Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chodím asi 14 dní v noci na brigádu, práce je to dobře placená, ale jsem z ní psych. vyčerpaná. Jsem introvert, melancholik a mám postavení jako nadřízený, není mi to příjemný, když mám někomu říct v práci výtku, je mi zle od žaludku. Jsem na rodičovské a peníze potřebuju, přes den na brigádu chodit namůžu, nemám hlídání, tato práce mě vyhovuje časově. Zaměstnanci mě očividně nemají rádi. Další problém je, že domů dorazím kolem 1 hodiny ráno a to se malá pravidelně probudí a já jsem s ní potom do 5 hodin vzhůru, sice v posteli ale pořád se převaluje a kňourá a já nemůžu spát. V sedm hodin je vzhůru druhá a já spím útržkovitě asi 2-3 hodiny, jsem pak na děti protivná a nic se mnou minimálně do 14 hodin není. Pak jsem zase nervózní že půjdu večer opět na brigádu. Koukala jsem i po něčem jiném, ale všude je to za míň peněz a v blbej čas. Nevím, jestli práci nechat když peníze potřebujeme ale psych.jsem na dně, navíc mi za čtvrt roku končí rodičovská a nevím co bude dál.
Nedivím se že jsi hotová, spíš hrozně málo
Nemůžeš hodit děti dopoledne babičce aby ses vyspala? Mají školku?
Sepiš si pro a proti a mrkni se na to ještě jednou.Je to začarovaný kruh..peníze potřebuješ, ale deptá tě to psychicky, odnášíš to jak Ty, tak děti? Zeptala bych se sama sebe, jestli to má opravdu takový smysl. Jsi na děti sama? Nebo kdo je hlídá, když jsi v noci v práci? Nemohl by je někdo pohlídat občas i přes den, aby jsi si naspala něco navíc?
Ono totiž jestli se něco nezmění, tak Tě ta únava a psych. vypětí dřív nebo později sejme..,bacha na to, abys to neodnesla zdravotně. A to nemluvím o dětech, jak se musí cítit, když jejich maminka je pořád podrážděná.
@Andrejka 784 tak snad máš dost rozumu na to, abys sama posoudila, co je přínos - jestli prachy a vynervovaná matka s nervama v háji nebo se uskromnit a být v klidu.. osobně by mi za to žádné peníze nestály, ale já nejsem introvert, já bych si poradila.. Ty se radši soustřeď na hledání nové lepší práce, ni?
A co manžel/přítel? Jakou má práci? Proč nevycházíte finančně s jeho platem a rodičákem, když máte jen jedno dítě(nebo dvě).Upřímně, nechápu to.
Chápu, že jsi vynervovaná, sama bych se na to mohla vykašlat, abych chodila v noci na brigádu a potom byla ještě s děckem vzhůru a večer zase do práce. Pokud je s ní manžel doma, měl by vstávat on. Pokud jde ráno do práce, je celá situace na nic a jste pěkně nezodpovědní, že jste to dopustili. K čemu je dětem vynervovaná a nevyspalá matka. A vůbec, jsem tradičně založená, o rodinu by se po finanční stránce měl postarat hlavně chlap. Nevím důvody, co vás nutí k takovému uspořádání, ale než toto, to si snad ani žádné dítě(nebo další dítě) nepořizovat, když to situace nedovoluje.
Babičky na výpomoc nemáte? Nesouhlasím s tím, aby babičky dlouhodobě hlídaly zadarmo, ale bylo by to určité řešení, aby mohla aspoň pár hodin denně(dopoledne) pravidelně spát.
Další věc, jak staré je dítko, že se budí v jednu hodinu a zůstává vzhůru do 5?To u nás neexistuje, ani jedno ze 4 dětí by si toto nedovolilo, protože to nepřipustím já. Jasně, byly horší noci, byly nemocní, rostly zuby nebo se prostě probudili jen tak, protože v určitém věku se dítě budí z důvodu posunu v psychomotorickém vývoji, mozek nestíhá zpracovávat zážitky ve dne. Řešila jsem to tak, že jsem dítě nechala broukat po tmě v postýlce, ono usnulo. V nejhorším případě jsem nad ránem přesunula ke mě do postele a byl klid, spali jsme dál. Toto řešení z mého pohledu jen na přechodnou a nezbytně nutnou dobu, než se vyřešil akutní problém.
TAky chápu, že Ti jako introvertovi nevyhovuje vedoucí pozice, každý na to prostě není stavěný. Taky jsem ten typ, který nechce být součástí velkého kolektivu lidí a už vůbec ne na vedoucí pozici. I takový člověk může dělat svou práci dobře, jakoukoliv, jen ne řízení kolektivu.
Podle mě bys v té práci měla skončit a situaci byste měli vyřešit jinak - jiná, méně placená brigáda, pomoc babičky, abys mohla spát.
