Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky chci poprosit o radu s uspáváním mé 18-ti měsíční holčičky. Malou stále večer kojím, většinou u kojení neusíná a já ji poté uspávám na rukou, ale zádá už pomalu začínají protestovat. Máte někdo nějakou radu nebo podobnou zkušenost, že se to změní? Snažila jsem se ji uspat v postely, že ji hladím, čtení pohádky atd., ale malá nechce ležet a začne lozit a když ji položím tak začne ječet, položení do postýlky taky hysterický řev, moc nevím jak na ni, ale určitě nechci jít metodou přes vyřvání, malá totiž nebřečí, ale opravdu řve a na to nemám ji tam nechat. Prosím bez řečí typu, jak jsem si ji naučila tak to mám mi nepomůžou. Malá měla ekzém a pořád se drbala, potřebovala jsem ji rychle uspat a jaksi nám to zůstalo, i když vždycky jsem ji na rukou neuspávala, ale kolem 10 měsíce se to nějak zlomilo a od té doby furt na rukou. Všem moc děkuju za rady nebo ujištění, že se to třeba časem nějak samo zlomí ![]()
@Whizzy co zkusit nějakou závěsnou houpačku? Jinak ano, zlomí se to, neboj, do 18ti jí na rukou mít nebudeš ![]()
Po obědě pouze v kočáře na balkoně, to zase neexistuje aby spala v ložnici, jednou jsem to zkusila a konec
A to jsme dřív, když spávala ještě 2× v ložnici normálně spala
tak já nevím ![]()
Většinou tak do půl 2, max do 2 a večer chodí spát kolem 8, většinou podle toho v kolik vstane, dneska třeba až v 9 a žádný rozdíl jsem nezaznamenala. Ona mi na té ruce většinou usne tak do 15 min, ale chtěla jsem aby se naučila usínat sama bez houpání…
@Whizzy Urcite nejsem pro Estvillovu metodu, ale urcitemu placi se nebranim. Mame tedy mladsi dite, ale po kojeni si s nim lehnu do nasi postele, kde si odbydeme zpivaci ritualy a nasledne zacne dite po mne ruzne lezt. Dusledne vracim do horizontalni polohy, kde po chvili casto s placem usina. Ale beru to tak, ze je v tom pro nej nejprijemnejsim prostredi - u maminky v naruci, takze kdyz place, neni to zadnym nestestim, ale pouhou nechuti lezet. No a s tim se holt musi bobek vyporadat… Ale chce to byt dusledna, nejlepe by bylo, kdyby ti zada vypovedela sluzbu a ty jsi proste jiz nosti nemohla a nemela by jsi na vyber.
@Cuddy jo kdyby plakala, ale ten hysterák je hrozný, já jsem ještě celkem nervák
zkoušela jsem ji i přidržet a tulit, ale je to děs, vím že bez pláče to asi nejde, ale ten řev je hrozný ![]()
@Whizzy A s rok a pul letym ditetem se jeste nejde nejak domluvit? Vysvetlit mu, ze mas bolava zada? ![]()
@Whizzy píše:
Většinou tak do půl 2, max do 2 a večer chodí spát kolem 8, většinou podle toho v kolik vstane, dneska třeba až v 9 a žádný rozdíl jsem nezaznamenala. Ona mi na té ruce většinou usne tak do 15 min, ale chtěla jsem aby se naučila usínat sama bez houpání…
Ty časový intervaly jsou jako u nás. Myslela jsem si, že třeba ještě není unavená… Řvát bych ji určitě nenechala
.
U nás platilo hlavně to, že jsem se JÁ sama musela dát do pohody(jsem taky nervák), v klidu u ní ležet, vysvětlit ji, že je potřeba jít spinkat. A šlo to.
. Tak hodně štěstí ![]()
Taky jsme syna houpali dlouho na rukach a na balonu cca do 16m(teda manzel).A ted ho houpem v autosedačce(vajicko)nebo jak se to jmenuje? No vleze se tam tak tak, ale usne a nemusime na rukach. Je to lepsi…Setri si zada ja uz man skoliozu bederni patere a kulham jak mrzak
,ale to nebude houpanim. A musim behat za synem, vubec nevim co mam delat ![]()
@Cuddy Jo to jsem ještě nezkoušela, můžu vyzkoušet, ale nemyslím že budu nějak úspěšná, ona je proste zvyklá usínat u nějakého pohybu a toho se nechce vzdát
Přemýšlela jsem o koupi postele a zkusit dát do pokojíčku, ale jestli to nějak změní situaci netuším
Většinou spí v postýlce a v noci putuje ke mě do postele.
@Cuddy píše:
@Whizzy A s rok a pul letym ditetem se jeste nejde nejak domluvit? Vysvetlit mu, ze mas bolava zada?
S některými bohužel ne. Moje dítě nechápalo ani ve třech letech, že mamince je fakt zle, potřebuje ležeta tudíž po mně nemá lézt, tahat mě za vlasy a co dvě minuty se ptát, kdy už si s ním půjdu hrát. ![]()
@prdelka17 Moc děkuju, no každopádně budu nějak zkoušet
5vát určitě nechci nechat
@anďeliczek Taky to nemáš jednoduché, tak snad nám ty děti začnou hezky spinkat ![]()