Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím holky, právě dnes mám potvrzeno od dr. že jsem těhotná (5tt), já teď přemýšlím, co dál s prací. Pracuju v supermarketu, kde mi bohužel jinou - lehčí pozicí vyhovět nelze. Pracuju tam od června a všichni mi říkají, že o Vánocích to bude mazec. Už teď lidi docela šílí. Ráno před ranní směnou i večer po odpolední se tahají těžké bedny, krabice se zeleninou, ovocem, mraženým pečivem apod. Samozřejmě, že většinu času sedím na kase, ale to pro mě taky není ideální, potřebuju docela často na záchod, bývá mi špatně od žaludku a tak si myslím, že jim tam časem budu k ničemu. Rodina mi tvrdí, že bych měla poprosit dr. o neschopenku, že je zbytečné se tam nervovat s lidma a při nejhorším o mimi přijít, ale já nechci být za nějakou „cíťu“. Máme v práci těžký podstav, jedna totiž otěhotněla cca před 2 měsíci a šla marodit okamžitě, druhá odejde k poslednímu listopadu a já se tam asi zblázním. Teď je můj graf 6 dní, 1 volno a pořád dokola, mezítím dlouhé, celodenní šíchty které nemůžu vydržet sedět za kasou. Bolí mě za krkem, záda a tak.
Nechci ani vidět jaké šichty budu mít v prosinci, když nás tam opět bude o jednu méně. Co myslíte? Najednu stranu se docela bojím makat a dělat jakože nic protože to není dlouho co jedna moje kamarádka v takové práci o mimi přišla a nadruhou stranu je nechci „nechat ve štychu“. ![]()
P. S.:Podobných diskuzí na téma neschopenka je tu nepřeberné množství, vím, ale tam se spíš řeší kdo jí vystaví a jak je to s vycházkama.
![]()
Tak musis ted myslet hlavne na vas dva. Az jim v praci tehotenstvi oznamis, tak automaticky bys nemela tahat tezke veci. Ja bych do prace chodila a pokud by to opravdu neslo, tak se poradila s dr. Ono sedet 9m doma take dost poleze na mozek. Musis podle sebe.
Ahoj. Řekla bych vedení, že jsem těhotná a chci pracovat, ale nesmím tahat těžké věci a budu častěji odcházet z kasy (WC, svacina, odpočinek). Pokud by něco namítali, tak bych řekla ať mě přeřadí na práci vhodnou pro těhotné.
Pokud by mě tlačili do neschopenky, tak bych jim řekla, že nemám žádné zdr. problémy a lekar ji nevypíše (ani nesmí, kdyz není důvod). Mohou tě také nechat doma za plný plat ![]()
Pracovala bych tak, abych se cítila dobre a nepretezovala se. Pokud by býky problémy-krvácení atd., tak bych šla na neschopenku.
Ale je treba si uvědomit, ze pak člověk fakt musi porad dřepět doma. Vycházky jsou krátké a v zimě dny dlouhé ![]()
Jo takto to mají v Lidlu, kašli na to, že máte podstav, mysli na sebe. Čili jdi domů na neschopenku ať se mimču něco nestane. Nesedři se.
Vzala bych si neschopenku, taky nejsem cita, delala jsem v jednom koupelnovem studiu kde sme meli 13hodinove sichty a vetsinou na nohou a taky sem se na to vyprdla a sla marodit, vydrzela sem to teda do. konce 4mesice a kdyz sem to rekla nadrizenemu, ze sem tehotna a on mi i presto naplanoval smeny navic byl taky podstav rekla jsem nebudu se tam rozcilovat a byla sem doma.
@klarka05 Souhlasim s @quinsley . Oficiálně si zažádat o práci vhodnou pro těhotné. Pokud Ti oznámí, že takovou nemají, tak pak Tě musí doma nechat za 100% mzdy. Je to určitě lepší než neschopenka.
