Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Poprve jsem si planovala, jak vse naplanovane uskutecnim, porodila jsem predxasne a v pohode i bez toho, takze k druhemu porodu jsem sla absolutne nezodpovedne bez pripravy. A taky byl uplne v pohode. Niceho se neboj.
Necvicila jsem, nemasirovala jsem hráz, u prvního jsem o porodu nevěděla vůbec nic a porod byl hodně rychlý. U dalších dvou jsem něco o porodech něco nastudovano, rodila jsem ambulantně
všechny 3 porody proběhly naprosto bez komplikaci ![]()
Já, na cvičení jsem nechodila, na kurzech jsem nebyla, hráz jsem nemasírovala, prostě nic nic nic, rodila jsem čtyřkilové dítě a porod byl pohádka. Dokonce obě PA říkaly, že tak krásný porod dlouho neviděly a máme to i na videu, tu chválu slyšet
tak neboj, medílální, reklamní a konzumní masáž nastávajících matek v dnešní době je veliká a leckdy zbytečná.
V tom případě jsem taky nezodpovědná
Nechodila jsme na předporodní kurzy, na cvičení pro těhotné, nemasírovala jsem vůbec nic a dovolila jsem si porodit už 7×
(vlastně 8×, ale dvojky plánovancou sekcí nepočítám). Nemám pocit, že by mi to chybělo, všechno jsem to krásně zvládla ![]()
Příspěvek upraven 11.11.14 v 20:15
Mě docela mrzí že jsem nebyla na kurzu, bohužel jsem musela poslední 3 měsíce ležet, takže jsem o kurz přišla. Při porodu jsem nevěděla co mám dělat, jak dýchat… možná kdby tam byla milejší a ochotnější PA tak to bylo o něčem jiném ![]()
@fragola píše:
V tom případě jsem taky nezodpovědnáNechodila jsme na předporodní kurzy, na cvičení pro těhotné, nemasírovala jsem vůbec nic a dovolila jsem si porodit už 7×
Nemám pocit, že by mi to chybělo, všechno jsem to krásně zvládla
7× teda pani, smekám!
Po sedmé to už snad ani nemohlo bolet, ne?
Příspěvek upraven 11.11.14 v 20:15
Děkuji
Jsem ráda, že nejsem sama…přijde mi, že to teď všichni hrozně řeší. A já jsem spíš takový typ, že než dát nějakých 1000 korun za balonek na masáž hráze, tak radši něco koupím pro mimčo
jen mě to tak vyděsilo, když to teď všude slyším nebo se mě někdo ze známých co už porodily ptá ![]()
Já poctivě masírovala a malý měl 4kg, takže stejně šití
Na předporodní kurzy jsem nechodila, na cvičení už vůbec ne (skupinové cvičení upřímně nesnáším), takže jsem akorát doma hopsala na baloně (kvůli zádům).
Za mě - člověk se může připravovat jak chce, stejně k tomu přijdeš jak slepá k houslím. Ani dýchání jsem necvičila, PA mi to stejně ukázala na místě (a i kdybych to měla naučené, tak jsem při kontrakcích měla stejně v hlavě prázdno, dělala jsem co mi řekla
)
@Anonymní píše:
DěkujiJsem ráda, že nejsem sama…přijde mi, že to teď všichni hrozně řeší. A já jsem spíš takový typ, že než dát nějakých 1000 korun za balonek na masáž hráze, tak radši něco koupím pro mimčo
jen mě to tak vyděsilo, když to teď všude slyším nebo se mě někdo ze známých co už porodily ptá
Máš recht, je to neskutečná stádnost.
@Burj Chalifa Díky, jsem příspěvek editovala. Vlastně 8×, dvojčátka plánovanou sekcí neberu jako porod, o který bych se nějak extra přičinila ![]()
No a i po sedmé to bolelo, to zase ne, že ne ![]()
@fragola teda klobouk dolů
mě porody jako takové moc nebolely, ale po tom 3 porodu jsem měla při každém kojení ještě další 4 dny pocit, že rodim ![]()
@Ivaneska No, zavinování byla síla od 4. porodu dál, to zase jo. Bez analgetik bych nebyla schopná fungovat ![]()
Masáže, cvičení a kurzy potřeba nejsou (ve smyslu nutnosti, bez které neporodíš nebo jedině s komplikacema). Co by ale asi každá rodička měla vědět je, jak porod probíhá (fyziologický/nefyziologický) - z relevantního zdroje. Jestli to bude z přednášky, knihy, videa je asi fuk. Ale aby věděla, kdy do porodnice mazat hned, kdy to počká.
@fragola já to řekla doktorovi, že mě to bolí, porod prospal, vylezl až před 6 ráno
Hned mi napsal čípky proti bolesti, bez nich bych asi vyskočila z kůže
Vubec jsem netušila, že zavinovani dělohy může tak bolet ![]()
Ja kdybych si pred prvnim porodem stokrat neprecetla radu prikladat a prikladat, tak nekojim. V porodnici mi dali brozurku, nikdo mi pres cetne prosby nepomohl a ja se zkratka drzela toho, co jsem si nacetla pred porodem.
A kdybych si neprecetla, ze tlaky na konecnik pri kontrakcich muzou znacit uz samotne vylodeni, tak se syn narodil v predsini.
Mne osobne vse nactene hodne pomohlo, i tak toho bylo dost a to, co jsem precetla byly takove zachytne body. Ja totiz v zivote nepecovala o mimino, jednou jsem jako sestileta dostala pochovat sestrenici a to bylo vse.
Nejsi nezodpovedna, jen je mozne, ze budes v nekterych situacich hodne tapat a zpetne si budes rikat, ze kdybys mela cas si to promyslet v tehotenstvi, udelas to jinak. A nebo treba vubec ![]()