Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Bibi239 Ja ale takove veci co pises nactene mam to zas nebylo mysleno tak ze bych se nezajimala vubec…samozrejme ze zvedavost je vetsi takze snad kazda si takove veci precte. Takze to kdy mam jet do porodnice, jak probiha porod jak pecovat o dite a co vse potrebuje to nactene mam. Slo mi spis primo o tu predporodni pripravu nic vic ![]()
Já si myslím, že jít tam úplně bez ničeho není dobrý, ale každý to zvládne jinak. Přeporodní kurz není špatný, my byli na dvou povídaní a stačilo. Žádné hrocení. Masáž jsem taky nedělala. Na cvičení jsem třena jezdila, ale měl ajsem to v dosahu a byl to super relax.
Bude to v pohodě uvidíš, dneska v porodnici hodně navedou. Jen kdyby si něčím prošla, tak trochu víš, takhle můžeš být hodně překvapená. Jedna známá šla takhle taky rodit a byla to katasrofa (ale ona je celkově „jiná“). Já byla vyvalená ze všeho i když jsem třeba na kurzu byla.
Jen mě napadá, že všude se říká, co před porodem a co porod, jaké jsou doby porodu a jak se dá rodit. Ale nikde jsem se nedozvěděla, jaké to je ty první dny po porodu. Co se děje na šestinedělí. To mi nějak chybělo.
Ahoj, já jsem to taky moc nedělala. V devátym měsíci jsem měla státnice, přítel nečekanou operaci, smrt a pohřeb v rodině a stále jsem trochu pracovala. Celou dobu jsem mimoušovi řikala, musíš počkat, ted neni čas jít do porodnice. Pak přišel jeden pátek a řekla jsem miminu - tenhle víkend musíš a v neděli se přesně v termínu narodila. Tři dny před porodem jsem šla ke kamarádce, která má 4 děti - tudíž se mi zdála plně kvalifikovaná - a zeptala jsem se jí, co mě vlastně čeká. Jediný co jsem se nedozvěděla a chybělo mi, bylo nenechat si cpát do sebe chemii, dokud jde všechno, jak má. Rodila jsem celkem dlouho, všechno bylo v pohodě a nic moc mi nebolelo, pak jsem si nechala píchnout oxytocin a začalo peklo. A výsledek byl, že jsem rodila bez kontrakce, protože tělo bylo totálně oblblý a když kontrakce víc než 7 minut nepřicházela, tak jsem se zabrala a porodila. Bez přidanýho oxytocinu by to nejspíš přišlo v pohodě samo. Samozřejmě kdyby byl problém, je třeba, aby doktoři zasáhli.
Nedělala jsem masáž, nechodila na cvičení, ani na kurz a porod byl v pohodě ![]()
@avm3 já si třeba myslim, že jít rodit bez ničeho je dobrý.
Já osobně bych se akorát vynervila, kdybych měla procházet porodní sály a chodit na předporodní kurzy. Takže jsem nebyla vůbec na ničem a kamarádka tuhle přijela z předporodního kurzu a řikala čoveče mam dojem, že tam ta porodní asistentka mluvila o Vás.
(Přijely dvě vychechtaný a do rána ta jedna porodila) ![]()
@Pincenza Je to o člověku, každý to bere jinak. Já jsem na porodní sál taky nešla, ty jsem vidět nechtěla. Ale myslím, že projít nějaký krátký základní kurz nebo cvičení není špatný. Mě třeba ani nevadil porod na videu. Já měla větší strach až z druhýho porodu, kdy sem opravdu věděla, do čeho jdu ![]()
Jak píšu, znám právě ten blbej příklad z okolí.
Já třeba díky tomu cvičení věděla, jak mám tlačit a dýchat a rozhodně to nebylo tak, že jsem si v tu chvíli na nic nevzpoměla.
Je to na každém, ale v dnešní době je divný jít rodit naprosto neinformovaná.
@Bibi239 Tak nějak. Ale jak jsem psala výše, já o tom, co je po porodu nic moc nevěděla, na kurzu se nezmínily a ty informace mi trochu chyvělly. Přesně o tom kojení, ale mě naštěstí hodně pomohly sestřičky, ale kdyby nebyly ![]()
Já myslím, že nastávající rodičky/matky by fakt alespoň něco základního vědět měly. Protože pak by tady nebyly takové, co celý den ve několik týdnů před termínem krvácí a zakládají diskuse, co by to jako mohlo být, nebo jedou při prvních kontrakcích po hodině do porodnice a pak si stěžují, že je drželi i několik dní na hekárně nebo posílali na několikrát domů, neptaly by se, jestli můžou 2 týdny po porodu do bazénu, nedivily by se, že otěhotněly v šestinedělí/při kojení čí že mají týden po porodu pořád měsíčky. ![]()
Moje mamka ani sestra se taky nepripravovali a porodili bez problemu a ani ja se na porod nepripravuju a rodim za pae tydnu.. prijde mi to zbytecne, stejne co se stane ma se stat. A jestli mas mit komplikace tak to nejaka priprava stejne nezmeni. Co te ceka urcite vis a stejne to budou zmatky a nejak to dopadne. Neboj nejsi sama. Spis nechapu proc se na to nekter
i tak peclive pripravuji
Také jsem neabsolvovala žádný kurz, nemasírovala..jen vyhledávala na internetu informace
Ač jsem si hledala i ty horší scénáře, snažila jsem se zachovat především klidnou hlavu a tělo. Doktoři musí vědět, co dělat a že k tomu já nepotřebuju kurz nebo masáž..
Porod pohodový, za 4hodiny byla malá na světě. Porodní asistentka a doktorka povídaly, co mám dělat, jak dýchat, kdy tlačit.. ![]()
Akorát gyndařka byla asi přesvědčená, že každá těhula by měla kurz absolvovat, že to je podle ní perfektní průprava a ať si nemyslím, že je to jak ve filmu, že budoucí matka zatlačí a dítě je na světě… ![]()