Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak urcite cerpas rodicak pokial je vysi ako pripadna nemocenska
pak nastupujes na matersku, ak si pracovala, mozes si ist rodicak skratit tak aby ti chodilo maximum 11400 kc kym porodis, tam je tusim podmienka ze to nesmie prevysovat tvoj prijem pred materskou ![]()
No pokud jsi si v práci nahlásila RD do 3 let dítěte, popř. práci mnomentálně nemáš, neběží ti smlouva, tak nemocenskou nedostaneš, do porodu rodičák, popř pokud máš platnou smlouvu, tak 6 týdnů před porodem mateřská na 28 týdnů, a pak rodičák. pokud jsi měla nárok na mateřskou u malé, nebo otec malé ke dni porodu byl zaměastaný a měl odmakanách 270 dní uza poslední 2 roky, můžeš si zvýšit RP, podle paltu jednoho z vás max na 11500, abys stíhla vyčerpat co nejvíc
Na nemocenskou vubec nemusis, kdyz ses na RD, jen bych si to nechala zmenit na maximalni moznou vyplatu, jestli dosahnes na tu dvouletou, tak na tech 11500, pripaDNE I PREVEST NA CHlapa - at neprijdes o penize. nastupem na MD ti rodicak na starsi dite konci. Na gynde se proste nekde nahlasis, to neni problem. Tak je vyresit osobni problemy.
Jak psaly holky, rodičák ti zůstane, tak si jej kdyžtak zajdi navýšit. Pokud v době porodu uběhnou od posledního cs alespoň tuším 2 roky, mělo by to být ok i zdravotně. Držím palce
.
@Genovesa já se právě bojím i toho třetího císaře, doktor mi po posledním doporučoval sterilizaci, že prý měl se šitím hodně práce, že prý ty vrstvy byly nějak prorostle. A je teda fakt, že jsem měla celé těhotenství silné ostré bolesti, jizvu ale nikdo neresil a nutili mě do spontánního porodu, než viděli, že to fakt nepůjde. Ach jo, to budu mít noc.
@Anonymní píše:
@Genovesa já se právě bojím i toho třetího císaře, doktor mi po posledním doporučoval sterilizaci, že prý měl se šitím hodně práce, že prý ty vrstvy byly nějak prorostle. A je teda fakt, že jsem měla celé těhotenství silné ostré bolesti, jizvu ale nikdo neresil a nutili mě do spontánního porodu, než viděli, že to fakt nepůjde. Ach jo, to budu mít noc.
Mám třetího císaře, po druhám mě prej uř nikdy nikdo nezašije…no a…zašili, sice to trvalo 2 hodiny a mordovali se se mnou, ale všechno jde
Pokud je jizva srostlá, buď v klidu. Já jsem to měla i věkově skoro stejně.
@Anonymní píše:
Spontální porod je docela rizikový, protože jizva může prasknout tlakem, což je porod.
![]()
@Anonymní píše:
jsem po 3 císařích a čekáme další. s jizvama ani těhotenstvím ani porodem jsem problém nikdy neměla. mezi 2 a 3 porodem rozdíl 15 měsíců. vše ok.taky mě dr. chtěl sterilizovat, ještě, že jsem se nenechala. poslední porod šití cca 40min.
Tak jsem probdela noc, ale proste se na dalsi mimo ted necitim. Ani na těhotenství. Uvazuju o pilulce Ru-486. Měl jste někdo?
Ahoj tak ja mam doma taky dve deti 5 a 2 a pul roku a ted jsem ve 30tt, za sebou mam 2 cisare, ted me ceka 3.Miminko nebylo vubec planovane, presusovany sex a uz to bylo
,na zacatku mi muj kardiolog vypasal zadanku na miniinterupci, jelikoz jsem brala zakazane leky na vysoky tlak, ktere jsou s tehu kontraindikovane, ale sla jsem na genetiku, kde bylo vsechno v poradku, byla jsem rada.No okolo 20tt jsem chytla embolii plic, trombozu v pravem lytku-od te doby si picham na redeni krve-zadnej med teda. Vsechny 3 tehotenstvi problemove-vysoce rizikove, ale ted je to nejhorsi, picham si denne vysoke davky fraxiparinu, beru tablety na vysoky tlak a k tomu mam cukrovku-tam jsem zatim na diete, ale na miminko se uz strasne moc tesim. Stalo se stalo…a jsem rada ![]()
@Anonymní píše:
Tak jsem probdela noc, ale proste se na dalsi mimo ted necitim. Ani na těhotenství. Uvazuju o pilulce Ru-486. Měl jste někdo?
Uz se to pouziva? Ja mela za to, ze to u nas jeste neproslo, zatim jen na Slovensku. Z moralniho hlediska stejne jako vejskrab a tebe to mene poskodi.
jak na to hledi pritel?
No, on stojí za mnou jak se rozhodnu. Má o mě strach, po dvou cs. Ale já ho donutila opustit velmi dobře placené zaměstnáníaby jsmě žili spolu a nejen o víkendech.
On je skvělej, pořád zvazujeme pro a proti.
Lék by mi sehnal z německ ale nevím, jestli by k tomu gynekolozka, kterou jsem si našla byla svolná. Včera mi vypsala žádost na miniinterupci, jsem 4+1, měla bych jít příští týden.
V čem je tu 486 šetrnější?
Jo a tady v čechách má být l dispozici od října, nebo listopadu.
Já do tebe nechci klavírovat, ale pokud plánuješ ještě dítě, dobře to zvaž. Přecejen ten zákrok může zanechat následky, srůsty atd. Řešitelné to bývá, ale je to na delší trať, tak to zvaž i podle svého věku. Samozřejmě musíš brát v potaz svůj zdravotní stav a v neposlední řadě je to jen a jen tvé rozhodnutí.
Jen pochybuji, že ti gynekoložka povolí tuhle pilulku, dokud tu nebude legální. Pokud vím, poté, co si to vezmeš, měla bys být aspoň chvíli pod dozorem lékaře, ne
?
I když se s partnerem chráníme při styku, tak se stalo a já jsem dnes zjistila, že jsem těhotná. Jsem přestěhovaná v novém městě, zatím nemám ani praktickou lékařku, natož gynekoložku. A i když jsme další dítě plánovali, tak momentálně je přítel bez práce, bydlíme ve 2+1, jsem na mateřské s 15 měsíční holčičkou a jsem po dvou císařských řezech. Takže prostě nevím, ale nadšená tedy rozhodně nejsem.
chci se zeptat, jestli někdo ví, jak by se to řešilo, protože jsem po dvou rizikových těhotenstvích, takže bych pravděpodobně nastoupila na třetí rizikové. A jak by to bylo momentálně s rodičákem, který mám rozložený do 4 let věku dítěte. Nechali by mě automaticky na nemocenské?, nebo bych mohla vyčerpat rodičák do doby, než nastoupím na mateřskou? Předtím jsem odpracovala spoustu let. Pokud někdo znáte odpovědi na moje otázky, budu vděčná. To dilema, jestli další dítě zvládnu a nechám si je už pak na mě. A asi mi nebude úplně hej, pokud to budu muset dát tak nějak z praktických důvodů pryč.