Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To tak prostě je…hlavně to chce pevný režim, nechat jít lehnout ve stejný čas, za stejných podmínek a nenechat se přemluvit, že má hlad…Kdyžtak před spaním ještě před čistěním zubů se zeptat, zda má hlad, pokud odmítne, nereagovat na pozdější nářek..
A proč nezavelíš do postele dřív? Prostě v 6 večeře, vykoupat, večerníček a spát…jako na vojně (nebo u nás doma
) přijde mi, jestli spíš není přetažená, tak vymrzuje…
Ahoj, mam to same. Mam 7mi letou a 4, a pul letou take. Obe dve delaji to stejne. Stavaji brzy, odpoledne nespi a jeste ted mi reknou ze maj hlad a zizen a to v 7 meli veceri. Chodej spat taky az kolem 10 ale rano maji problem vstat, ale i tak vstanou. Uprime absolutne taky nevim co s tim. Moc jsem nepomohla. Ale az nekdo poradi co s tim delat budu rada. Ja jsem s deti taky na nervy. Chodim do prace a oni ne a ne usnout jako normalni deti v 8vecer. ![]()
Je to možný
Mám doma to samé. Děti usínají tak v půl desáté, nejmladší je skoro čtyřletý. Vstávají brzy a i když lítají skoro pořád venku, tak to stejně nepomáhá.
Taky bych ráda večer klid. V zimě to bývá lepší.
Ježíši ženský, prostě v o půl 8 se jde do postele a hotovo…přece si děti neurčují v kolik se jde spát… Neříkám, že ty naše usnou na povel, ale prostě jsou zvyklé, že okolo půl 8 už začíná „čas pro dospělé“…
Nekoukala bych s ní na televizi, ale šla by do postele s mladší. Přeučit ji bude těžké, když je zvyklá na jiný režim. Záleží, jak moc ti to vadí a co jsi pro změnu ochotná udělat. Naše děti to taky tak mají, např. teď mi tu budákuje mladší, vždy odvelím do pokojíčku do postele a víc se s ním nebavím. Dcera je přetažená a vymrzuje.
Moc neporadim, mam doma neco podobneho
ale jen ze v tom nejsi sama. Resila jsem i s doktorem, ze mi mala spi malo, ale pry to tak nektere deti maji
ted v lete to az tak nehrotim, hodne grilujeme nebo jsme na navsteve tak chodi proste po 10
ale je fakt ze v 6 nevstava, ovsem kolem 6:30 se ji obcas zadari i kdyz jde v 11 ![]()
@Mirka Dušínová ano napul s tebou souhlasim, „velet“ ma rodic, ale napr nase mala kdybych ji dala v 8 do pokoje, tak je bugr - resp ona by poslechla, ze tam musi byt, ale plakala by - a to zas ja nechci, takze je to dost o tom, co chce/snese rodic. Pro nas to takova tragedie neni zkratka a na vyrvani ja nemam naturu ![]()
@Mirka Dušínová píše:
Ježíši ženský, prostě v o půl 8 se jde do postele a hotovo…přece si děti neurčují v kolik se jde spát… Neříkám, že ty naše usnou na povel, ale prostě jsou zvyklé, že okolo půl 8 už začíná „čas pro dospělé“…
Presne, u nas se jde spat v 6.30 (3.leta), nejpozdeji v 7. A nevadi nam, kdyz si tam jeste v posteli prohlizi knizky nebo hraje s plysakama, ale proste v 5 vecere, v 6 cteni pohadek, 6.30 postel. To se jeste nestalo ze by nam tu v 10 behala po byte. A vstava v 6-7, pres den nespi.
Já to měla taky a pomohlo až pevně stanovit režim. V osm do postele, tam si ještě mohla prohlížet knížku, číst a v devět se zhasinalo. Pití měla u sebe, když dostala hlad tak maximálně suchý chleba nebo rohlík.
Teď přes prázdniny má večerku posunutou o hodinu.
@saadet Jo tak každé dítě je jiné, mám zkušenost jen s 2
ale vedeme to takhle od mimin, prostě rituál a spát…kojení, pohádka, pomazlení a spát…když byl nějaký splín a pláč i jsem si lehla chvíli s nima, vymrzovací řev v nemiminím věku ignoruju, ale ten si myslím, že zkušená máma pozná, obzvlášť ten z únavy… prostě dodržujeme dobu na odchod do postele (samo teď o prázdninách jsou akce, tak jdou později) a pokud je dítě nespavec, dala bych spát třeba v 9, ale dodržela bych nějaký řád..myslím, že děti to fakt potřebujou
@hani28 píše:
Presne, u nas se jde spat v 6.30 (3.leta), nejpozdeji v 7. A nevadi nam, kdyz si tam jeste v posteli prohlizi knizky nebo hraje s plysakama, ale proste v 5 vecere, v 6 cteni pohadek, 6.30 postel. To se jeste nestalo ze by nam tu v 10 behala po byte. A vstava v 6-7, pres den nespi.
Taky souhlas! V 6 koupel a sup do postele. Syn spi pres den asi hodinu, takze neexistuje, ze tady bude v 10 litat. Jaky si to zensky udelate, tak to mate ![]()
@Mirka Dušínová jj souhlasim, ze deti potrebuji nejake ritualy, ty mame taky, jen (obzvlast ted v lete
) je mame casove flexibilnejsi
ale od zari pujde do skolky, tak to ten rezim taky upravi a jak jsem psala, nam to tolik nevadi hodne jsme venku vecer a ja nesnasim vstavani
a ad plac, ac jsem na dnesni dobu velmi „prisna“, tak plac proste nemam rada a u nas by to zatim bez revu neslo vecer - mysleno vykoupat do pokoje a spat.
@magdickakocicka no tak promin, ale dat dite v 6 spat me osobne prijde mimo treba
a takovy ty kecy jaky si to udelate, takovy to mate
deti nejsou roboti pres kopirak, tudiz nelze na vsechny aplikovat stejne „postupy“ ![]()
@letníček Jako u nás. V 10 tu holky ještě vymýšlí, co by ještě dělaly. Je jim 6 a 5 let. Vstávají v 6 ráno. Přes den už taky nespí. Já odpadám dřív než ony. ![]()
Ahoj.Chci se vas zeptat, jestli je to normální. Mám trochu výčitky, že jsem snad necitlivá matka nebo co.Mam dvě holky.Ta starší má 4 a půl a odpolední spaní jsme rušily brzy.No nic. Teď vstává cca kolem 6 ráno a odpoledne se spaní nekoná. I když vidim, že je unavená a spala by, přemáhá to. Večer nějak kolem půl sedmé večere. To sní málo. Řekne že už nechce. Mladší usne po sedme hodině. Pak sedíme u televize, starší je unavená, ale spát nejde. Leží na gauči. Já jsem na ně přes den sama, takže jsem večer už unavenější a kolem té osme se těšim na svůj klid. Jenže dcera začne, že má hlad, že má žízeň. Už jsem ji tisíckrát řekla, že má pořádně večeřet, ale marné. Dnes začla o půl deváté zase že má hlad atd. Už jsem na ni zvedla hlas
Připadá mi, že to dělá schválně. Je to normální, aby 4 a půl letá vstávala v 6,šla do školky, po školce ještě jdeme ven a usne mi kolem půl desáté večer???jsem už z ní někdy vážně nervní a stydim se za to