Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky
trapi me svedomi
mam dceru za chvili ji budou 4 roky a mam ted tak 10 dni do porodu ( terminu) no a jde o to ze se ji nevenuji az tak jak bych mela
rano vztanem udelam snidani a pustim ji pohadky a jdu si jeste lehnout tak na 2 h pak zase uklizim a varim.. takze ona si bud hraje sama nebo se diva jak varim jenze ja pospicham páč nestiham nic.. pak je polevka.Po obede si jde lehnout a ja bud taky sni a nebo jdu jeste pomali douklizet nadobi atak.. pak prijde muj z prace a to si mala hraje sama. Pak prijdou deti od sousedu a hrajou si az do vecera.. a ja nachystam veceri, vanu, zuby vycistit a pohadku ji prectu pred spanim to delam kazdy den aspon neco..a pak jde spinkat.. tohle je tak skoro kazdy den.. ted jsem tak unavena a protivna na vsechno
pisu to protože chtela bych znat vas na to nazor ci radu. vim jsem hrozna mama a nemela bych mit ani to druhe mimi kdyz jsem taková..
ale moc ji miluji z celeho
moc me to mrzi a skoro porad brecim ze jsem takova ze pro me je důležitejsi spanek…jen doufam ze tohle obdobi prejde a budu zase si hrat s moji princeznou.
jen porad spim a jsem lina.
Boze des.. dekuji za přečtení az sem.. jinak skolka ma ted prázdniny ale od 1.1. jde zase do skolky
drzte se paa ![]()
No asi tě zklamu, ale po porodu to bude ještě větší fičak a nebudeš mít čas už vůbec na nic
minimálně prvních pár měsíců
@Elena Gilbert Je to v pohodě, je jasný, že teď už většinu času budeš polehávat, nabíráš síly k porodu. Musí se víc zaměstnat manžel, když přijde z práce s malou si pohrát, sednout si třeba s ní a hrát například pexeso, člověče apod. Vím, jaké to je, mám dcery od sebe 5,5 let. Při druhém jsem taky často ležela, mám stitnou a ta samotná mě dost unavovala a před porodem jsem taky byla ráda, že ležím. Dcera mě nechávala i ráno spát, koukala na pohadku a ja jedním okem spala a druhým dohlížela, aby se ji neco nestalo. Nejsi jediná, proste každý těhotenství je jiné a malé to vynahradíš až porodíš. Po šestinedělí už bude lépe, začátky s miminkem jestě budou krušné, ale pak už to bude dobré a vynahradíš ji to. Držím palečky
![]()
Nevim, co resis. Asi te uz ovlivnuji dost hormony. Spis nechapu, ze manzel prijde domu a dcera si hraje sama. At ji vezme ven, kdyz ty uz na to nemas silu. At se ji venuje. Varit muze s tebou a ty var na dva dny a ten druhy den delejte neco jineho. Bud rada, ze je tak hodna a ty muzes spat. Jak ja bych v druhem tehotentvi rada spala pres den a neslo to. Ja musela behat za synem i den pred porodem.
Jsi dobrá máma.
![]()
Je úplně normální, že jsi unavená před porodem..
Každopádně nemusíš denně vařit. Uvařit může večer i manžel, klidně na dva dny směs dušeného masa. A jednou k tomu jen uvaříš rýží, podruhé těstoviny nebo brambor. Fajn jsou i gnooci.
Omáčka se dá i zamrazit. I vývar. Takže prostě toho navařit víc a mrazit po porci.
Nebo upéct kuře a přihodit k tomu stehna. Štouchačky a pak rizoto.
Takže vaření obden by jsme měli, když občas uvaří manžel, tak vařit budeš max. 2* týdně.
Bude se ti to hodit i v šestinedělí.
Malé můžeš číst, koukat na pohádky sní…tvoje spaní moc nedoporučuji, když je vzhůru.
Odpoledne si můžeš jít lehnout i s maličkou
vzít si ho do postele, bude ráda.
Jak bude školka, bude to lepší.