Podle mě je jediný důvod, aby matka s dítětem na rodičáku chodila na brigádu za takových podmínek jedině ten, že by měla své vlastní dluhy, které chlap řešit nechce(pochopitelně).Za které si prostě může sama.Taky jsem jednu takovou poznala, ale brigáda by jí byla k ničemu, protože jí strhávali částku exekučně i z rodičáku(tato dávka je postižitelná, nepostižitelné jsou jen některé dávky hmotné nouze).Nemám samozřejmě nic proti tomu, když si jde matka na pár hodin týdně odpočinout od dítěte do práce, má ale zajištěné hlídání, není to na úkor jejího spánku, zvýší se příjem rodiny a ona si odpočine hlavně psychicky.Do tohoto stavu má ale, zakladatelko, vaše situace hodně daleko.
@Jana206 tak nějak, tam, kde jí to přináší jen nervy, je nesmysl chodit do práce
prachy nejsou všechno, někdy je lepší vzít hůř placenou než doma štěkat..
Proc mala od 1 do 5 nespi tak bych se ji snazila upravit rezim aby jsme se vsichni vyspaly co nejvic odpoledne bych dala decka spat sla snima, vyuzit kazdeho kdo by mi pohlidal musi to byt hrozne narocne
Těžko vysvětlit, jak se říká, kdo v té situaci není-těžko soudit. Manžel má sice dobře placenou práci-ale má nyní nového zaměstnavatele, protože původní majitel podnik odprodal.Plat šel o 5 tisíc dolů. Máme vysokou hypotéku, takže i z mé rodičovské nyní odchází část platby na pokrytí nákladů na bydlení. Hlídací babičky bohužel nemáme ani z jedné strany. Manžel chodí brzy ráno do práce, vrací se v 17 hodin. Nejmladší chodí spát mezi 18-19 hodinou, je tak naučená-proto v klidu můžu odjet a manžel se postará o druhou dceru. V jednu je už vyspalá, protože ji asi 6 hodin stačí, během dne mi usíná jen ta mladší a to kolem poledne. Chtěla bych dům prodat a jít bydlet jinam, protože nás ta částka vysává, manžel je ale proti-říká, že se na něm nadřel. Je tam těch aspektů bohužel víc, zadlužení aby byla exekuce ale nejsme.
Bez pořádného spánku, v práci nepříjemné prostředí a doma výčitky kvůli dětem… tohle si říká o zhroucení. Peníze jsou důležité a potřebné, ale zdraví a dětství je jen jedno, odneseš to ty, i děti. Co na to vůbec otec dětí? Snažila bych se to řešit jinak, říkáš, že není jak, ale až se sesypeš, tak bude pozdě, tohle dlouhodobě vydržet nejde (nebo jsem bábovka, já bych to nedala).
@Andrejka 784 njn, pokud se nesladíte vy dva, coby partneři, tak to bude těžké.. nechceš fakt radši hledat lepší práci - soustředit na to ty 3 měsíce? Jestli jsem dobře pochopila, máš za tu dobu nástup po RD do práce
pokud to není tak, že fakt nemáte ani na základní věci, tak se na tu práci vykašli.
@Andrejka 784 No a nemůže manžel tu mladší dát tedy spát později, aby vydržela pak spát v noci?
Ahoj, a co spíše zkusit zapracovat na sobě, abys byla asertivnější, získala sebevědomí a v práci tě to nevysávalo? Na to, že mě podřízení nemají rádi bych prděla, nejsi tam od toho aby tě milovali.Ale určitě to z tebe cítí, že ti to nesedí..Je to ale běh na delší dobu, a chce to pomoc, nemyslím hned odborníka ale třeba i jen literaturu..Drž se.
To je těžké. Když jsem ještě na brigádu nechodila, spala mi nejmladší celou noc, občas zakňourala ale spala dál. Ale co se vracím domů-tak mám pocit, jak když na to čeká-pravidelně se probudí a to chodím jak myš.
Nevím, jak by to manžel zvládl, ona je každá jiná. Ta nejmladší potřebuje ke spánku klid a ta druhá je před spaním rušnější, proto spí ještě odděleně. Jsou jim 3r3m a 1r3m. Ještě chci napsat že manžel s tím moc nesouhlasí, není nadšenej že tam chodím ale já jsem zase ráda, že do rodiny něčím přispěju. Měsíčně spíš nevycházíme a to neutrácím za blbosti, dá se říct že se snažím dobře nakupovat a občas i dobře něco prodat
Příspěvek upraven 03.02.16 v 09:37
Nechápu sice jak jste si mohli vzít hypotéku která pokryje téměř celý jeho plat, ale budiž. Každopádne bych se šla domluvit do banky, pokud je možnost splátky by mohli upravit.