Věnek mi přijde normálně dobrý…něco jako Janek a Jarek…
Nemám teda ráda jméno Václav, Vašek, Venca… Takový slizký a pašíkovitý…
No každý to má jinak no…
Anebo Věnceslav - Venoušek je opravdu hezké.
@Borrealis píše:
@klamonožka
a to ja chápu že někdo je za neměnení kalendáře a ponechání ho na věky věkůva tak tam navždy bude Chrudoš, Věnceslav a Kunhuta
já jsem zase za měnení kalendáře, hezky každejch 50 let to provětrat, vyčistit a dát prostor jménům co se aktuálně dávají a žijou
úklid, jarní úklid, žádný zatuchliny, trochu života do toho kalendáře
ale jasně, on žádný úřad ani vyhláška na to není, a popravdě si každej může dát do kalendáře co chce
podle mě tam ty Chrudoše a spol. držej jen z lenosti
Ja chrudose v kalendáři nemám teda
@an.na393 Také mi to jméno Věnceslav nepřijde nijak divné, prostě Věnek. U holky se mi to líbí ještě víc, Věnka, Věnuška. Záleží na zvyku, i Jarmila i Dobroslava jsem měla ve škole i práci, říkalo se jim Jarmil a Dobra, nijak jsme se nad tím nepozastavovali… Chrudoš a Kunhuta nejsou v kalendáři už dávno.