Hlavně aby se otec už co nejvíce zapojil…a nečekal ještě navařeno a naklizeno. ![]()
Přinejhorším objednávat někde jídlo, poprosit blízkou kamarádku, jestli by neuvařila něco navíc a zaplatit to…
A vždycky tady ještě máme těstoviny s rajčatovou omáčkou, moje záchrana, když se nechce mě. Nakrajím kuřecí prso orestuji na cibulce, když je, přidám žampion a nechám prohřát s omáčkou ze skla. Mezitím se uvaří těstoviny. Uvařeno komplet za 20 minut max.
Myslím, že snad všechny děti to mají rády.
Odpoledne ať jde manžel s dcerou ven a ty můžeš odpočívat a udělat ten nejnutnější půlhodinové úklid. A třeba v sobotu může uklidit manžel (vysát, vytřít, utřít prach, převléct postele, umýt koupelnu) a ty ve všední dny dělat jen údržbu.
Špatná máma určitě nejsi, jen jsi unavená. A ven chodíte? Nebo máte zahradu? Asi bych omezila ten úklid a vaření a přeci jen se trošku pověnovala dceři, to by mi bylo taky líto jí takhle nechávat celý den, ať si dělá, co chce.
Ne, po porodu to bude mnohem horsi. Ty víc unavená, nervózní, budou se křížit zájmy většího dítěte a mimina… Alespoň je tedy dítě odkládáno již teď a není zvyklé na full servis, který pak nebude mít, tak to pro něj bude větší šok. Musíš si určit priority. Naše děti nemají k obědu polévku, mají jen jedno jídlo, zato nebyly nikdy 2 hod u TV. A on by ten úklid také počkal na muze. Nemusíš s dítětem chodit túry, zapojit se do jeho her nebo jeho do tvých práci, to můžeš i v tomto stavu. Hrat hry jde i v posteli nebo u dítěte na zemi.
Jinak v těchto diskuzích obvykle čeká uživatel přesvědčování, jak není špatný rodič a jak bude lépe. Za mě by se dalo toho dost změnit a o tom lépe jsem již psala.
Až zas budeš vařit polévku, tak jí dej jednu malou mrkev nebo kus okurky a příborový nůž, postav ji k lince na stoličku, at krájí a hned bude mít zážitek, že vaří a pomáhá.
@Elena Gilbert píše:
Ahoj holkytrapi me svedomi
mam dceru za chvili ji budou 4 roky a mam ted tak 10 dni do porodu ( terminu) no a jde o to ze se ji nevenuji az tak jak bych mela
rano vztanem udelam snidani a pustim ji pohadky a jdu si jeste lehnout tak na 2 h pak zase uklizim a varim.. takze ona si bud hraje sama nebo se diva jak varim jenze ja pospicham páč nestiham nic.. pak je polevka.Po obede si jde lehnout a ja bud taky sni a nebo jdu jeste pomali douklizet nadobi atak.. pak prijde muj z prace a to si mala hraje sama. Pak prijdou deti od sousedu a hrajou si az do vecera.. a ja nachystam veceri, vanu, zuby vycistit a pohadku ji prectu pred spanim to delam kazdy den aspon neco..a pak jde spinkat.. tohle je tak skoro kazdy den.. ted jsem tak unavena a protivna na vsechno
![]()
pisu to protože chtela bych znat vas na to nazor ci radu. vim jsem hrozna mama a nemela bych mit ani to druhe mimi kdyz jsem taková..
ale moc ji miluji z celeho
moc me to mrzi a skoro porad brecim ze jsem takova ze pro me je důležitejsi spanek…jen doufam ze tohle obdobi prejde a budu zase si hrat s moji princeznou.
![]()
jen porad spim a jsem lina.
Boze des.. dekuji za přečtení az sem.. jinak skolka ma ted prázdniny ale od 1.1. jde zase do skolky
drzte se paa
a co dělá její otec? proč se jí nevěnuje on? nebo proč ti nepomůže? ![]()
Ty nepotřebuješ pobyt na čerstvém vzduchu nebo jste aspoň na zahradě? Proč zveš děti od sousedů? To není jejich matce blbý je k vám teď posílat? Spíš by se měly stydět, že nevezmou to tvé dítě ven nebo na výlet, když máte takové „vztahy“.
