Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky.
Tak jsem dnes byla s Leontýnkou (15 měsíců) u doktora - je už přes 3 měsíce stále nachlazená. Ale o to nejde. Za týden je objednaná na očkování pro těm příušnicím apod. A já jsem doktorovi řekla, že bych to chtěla odložit, vhledem k tomu, jak je teď pořád nemocná apod. třeba na ty 2 roky. A on na mě jen vytřeštil oči a řekl, že to rozhodně nejde, že zákon povoluje odložení max. o měsíc ze zdravotních důvodů a to není ani nachlazení. Že pokud opakované nachlazení nekončí zápalem plic nebo angínou, tak to není známka oslabené imunity a tudíž se očkování nemusí odkládat. A že máme přijít i když bude nastydlá. Tak jsem mu říkala, že není dána horní hranice očkování, že dost maminek očkuje v těch dvouch letech, někdo těsně před školkou (to že někdo neočkuje vůbec, jsem mu ani raději neříkala). A on si zase mlel to svoje, že to zákon nedovoluje apod.
Tak teď nevím, jestli jsem blbá já a nebo doktor a nevím nevím, jak to vyřešit.
Rozhodne to jde. Moje doktorka treba zacina ockovat MMR az od 18m.. a to neni zadny odklad. My budeme ockovat az ve 24m a zadny problem to neni. ![]()
Zkus se mrknout sem, urcite tady nekde neco bude, tak at jdes priste poradne pripravena. ![]()
http://www.vakciny.net/…SLATIVA.html
Já jsem očkující, jsem klidnější, když jedeme dle očkovacích tabulek, ale tohle? Jako u hexavakcíny bych rýmu asi neřešila, ale u „příušnic“?
To bych chtěla odložit každopádně. Uvidíš, jak na tom budete za měsíc, ale s nastydlým dítětem bych tam nechodila. Zrovna tohle očkování je sajrajt i podle mých měřítek.
Maty měl odložení tohohle očkování o 1,5měsíce jen z toho důvodu, že si hrál vedle holčičky, která dva dny na to dostala neštovice. Ale to je pravděpodobně jiná situace.
a co se s doktorem zkusit domluvit, že naočkujete v 18 měsících, u priorixu je pro první dávku doporučené rozpětí 15-18 měsíců, a s malou jsem objednaná na prevenci v roce a půl a rovnou dáme priorix, pokud teda nebude zrovna nemocná ![]()
jako nedala bych asi v těch 15 měsících, ale odkládat na 2 roky se mi zdá zase pozdě…
a teď se do mě pusťte ![]()
Doktor ti nepodal pravdivé informace, pro očkování MMR (příušnice, spalničky, zarděnky) není zákonem stanovená horní hranice, do kdy se musí očkovat, takže můžeš odkládat jak dlouho chceš a ani k tomu nemusíš mít žádný důvod. U tohoto očkování je opravdu vhodné, když budeš očkovat až po 2. roce nebo později.
A hlavně bych rozlišovala rýmu a rýmu. Jestli dítěti jednou za den utřu nos, a 2× pšikne, to podle mě není rýma. Jak už pokašlává nebo sem tam smrkne, na očkování bych nešla.
Ivuška to napsala přesně, není tam dána max hranice očkování.
Ale jinak k doktorovi, to je teda pako, já to odkládala i kvůli právě rostoucím zubům, že není ve své kůži a doktorka v pohodě, ať se pak ozvu, až bude ve svý kůži.
Zrovna s tímhle očkováním mám stejné zkušenosti…také jsem si to nechala odložit asi o měsíc kvůli nemoci…a když jsem tam pak volala, že děti jsou trochu nachlazené, jestli to raději zase neodložit, tak na mě doktor spustil stejnou písničku a to je jinak ve všem vstřícný
Naštěstí u nás to byla jen trochu rýma, takže jsme přišly, koukl jim do krku a naočkoval.
jo a očkovat živou vakcínou bych i jen při obyčejné rýmě nenechala!!
