Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, chtěla by jsem se zeptat co vše by mělo umět nebo umí/uměli Vaše děti v 15týdnech? Všichni mě straší že jsme pozadu… ![]()
V 15ti tydnech? to sou tri mesice…takze kakat, curat, spat, jist, blit..to je asi to zasadni co by melo dite zvladat ![]()
Vyprdni se na ně ještě je moc moc brzo na nějaké soudy jestli je nebo není pozadu. Navíc každé dítě je jiné. Zatímco můj obcházel nábytek od 9,5 měsíce a v roce běhal tak moc toho nenamluvil. Syn od švagrové má 15 měsíců a sám ujde sotva pár kroků za to ale hodně vykládá.
Nenech si kazit radost ze svého miminka ![]()
Příspěvek upraven 29.08.12 v 12:49
@mikitaa píše:
V 15ti tydnech? to sou tri mesice…takze kakat, curat, spat, jist, blit..to je asi to zasadni co by melo dite zvladat
Já bych ještě přidala úsměv
. Kdo tě straší a včem jste jako pozadu? Já jen že takové bych vzala palicí.
@mikitaa píše:
V 15ti tydnech? to sou tri mesice…takze kakat, curat, spat, jist, blit..to je asi to zasadni co by melo dite zvladat
Náš Matěj uměl ještě slintat jako bernardýn, heč ![]()
Přesně tak. Plus pást koníky, stačí na předloktí, prostě udržet hlavičku nahoře a trošku fixovat-hračky, pohled, na úsměv odpovídat úsměvem, broukat si. Nic víc opravdu umět nemusí.
@tatranka1 píše:
nenech se vynervit, každé dítě je jiné. určitě chodíš na prohlídky, tak kdyby bylo něco špatně,mudr.by ti řekla-řekl
začíná pomalu na bříšku zvedat hlavičku, třeba. Někomu to jde líp, někomu hůř. Broukají si. prostě víc vnímají. sice mám 6 měsíční dceru, ale fakt si nepamatuju jak to přesně bylo ve 3měsících, deníček si píšu jen o jídle. Skoro Každý den něčím překvapila.
A co ti třeba konkrétně říkají, že máte být pozadu?
Hlavně KDO to říká! Zpravidla ti, kteří děti nemají nebo už je mají tak velké, že si to nemůžou pamatovat…
Náš měl 3 měsíce 24.8.
Umí se přetočit ze zad na břicho (ale to asi nemusí umět
), jinak se směje, pase koně, začíná povídat. Nemá moc rád ležení na zádech jen tak bez hraček nad sebou, když ho chytnu za ruce, tak se snaží si sednout (ale neposazujeme!)
Jinak slintá a dělá bubliny o 106
a sem tam se pěkně vzteká
@mikitaa píše:
Asi tak.To je jako s mojí mamkou, která mi tvrdí, že můj brácha už v roce počítal do deseti
Už ví prostě prd. Tohle porovnávání dětí ![]()
@Milkiway píše:
Asi tak.To je jako s mojí mamkou, která mi tvrdí, že můj brácha už v roce počítal do desetiUž ví prostě prd. Tohle porovnávání dětí
Moje teta zase tvrdí, že sestřenice si v půl roce „řekla na záchod“ ![]()
@KPKristy píše:
Moje teta zase tvrdí, že sestřenice si v půl roce „řekla na záchod“
Taky dobrý. Že nejsou v Ginesovce, viď.
No straší mě snad všichni - především tchýně!
Náš malý zatím umí - na bříšku krásně pase koníčky- hlavičku udrží i deset minut bez problémů, přetáčí se na bok (na bříško to zatím nezvládá), brouká si, drží chrastítko, které si cpe do pusy, pořád si cucá dolní ret
, směje se, otáčí se za mnou až se celý vykroucí, otáčí se za hračkou, zvedá nožičky i prdýlku, a to je asi celé. Straší nás hlavně s tím, že se nepřitahuje do sedu, také že ve vzpřímené poloze mu hlavička stále lítá sem tam- udrží ji jakž takž ale při větším pohybu mu lítá a hlavně do záklonu, no a taky s tím že se netočí na bříško.
![]()
Nas se teda ve trech mesicich nepretacel ani nahodou. Ve ctyrech se mu to darilo, z briska na zada, delal to asi tyden a pak si s tim dal pauzu az do sedmeho mesice.
A na brisku vubec nechtel byvat, jak jsme ho tam dali, tak po chvilce rev a musel zpatky na zada. Az tak od toho ctvrteho mesice tam vydrzel dyl, mel uz silnejsi svaly, tak tu hlavu udrzel nahore dyl a mohl se rozhlizet. Ale stejne ho to nebavilo. Jinak teda taky nevim, co by mel umet. Uz pekne sledoval hracky a bral je do rucicek. Zhruba ve 12 tydnech zjistil, ze ma dve rucicky a zacal brat hracky obema rucickama a taky si s tema rucickama hrat.
Kašli na okolí, kdo ti říká, že jste pozadu, tak je to s prominutím korunovanej blbec. Každé dítě má úplně jiný vývoj, každý je individualita a každý prostě umí něco jiného a v jiném věku. Tohle mě vždycky akorát naštve. V 15 týdnech by mělo dítko pást koníky a držet hlavičku a to je tak všechno a zároveň ještě říkám, že mělo a né, že musí. Syn se uměl přetáčet na bříško, pásl koníky, držel hezky hlavičku a to bylo asi tak všechno. Uměl řvát, smát se, sem tam si něco broukl a samozřejmě jíst, čůrat a kakat.
@AnnaP píše:
No straší mě snad všichni - především tchýně!Náš malý zatím umí - na bříšku krásně pase koníčky- hlavičku udrží i deset minut bez problémů, přetáčí se na bok (na bříško to zatím nezvládá), brouká si, drží chrastítko, které si cpe do pusy, pořád si cucá dolní ret
, směje se, otáčí se za mnou až se celý vykroucí, otáčí se za hračkou, zvedá nožičky i prdýlku, a to je asi celé. Straší nás hlavně s tím, že se nepřitahuje do sedu, také že ve vzpřímené poloze mu hlavička stále lítá sem tam- udrží ji jakž takž ale při větším pohybu mu lítá a hlavně do záklonu, no a taky s tím že se netočí na bříško.
![]()
Tchýně má stejně staré miminko, že má takový přehled?
![]()
Nechápu, proč by se měl umět přitahovat do sedu ve třech měsících a na lítání hlavičky má taky ještě nárok! Je prdlá! ![]()