Ono prospat celý den není dobré ani v závěru těhotenství. Podporuje to noční nespavost. Myslím si, že ty dvě hodiny ráno by Ti měly stačit, v období, kdy dcera spí, můžeš uklízet a odpoledne se jí věnovat. Nebo naopak, ráno vstát s ní, jít spát s ní po obědě a věnovat se jí ráno a odpoledne.
Nevím, proč by měl úplně vše zastat muž až přijde z práce, taky má právo si odpočinout.
Pokud jsi jen zalezlá v bytě, nediv se, že jsi tak unavená. Pobyt venku dodává kyslík.
A to, že tady v noci čučíš a píšeš příspěvek skoro před půlnocí, o něčem svědčí. Máš dávno spát, abys mohla ráno fungovat pro svoji dceru.
Promiň za upřímnost.
Neplaš, vždyť jsi pár dní před porodem, snad si nemyslíš, že v takové situaci nějaké maminky lítají s dětmi po hřišti a nebo blbnou v rybníce? ![]()
Půjde od září do školky? Pokud ano, tak si to sedne, neboj. Dopo bude zabavená s dětmi, ty se budeš věnovat mimču, a odpoledne bude prostor pro nějakou procházku nebo chvilku hraní, ale i kdyby ne, nic se neděje. Máma není animátor přece, stačí, že tam jsi pro ní ![]()
@Elena Gilbert Jak píšou holky přede mnou, po porodu budeš unavená jinak, než těhotensky a budeš muset kombinovat potřeby 2 dětí.
Měla by jsi si to trochu líp zorganizovat. Jako netřeba s ní obrážet hřiště a šplhat po rozhlednách. Ale holka může vařit, uklízet s tebou, není potřeba mít polívku + hlavní jídlo, uvařit mlže muž, mlžeš uvařit na 2 dny a pak už jen přílohu nebo nevařit vůlbec a využít teď nějaký polotovar.
Můžeš ležet a číst jí.
Jako taky mi školkové dítě trávilo v době covidu, když jsme museli pracovat na HO spoustu času u televize, ale to byla krapet jiná situace. A po práci jsme se dětem věnovali oba rodiče.
@Cuddy píše:
Ne, po porodu to bude mnohem horsi. Ty víc unavená, nervózní, budou se křížit zájmy většího dítěte a mimina… Alespoň je tedy dítě odkládáno již teď a není zvyklé na full servis, který pak nebude mít, tak to pro něj bude větší šok. Musíš si určit priority. Naše děti nemají k obědu polévku, mají jen jedno jídlo, zato nebyly nikdy 2 hod u TV. A on by ten úklid také počkal na muze. Nemusíš s dítětem chodit túry, zapojit se do jeho her nebo jeho do tvých práci, to můžeš i v tomto stavu. Hrat hry jde i v posteli nebo u dítěte na zemi.
Přesně tak. Krátké procházky by jí naopak prospěly a usnadnily porod, zlepšily náladu. Nebo dojít s dítětem někam do parku nebona hřiště. Nedivím se, že je na tom, jak je, když v noci nespí-příspěvek píše před půlnocí.
Já jsem si v těhotenstvích zakázala spát přes den víc jak hodinu denně s výjimkou těch prvních 3 měsíců, kdy je fakt únava. A pomohlo to. V noci jsem spala celkem dobře a přes den jsem fungovala s dětmi do poslední chvíle.
Nevím, co má doma za bordel s jedním dítětem, ale nevidím důvod, aby vše dělal manžel. Kdyby chodili víc ven a nezvala děti sousedů, bordel by nebyl ![]()
Jsem ráda, že to někdo vidí podobně a neplácá ji po ramenou.
Já jsem teď taky těhotná a často šíleně unavená. Doma mám 2-letou dceru. Nevařím teda určitě každej den, vařím na víc dni. Ale klíčem k řešení této situace je manžel. Můj muž jakmile přijde domu, vezme dceru ven a mají spolu nějaký program. Teď v létě je to super, jak je dlouho vidět.