Nacpi do prcka nějaký multivitamín, hodně ovoce zeleniny, i třeba laktobacilky na imunitu, ať se té rýmy co nejdřív zbavíte ![]()
nám dala doktorka očkování až na 18ti měsících u Matěje. Matouš měl jít teď na 15ti měsících ale v prosinci prodělal spolu s bráchou neštovice a od té doby se s námi táhnou všelijaké rýmy,kašle a průjmy. Takže odklad s očkováním je samozřejmostí, vidím to tedy někdy po tom 18.tém měsíci.
Ywett píše:
A hlavně bych rozlišovala rýmu a rýmu. Jestli dítěti jednou za den utřu nos, a 2× pšikne, to podle mě není rýma. Jak už pokašlává nebo sem tam smrkne, na očkování bych nešla.
jj, je rýma a rýma, jak začne valit z nosu a pokašlávat, tak ne, ale jak se jednou za den utře nos, nebo večer vytahuju šušně, tak to za rýmu nepovažuju, u sebe to mám stejně…
Ywett píše:
Já jsem očkující, jsem klidnější, když jedeme dle očkovacích tabulek, ale tohle? Jako u hexavakcíny bych rýmu asi neřešila, ale u „příušnic“?To bych chtěla odložit každopádně. Uvidíš, jak na tom budete za měsíc, ale s nastydlým dítětem bych tam nechodila. Zrovna tohle očkování je sajrajt i podle mých měřítek.
Maty měl odložení tohohle očkování o 1,5měsíce jen z toho důvodu, že si hrál vedle holčičky, která dva dny na to dostala neštovice. Ale to je pravděpodobně jiná situace.
No já jsem zatím taky všechno očkovala, tak jak se má.. Ale tohle jsem chtěla právě odložit, dokud malá nebude aspoň měsíc zdravá.
Když nejhorší je, že já prostě nejsem „hádací“ typ člověka.
Asi tam budu muset poslat manžela, nebo nevím…
Nedokážu převědčovat doktora o tom, že se to očkování vážně může posunout.. přece on to musí vědět lépe
(i když to evidentně neví).
Asi jen vytisknu tuhle diskuzi a dám mu to přečíst. Nebo fakt nevím nevím ![]()
tessika píše:
Ahoj holky.
Tak jsem dnes byla s Leontýnkou (15 měsíců) u doktora - je už přes 3 měsíce stále nachlazená. Ale o to nejde. Za týden je objednaná na očkování pro těm příušnicím apod. A já jsem doktorovi řekla, že bych to chtěla odložit, vhledem k tomu, jak je teď pořád nemocná apod. třeba na ty 2 roky. A on na mě jen vytřeštil oči a řekl, že to rozhodně nejde, že zákon povoluje odložení max. o měsíc ze zdravotních důvodů a to není ani nachlazení. Že pokud opakované nachlazení nekončí zápalem plic nebo angínou, tak to není známka oslabené imunity a tudíž se očkování nemusí odkládat. A že máme přijít i když bude nastydlá. Tak jsem mu říkala, že není dána horní hranice očkování, že dost maminek očkuje v těch dvouch letech, někdo těsně před školkou (to že někdo neočkuje vůbec, jsem mu ani raději neříkala). A on si zase mlel to svoje, že to zákon nedovoluje apod.
Tak teď nevím, jestli jsem blbá já a nebo doktor a nevím nevím, jak to vyřešit.
Blbý je pan doktor, to očkování není povinné ze zákona ale udává ho jen vyhláška která povinná není =) druhá věc je, že se dá i odložit na ty dva roky, my byli na tom priorixuv normálním termínu a s malým to udělalo šílené věci, ta vakcína obsahuje hliník a my měli asi alergickou reakci. Jestli je malá nemocná už tři měsíce netrpí spíš na průdušky? Náš malý to tak má taky =( my drhou dávku priorixu chceme odložit co na nejpozději =)
taky si myslím, že by v tom neměl být problém. Navíc se říká, že zrovna tohle očkování je na reakce to nejhorší, takže bych si odložení klidně vydupala ![]()
To pak je asi blázen moje doktorka, ta veškeré očkování kvůli nachlazení tedy odkládá, kór pokud by trvalo 3 měsíce ![]()