Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Pred peti lety se mnou na pokoji lezela maminka, co mela Pepicka. Ted se kolegyni v praci naroil kloucek stejneho jmena. Staromodni mi to urcite neprijde.
Ale nelibi se mi prave podoba jmena Pepa, libi se mi bud Josifek nebo klidne Jozinek ![]()
V žádném případě to není staromódní-naopak, je to klasické české jméno, které jde zase do módy, a je to dobře..Já jsem synovi jméno Josef nedala ( před 32 lety), protože bylo „nemoderní“ a dodnes mě to mrzí…můj děda byl Josef, otec je Josef, brácha je Josef…a já koza jsem mu to jméno nedala…Běžte do toho!!!
Mně se strašně líbí jméno Josef a strašně se mi nelíbí tvar Pepa. Takže nevím, zda bych to dala. I když pravda znám jednoho malýho Josífka a tomu nikdo Pepa, Pepíček neříká, tak třeba by to šlo, jen na tom musí člověk asi důsledně trvat, a to já se s lidmi moc hádat neumím:-/
@Romca12345 Tak já jsem velký zastánce těch klasik. Sami máme Radku, Martinu a Petru.
Já mám syna Josífka a Pepa ho neoslovuju, nelíbí se mi. Říkáme mu Jojo, Jozevčík a když zlobí, tak je to Jozevec ![]()
Já mám též Josefa (5,5 roku), ale říct mu někdo Pepku, tož mě klepne pepka:-)
Jak jsem z Moravy, tak je to prostě Jožka a veškeré okolí toto respektuje. Josífek, Jožin, Jožka, Joska…
@jruz super. Přítel je Josef, přítelovo otec je Josef a můj dědeček je Josef. Tak asi zůstaneme u Josífka.
![]()
Mám strejdu tohoto jméno a vždycky se mu říkalo Jožka, Jožinek, já si ani nedokážu představit, že by mu někdo řekl „Pepo“. Kamarádka zase svému muži tohoto jména říká Jozífek. To se mi taky líbí.
Znám jen jednoho, kterému se říká Pepo, ale to je moudrý muž středního věku, u toho mi to nějak nevadí, ale pro dítě bych tuto variantu nevolila.
Za mě je Josef jedno z nejhorších jmen v kalendáři.
Ne proto, že by bylo staromódní, ale strašně se mi nelíbí.
Ale pokud to máte jako rodinnou tradici, tak to zcela chápu. A v takovém případě bych se vůbec neohlížela na ostatní.
Já jsem z Prahy, a tady je Josef jedině Pepa.
Zvolila bych takové oslovení, které bude vyhovovat Vám, a hotovo.
Za mě
, i když se mi nelíbí. My máme taky klasický český jména, a ne každému se líbí, a je mi to fuk. ![]()
Mne se Josef líbí, ale ne ve tvaru Pepa, líbí se mi Jožka, Josef. U nás se dává, ve škole je jak Josef, tak Lojzik a Franta
Nejvíc se mi nelíbí Lojza - Alois, ale to je spíš těmi osobami které jsem znala…
@Romca12345 píše:
Není toto jméno v dnešní době pro chlapečka staromódní?
Ono možná v této době zaujme víc, než třeba Sebastian. Mně přijde fajn, když dá někdo jméno, co zrovna moc nefrčí. Líbí se mi to a nevadí mi ani osloveni Pepíčku. Ale Jozífku zní líp ![]()