Těhotenství není nemoc, ne? Připadá mi, že se vymlouváš a hledáš si důvod do práce nejít, co napíše lékař jako diagnózu - nechtělo se jí pracovat?. Pak to má v tomto státě s takovým přístupem nějak vypadat ![]()
@Plano jo, v tomhle státě je skutečně ten největší problém ženská na neschopence v těhotenství
Taky jsem pracovala v obchodě, kde jsem musela 11hod denně stát na nohách a tahat krabice se zbožím (naštěstí to nebylo často). Co se týče krabic, domluvila jsem se kolegyněmi a zbytek jsem musela řešit se zaměstnavatelem. Ten mi bohužel směny nijak neupravil, ani mi to neulehčoval (dělala jsem 5 dní po sobě 11hod, z toho jeden den byla inventura) a snažil se mě prostě dostat pryč. Pracovala jsem, dokud mi bylo dobře a koncem 4. měsíce jsem šla na nemocenskou, nedávala jsem to spíše po psychické stránce. Já jsem dobře udělala, protože se o pár měsíců později prodejna rušila a všechny prodavačky byly propuštěny, já jsem pořád zaměstnaná. ![]()
Je potřeba zvážit i finanční stránku, na nemocenské se ti příjmy o dost sníží, což samozřejmě nechci stavět před zdraví tebe a miminka. Musíš sama vědět, jestli to zvládneš.
@klarka05 Taky bych to viděla na domluvě s nadřízeným. Rozhodně bych mimčo neohrožovala tím, že budeš tahat těžké věci a případně se přetěžovat. Pokud bude pro zaměstnavatele přínos alespoň to, že jim pomůžeš s určitým omezením, ale na nemocenskou hned nechceš, tak se určitě domluvíte a pokud je to blb, tak nestojí za to, aby ses dřela. Těhotenství sice nemoc není, ale jsou druhy práce, které se v těhotenství prostě vykonávat nesmí!
@klarka05 Ahoj já taky pracuji v supermarketu, nastoupila jsem tam na začátku 4. měsíce, jsem tam doteď 30 tt. V prosinci mateřská. Je fakt, že první 3 měsíce bych ani do práce nechodila. Tak být tebou jdu na neschopenku a potom, když by ti bylo dobře a vše bylo v pořádku, bych se tam zase vrátila a netahala těžké věci. Já taky sedím vesměs jen na kase, přežila zkušebku a v pohodě. Taky si říkám jestli na poslední 2 týdny nejít na neschopenku, ale zkusím to asi vydržet. ![]()
@Plano Plano, v zakonniku prace je priamo definovane toto:
(1) Koná-li těhotná zaměstnankyně práci, která je těhotným zaměstnankyním zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci. Požádá-li těhotná zaměstnankyně pracující v noci o zařazení na denní práci, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.
(2) Ustanovení odstavce 1 platí obdobně pro za- městnankyni-matku do konce devátého měsíce po porodu a zaměstnankyni, která kojí.
(3) Dosahuj e-li zaměstnankyně při práci, na niž byla převedena, bez svého zavinění nižšího výdělku než na dosavadní práci, poskytuje se jí na vyrovnání tohoto rozdílu vyrovnávací příspěvek podle zvláštního právního předpisu77).
Nemyslim, ze sa vyhovara.. ma proste strach o svoje dieta.. a iba sa informuje - neviem preco hned take utoky.. nie kazda ma pracu v teple v kanclu, mozno ma za sebou niekolko potratov, boji sa..je opatrna..
Premyslela jsem, ze bych byla doma do toho tretiho mesice a pak se tam vratila kdyby bylo vse v poradku. No kazdopadne dekuju za reakce, domluvim se s vedouci a uvidime. Tezko me ale NEKAM preradi.. ![]()
@Syberia píše:
Těhotenství sice nemoc není, ale jsou druhy práce, které se v těhotenství prostě vykonávat nesmí!
To ale nemá řešit neschopenka!
@Plano píše:
Těhotenství není nemoc, ne? Připadá mi, že se vymlouváš a hledáš si důvod do práce nejít, co napíše lékař jako diagnózu - nechtělo se jí pracovat?. Pak to má v tomto státě s takovým přístupem nějak vypadat
Ty ses… pardon
![]()
EDIT:…husa…
Příspěvek upraven 08.11.16 v 13:57