Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Nána90 tak to pochybuju ze byste otehotnela, kdy jeste nebyl hlen. Kdyz neni hlen tak je cipek zavreny a spermie se dovnitr nedostanou. Cipek se otevre az je plodny hlen. Muzete mit klidne cystu
myslim si ze test byste uz mela mit pozitivni 3.den spozdeni
@Nána90 Na testu druhou čárku nevidím. Ale jestli je předpokládané datum ovulace jen podle aplikace a hlenu, tak je jen přibližné. Ovulace mohla být i později a test ještě může vyjít pozitivně za několik dní.
K přesnějšímu určení ovulace je potřeba aspoň pár měsíců dělat ovulační testy, ideálně i měřit bazální teplotu.
@Nána90 mě se druhá skoro neviditelná čárka ukázala až druhy den zpoždění, a to jako opravdu byla skoro neviditelná, dnes mám 18dpo druhá čárka je viditelná, ale rozhodně ne úplně silná. Digital mi včera ukázal plus 1-2 a to je citlivost 25 a mamatest 10. I u první dcery mi test nabíhal hodně pomalu
Ahoj
dnes je to týden zpoždění ms bolí mě občas pod bříšku a i prsa.. pořád jsem nafouklá jak balón a je mi často špatně a chce se mi zvracet. Poslední sex jsem měla 20.5 po 12dnech jsem byla na gynde jestli nejsem těhotná a řekl že teda nejsem
Ms jsem měla dostat 1.6 jenže pořád nic žádný příznaky že bych měla to dostat myslíte si že bych mohla být těhotná? Děkuji ![]()
@MonaSun píše:
@Nána90 tak to pochybuju ze byste otehotnela, kdy jeste nebyl hlen. Kdyz neni hlen tak je cipek zavreny a spermie se dovnitr nedostanou. Cipek se otevre az je plodny hlen. Muzete mit klidne cystumyslim si ze test byste uz mela mit pozitivni 3.den spozdeni
To je ale nesmysl s tím hlenem. Jsou ženy a není jich málo, kterým se vůbec plodný hlen neuvolňuje, popř. se uvolní až po ovulaci, kdy už je na oplodnění pozdě (jako u mě - žádný plodný hlen, ovulace prokázaná folikulometrií, otěhotněla jsem dvakrát na druhý pokus). Taky samozřejmě zdravé spermie dokáží úplně v klidu přežít v těle ženy a na vajíčko si pár dní počkat, i když „ještě není hlen“. Hlen je jeden z možných ukazatelů ovulace, ne jediný a všespásný.
@Pavli 29 citlivost u clear blue se uvadí 25 nekde na popisech lekaren. V ceskym navodu a ani na krabicce podle me nic takovyho uvedenyho neni. V anglickym navodu jsou naopak hranice, od kdy to dokaze test detekovat. A dokaze to detekovat driv, nez kdyz je hladina HCG 25, takze je urcite citlivejsi.
Kazdopadne s tou carkou co mela zakladatelka byl bud vadny papirkovy test a nebo digitalni. Papirkovej byl uz peknej a s takovou carkou by digital uz neco urcite detekoval.
@SlečnaDahlia hlen byt proste musi bez neho se spermie nedostanou do delohy, ikdyz ho je treba malo a myslite si ze neni ale je uvnitr. V nem prave ty spermie doplujou dovnitr a dela prostredi aby mohly prezit. Kdyz nemate plodne dny tak se spermie do delohy nedostanou a tezko tam muzou cekat. Ano u dcery jsem si myslela ze ovulaci nemam ptze nemam hlen, ale hlen jsem mela ve vnitr, nesel ze me ven. A predstav te si ze hlen je vsespasny, bez neho by spermie neprezily. Zkuste si precist neco jak funguje zenske telo ![]()
@MonaSun píše:
@SlečnaDahlia hlen byt proste musi bez neho se spermie nedostanou do delohy, ikdyz ho je treba malo a myslite si ze neni ale je uvnitr. V nem prave ty spermie doplujou dovnitr a dela prostredi aby mohly prezit. Kdyz nemate plodne dny tak se spermie do delohy nedostanou a tezko tam muzou cekat. Ano u dcery jsem si myslela ze ovulaci nemam ptze nemam hlen, ale hlen jsem mela ve vnitr, nesel ze me ven. A predstav te si ze hlen je vsespasny, bez neho by spermie neprezily. Zkuste si precist neco jak funguje zenske telo
Prosím tě, to je jeden nesmysl za druhým. Zbytečně tím stresuješ ženský, co se ti vymykaj ze zkušenosti, a který přitom jsou normálně plodný.
Ano, bez plodných dnů, tj. bez ovulace, ženská neotěhotní, to nikde nevyvracím. Ale smiř se s tím, že každá z nás je jiná, každé tělo funguje jinak, tvoje zkušenost není univerzálně platná a hlen prostě není všespásný.
Spermie se zvládne pohybovat a do dělohy doputovat sama od sebe pohybem vlastního bičíku a do dělohy doputuje vlivem chemické reakce, kterou uvolněné vajíčko vysílá. To je základní biologický fakt. Plodný hlen má v tomto procesu funkci podpůrnou (vyrovnává případné nepřátelské prostředí ve vagíně, neutralizuje pH a pomáhá línějším spermiím v pohybu - to jen tak k tomu tvému „zkuste si přečíst, jak funguje lidské tělo“), ne absolutně nezbytnou k otěhotnění. Spousta žen, včetně mě, plodný hlen v okamžik ovulace nemá - a ovulací jsem si jistá téměř na hodinu, chodila jsem při každém snažení pravidelně na folikulometrii. Hlen ukázkově bílkový „plodný“ se u mě vždy objevil až druhý den po ovulaci, čili z hlediska možnosti otěhotnění zcela už zcela k ničemu, protože vajíčko zaniká do 24 hodin. A ano, bylo to skutečně až po ovulaci, jinak bych takhle nepřišla vždy na druhý pokus ke dvěma těhotenstvím a dohromady třem dětem.
@MonaSun A ještě teda k zamyšlení pro tebe: plodné dny jsou cca tři, někdy i až pět dní před ovulací. Přesný čas záleží více na spermii a její kvalitě, spermie totiž dokáží v pohodě přežít několik dní v děloze a na ovulaci si počkat. Když je podle tebe plodný den všespásný a objevuje se s ovulací, jak by podle tebe ta spermie do té dělohy pět dní před ovulací doputovala a následně v ní za pět dní oplodnila vajíčko, když v čase, kdy se dostala k čípku, ještě nebyla ovulace, tudíž podle tvé teorie nebyl žádný hlen? Jsou ženy, které otěhotněly ze styku např. poslední den menstruace (ovulace byla třeba 10DC) - v čase menstruace, kdy čípkem vytéká menstruační krev, podle tebe zároveň vytékal plodný hlen? Asi ne, viď. Plodný hlen prostě je fajn mít, ale zdravá spermie je normálně pohyblivá a dostane se vagínou bez abnormálně nepřátelského prostředí k vajíčku i bez něj. Se stim smiř.